Til hovedinnhold

Facebook går på børs

For første gang blir nettgigantens overskudd gjort kjent.

Det er nå klart at Facebook har levert en fullstendig søknad for å gå på børs. Etter at Wall Street stengte onsdag denne uken leverte Facebook de siste dokumentene som trengs, til de amerikanske finansmyndighetene.

Nøyaktig når den endelige børsnoteringen finner steder er fortsatt ikke helt spikret, men det vil trolig skje i slutten av april eller begynnelsen av mai.

Med søknaden har man for første gang fått innsikt i selskapets økonomiske resultater og omsetning, hvor mange aksjer som skal selges, antallet brukere og lønna til sjefen selv.

6 milliarder i overskudd

Søknaden viser at det sosiale nettstedet har hatt en enorm vekst siden oppstarten for nøyaktig åtte år siden. De offisielle tallene sier at Facebok har 845 millioner aktive brukere som til sammen har 100 milliarder venneforhold. De aktive brukerne deler 2,7 milliarder kommentarer eller likes samtidig som de laster opp 250 000 bilder – hver eneste dag.

Slik blir det penger av, og det er hovedsaklig via annonser Facebook henter inntektene. I 2011 lå omsetningen på 3,7 milliarder dollar, og en hel milliard av dette står som nettoresultat. Det er nesten 6 milliarder norske kroner.

Oversikt over antallet brukere. Kilde: Børssøknaden.

I 2010 lå omsetningen på 1,9 milliarder dollar, med et overskudd på 666 millioner, et stort hopp fra året før da de omsatte for 777 millioner dollar.

Videre holder de 3,9 milliarder dollar på bok samtidig som en en arbeidskapital på 4 milliarder dollar flyter inne i selskapet.

Mark Zuckerberg, Facebooks grunnlegger og toppsjef, hardde i fjor en lønn på 1,5 millioner dollar, eller 8,7 millioner kroner.

Kan være verd 580 milliarder

Med børsnoteringen ønsker Facebook å selge aksjer for 5 milliarder dollar, men antallet aksjer er foreløpig ukjent. Det er nok til å gjøre noteringen til den største blant internettselskapene. Selskapet overgår dermed Google som gikk på børs med 1,67 milliarder i 2004.

Med børnoteringen kan man for første gang sette en konkret markedsverdi på det sosiale nettstedet. Nøyaktig hva den blir avhenger av hvordan salget går, men det er anslått at det kan strekke seg fra 75 milliarder dollar og helt opp mot 100 milliarder dollar, eller 580 milliarder kroner.

Zuckerberg har selv 28,4 prosent av aksjene i selskapet, og kan dermed bli verdens rikeste 27-åring om alt går som det skal.

Børsnoteringen finner sted i månedsskiftet mellom april og mai, men folk flest får neppe tilgang til aksjene med det første. Både Cnet og Gizmodo har i dag kommentert at de beste bitene av kaka trolig allerede er tatt, og at prisene på det som eventuelt er igjen neppe vil være spesielt gode.

(Kilder: Søknaden, Cnet)

Les også
Microsoft går ut mot plug-ins
Les også
Steve Jobs beundret Facebook
Les også
Krever at Facebook skal etterforskes
Les også
Nå endres Facebook fullstendig
annonse