Artikkel

DuckDuckGo: Den kule andungen

Her er fem gode grunner til å bytte søketjeneste.

Sier vi søkemotor, tenker de aller fleste Google. Naturlig nok. Du vet at du har lykkes når firmanavnet ditt går over til å være et verb – "du får google det" er ofte hørt og brukt.

Men det er penger i gode søkemotorer, så Google har naturligvis selskap. Du har sikkert hørt om Yahoo! og Microsofts Bing, som sammen med nettopp Google er de tre største nettsøkaktørene i verden.

Likevel du ikke være stor for å kunne nyte en viss suksess. Blant søkemotorene som skiller seg fra tungvekterne finner vi DuckDuckGo.

Søketjenesten med det merkelige navnet og velkledde andemaskoten har hatt en eksplosiv vekst det siste året, med en tredobling i antall direkte spørringer i forhold til januar i fjor. Og det er en rekke gode grunner til at den lille søkemotoren stadig får flere brukere.

1. Du er anonym

DuckDuckGo spiller stort på at Google samler informasjon om hvor du er, hva du søker etter og hva du klikker på. Dette gjør at du blant annet får reklame som er tilpasset deg. DDG sier på sin side at de ikke samler inn eller deler personlig informasjon.

Et skrekksempel på hvordan personlige data kan (mis)brukes er illustrert på donttrack.us.

2. Ingen informasjonsfiltrering

Din søke- og klikkhistorikk brukes også av noen nettsteder for å skreddersy informasjonen du får basert på hva de tror du kommer til å like. På internettsk kalles dette en filterboble (filter bubble).

Å leve i en boble basert på dine interesser kan være behagelig. Unøyaktige eller generelle søk gir nemlig mer relevante treff. Men hva med resultatene du ikke ser, eller havner langt ned på lista? Det er litt som å se en nyhetssending kun med innslag du liker. Lettfordøyelig og forståelig, men du kan også gå glipp av viktige saker du burde ha fått med deg.

Facebook og Google er eksempler på nettjenester som bruker slik filtrering. DuckDuckGo skal være 100 prosent filterboblefri.

Vil du ha filtreringsproblematikken med teskje kan du ta turen til dontbubble.us, eller få med deg denne TED-videoen.

3. !Bang

DuckDuckGo er ikke bare en søkemotor – den egner seg også fint som startside. Ved å bruke utropstegnet (!) i søkefeltet åpner du nemlig for direkte søk på eksterne nettsider. Funksjonen kalles !bang.

Eksempler på !bangs.

Skriver du for eksempel '!g bananer' i søkefeltet, sendes du rett over til Google, der det blir gjort et søk etter bananer. '!m oslo' tar deg til Oslo på Google Maps. Sjekk ut filmer med !imdb, se morsomme kattevideoer på !yt og søk i Wikipedia på !w. Norsk Wikipedia er forresten !wno.

!Bangs kan brukes for hundrevis av nettsteder, herunder de fleste store. Bruk nedtrekkslisten til høyre for søkefeltet, eller få full oversikt her.

4. Ekstra godsaker

Ved siden av bang!-syntaksen kan søkefeltet også brukes til en del andre ting. Som hos Google har du kalkulator og omregning av enheter, men det stopper ikke der.

Trenger du et terningkast? Vil du vite hvor mange kalorier det er i en potet? Vil du generere et passord? DuckDuckGo kan gi deg dette og mye mer. Sjekk ut siden for 'goodies'.

5. Alt på en side

Du slipper å klikke deg gjennom sider med søkeresultater. DuckDuckGo laster i stedet automatisk inn nye treff når du blar eller skroller nedover.

Ved å sette riktig region kan du få litt mer relevante resultater.

Som i gamle dager

Ved siden av de fem grunnene over er det også en viss retro sjarm i å søke med DuckDuckGo. Startsiden er enkel og ren, mens resultatsiden er rett fram og oversiktlig. Her er det bare nettsider som dukker opp, ingen innblanding av bilder eller video. DDG har i den siste tiden fått et reklamebanner, men den er i det minste tydelig merket i gult.

En liten ulempe med DDG, i hvert fall for oss som lever i Norge, er at søkeresultatene ikke er spesielt lokale. Likevel kan du til en viss grad gjøre noe med dette. I innstillingsmenyen (settings) kan du velge Norge som region, noe som vil legge ekstra vekt på norske nettsider.

Om mulig presenterer DDG en grå informasjonsboks (kalt zero-click box) øverst på resultatsiden. Denne inneholder noen kjappe opplysninger om det du har søkt etter. Her er all informasjonen på engelsk. Hvis du bryr deg mest om norske treff, tipser vi derfor om at denne også kan slås av i innstillingene.

DDG har ikke "doodles" slik som Google, men det hender maskoten kler seg ut. Her i anledning Data Privacy Day 2012, den 28. januar.

Knøttliten utfordrer

Litt av moroa med DuckDuckGo er også at det ikke står noe stort selskap bak. DDG var faktisk lenge et enmannsprosjekt, med grunnleggeren Gabriel Weinberg ved roret. Men med den solide trafikkøkningen er det kanskje ikke så rart han i dag styrer showet sammen med én nyansatt og noen få gode hjelpere.

Interessert i å teste ut DuckDuckGo? Prøv snarveien ddg.gg.

Les også
Microsoft går ut mot plug-ins
Les også
– Google dominerer ikke internett
Les også
Facebook overvåker deg selv om du er utlogget
Les også
Google får rekordbot
annonse