Til hovedinnhold

Firefox 10 er klar

Ny utgave retter seg også spesielt mot bedrifter.

Den nyeste versjonen av Mozilla Firefox er nå tilgjengelig for Windows og Mac OS. Firefox 10 har en rekke nye funksjoner, og en av de viktigste nyhetene er rettet mot firmaer og liknende.

Mozilla har nemlig sluppet det som kalles ESR (Extended Support Release) i tillegg til den vanlige versjonen. ESR er ment for bedrifter, universiteter og offentlige institusjoner som har vansker med å følge med på de hyppige versjonoppdateringene av nettleseren.

Det går bare seks uker mellom hver nye utgave av Firefox. For private brukere er det ikke vanskelig å holde tritt med utviklingen, men for større virksomheter er det et problem å oppdatere alle datamaskiner på arbeidsplassen med korte mellomrom.

Én gang i året

ESR unngår dette problemet med bare én større oppdatering i året. Dette betyr hver syvende utgave av Firefox, og den neste utgaven av ESR blir derfor Firefox 17, som kommer om 42 uker.

Bortsett fra den lengre levetiden, er Firefox 10 nesten identisk med den vanlige versjonen for private brukere.

Stille oppdateringer

Andre nyheter i Firefox 10 er at alle add-ons forblir aktive etter en oppdatering av nettleseren. Frem til nå har utviklere selv måtte bekrefte at deres add-ons er kompatible med hver nye utgave av Firefox – ellers ville de bli deaktivert.

De fleste add-ons blir i de færreste tilfeller berørt av de små endringene mellom hver utgave av nettleseren, og nå slipper utviklere altså å sjekke hver sjette uke. Dette er ett skritt nærmere "stille oppdateringer" – hvor brukere ikke legger merke til at man endrer til en ny versjon.

Ellers får Firefox 10 integrerte utviklerverktøy som Page og Style Inspector – der man kan undersøke ulike elementer på en nettside. Fullscreen API er aktivert som standard i nettleseren, slik at man kan se enkelte HTML-elementer i fullskjermsmodus.

Last ned

Firefox 10 befinner seg snart på Mozillas offisielle nettside. Hvis man er utålmodig, kan man laste ned den nye utgaven via denne direktelenken (for Windows).

(Kilder: Mozilla, The Verge)

annonse