Til hovedinnhold

Smart tjeneste for nettstripping

Bak løsningen Ztripper står det norske selskapet bMenu. Vi har tidligere omtalt selskapets løsning som i løpet av et par minutter kan gjøre de aller fleste Internettsider langt mer mobilvennlige.
Men selskapet har også en gratisløsning for sluttbrukere. Løsningen kalles Ztripper, og kan minne om en mobiltelefonenes Google.

Nettportal

Du finner tjenesten ved å gå til nettsiden www.ztripper.com med mobiltelefonen. På nettsiden som dukker opp finnes et søkefelt, og i dette feltet kan vi velge om vi vil skrive et søkeord, eller en spesifikk nettadresse.

Når vi skriver en nettadresse kommer vi til en mobiltilpasset side fra det angitte nettstedet. Skriver vi bare et søkeord kommer det opp en liste over alternative nettsider knyttet til søkeordet.

Mens Google bare byr på lenker til nettsidene, samler Ztripper lenkene som finnes på nettsiden og organiserer dem så siden blir enkel å navigere. Samtidig kutter den bort overflødig grafikk og annonser. I tillegg ”ser” siden hvilken mobiltelefon du surfer med, og passer på at innholdet optimaliseres for nettopp din skjerm.

Resultatet er at vi slipper å laste ned innhold vi ikke har bruk for, og dermed sparer vi både tid og penger. Dessuten sørger Ztripper for at vi slipper å lete rundt etter lenker til saker eller tjenester.

Utvikles videre

Tjenesten ble satt i drift under Mobile World Congress, og er ifølge gründeren Bjørn Holte et produkt som ennå ikke er ferdig utviklet. – Vi har kommet så langt at vi mente det var greit å lansere, men vi fortsetter å utvikle produktet videre. Nå håper vi på tilbakemeldinger fra brukerne så vi kan prioritere de forbedringene folk ønsker, sier Holte til Mobilen.no. I dag vil løsningen fungere på mellom 70 og 80 prosent av alle nettsider. Med en ny CSS-engine skal flere tjenester og funksjoner bli støttet.

I tillegg jobbes det for at javabaserte tjenester og formularer skal virke også gjennom portalen til Ztripper.

Bokmerke

Vi har brukt tjenesten en del, og anbefaler alle som surfer med mobilen å legge til Ztripper som bokmerke i nettleseren. Skulle du støte på en side som ikke ser bra ut med Ztripper, så kan du ganske enkelt surfe direkte til siden. Her skiller Ztripper seg fra tjenester som Opera Mini og Firefly. Også disse tjenestene komprimerer innholdet, men forutsetter at du installerer og bruker nettopp disse nettleserne. De stripper heller ikke bort overflødig innhold.

Med Ztripper bruker du telefonens innebygde nettleser. Tjenesten fungerer like godt på vanlige tastaturmobiler som på mobiler med trykkfølsom skjerm.

Akrobat

Mannen bak Ztripper, Bjørn Holte, er minst like ukonvensjonell som teknologien han utvikler. Med bakgrunn fra sirkusskole (akrobatikk) og som ivrig kiter og snowboarder er han vant til å tenke utradisjonelt. Når vi møter ham er han full av energi og bobler over av entusiasme for sitt prosjekt.
- Men hvordan skal bMenu tjene penger på Ztripper? - Inntektsmodellen til Ztripper er å videreselge lisenser til MNO's (Mobile Network Operators) på samme måte som Opera, samt å tilby den til mobile søkeportaler, svarer Holte. - Hovedinntektene til selskapet hentes fra B2B delen der vi selger mobile løsninger til nettsteder, mens Ztripper er vårt friske sluttbrukersatsning som benyttes som et showcase på teknologien overfor MNO’s og portaler, legger han til.

Hjelp til Opera

Han går heller ikke av veien for å foreslå et samarbeid med Opera, som han mener kunne ha godt av å implementere teknologien i Opera Mini.

- Vi henter automatisk ut menystrukturen til nettstedet slik at brukeren raskt kan navigere hele nettstedet og kun laste de nettsidene man ønsker. Den mobile nettleseren som tar i bruk dette vil kunne gi mer enn 10 ganger raskere navigasjon til brukeren og langt mindre datamengde enn i dag, forklarer Holte.
 

Internasjonal lansering

- Etter Barcelona og at vi vant Red Herring Top 100 globalt har vi fått stor interesse fra investorer som ønsker å hjelpe oss med å løfte teknologien internasjonasjonalt. I dag er mobile nettsteder det mest voksende markedet på Internett og vi tilbyr de mest kosteffektive løsningene for å få et mobilt nettsted med vår automatiserte teknologi, sier han.

Mer om
annonse