Ringer fra ditt mobilnummer

Det blir stadig vanligere å bruke voice-IP applikasjoner på mobilen, som lar deg ringe gratis når du er koblet til internett. Et slikt program heter Fring og brukes av mange norske mobilbrukere. Dette programmet kan lastes ned via Apples Appstore til bruk på Iphone.

Nettopp det gjorde Anders Sørensen til sin Iphone, og oppdaget samtidig at programmet Fring nokså enkelt kunne misbrukes.

Ikke Iphone som er problemet

Sørensen snakket om saken på Radio 1 i forrige uke, og vi tok kontakt med ham for å lære litt mer om hvordan dette fungerte. Han fikk demonstrert for oss at det var fullt mulig – via Fring – å ringe ut fra et hvilket som helst åttesifret norsk mobilnummer. Sørensen ønsker imidlertid ikke å avsløre steg for steg hvordan dette gjøres, i frykt for at andre mobilbruke vil kunne misbruke dette.

- Man kan ringe og utgi seg for å være hvem som helst, og det er sikkert ikke alle som har like ærlige hensikter, sier Sørensen til Mobilen.no

- Det er jo ikke Iphone og denne applikasjonen som er problemet, men at det er så enkelt å manipulere telefonnettet ved hjelp av IP-telefoni, sier han.

(Artikkelen fortsettes.)

Skremmende enkelt

Sørensen påpeker at dette potensielt kan brukes til å sjekke mobilsvar og kontofon til intetanende kunder, og at om denne informasjonen handler i ”feil hender” vil det åpne for svindel. Han hadde testet at det gikk an å gå inn på mobilsvareren til en kamerat, med kameratens samtykke.

- Fring har en funksjon som gjør at du kan ringe med IP-telefoni, og her er det da definert en IP-server som ble funnet ved hjelp av Google. Dersom denne er konfigurert på riktig måte er dette mulig, forteller Sørensen.

- Tydeligvis var det flaks at jeg traff på en slik IP-server, men det er skremmende hvor enkelt dette egentlig er, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)

Kontaktet Netcom

Sørensen tok kontakt med Netcom – fordi de fører Iphone i Norge – for å advare om problemet. Fring kunne tross alt lastes ned via Appstore. Han sier imidlertid at han ble blankt avvist av både kundeservice og sikkerhetsavdelingen, som slo fast at ”dette ikke var mulig”.

- Jeg reagerer på måten Netcom svarte på. Sikkerhetsavdelingen mente at jeg måtte ha installert et program på telefonen til kompisen min for at det skulle gå an. Men det hadde jeg selvsagt ikke gjort, sier Sørensen.

- Sørensen burde selvsagt blitt lyttet til da han først tok kontakt. Vi setter veldig stor pris på at kundene våre hjelper oss til å identifisere aktører og tjenester som gir rom for misbruk av telenettene. Han har dessverre ikke svart på noen av våre henvendelser i ettertid, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom til Mobilen.no.

I dialog med Apple

Vederhus presiserer at dette ikke er en ”Netcom/Iphone/Apple-sak”, ettersom VoIP-tjenester – som Skype og Fring – også kan lastes ned til andre mobiler. Han sier likevel at Netcom har tatt nødvendige grep for å minske sjansen for misbruk av dette i deres mobilnett.

- VoIP-tjenster er i seg selv lovlige, mens misbruk av dem selvsagt ikke er det. Det vi snakker om her er grov misbruk og identitetstyveri. Vi har kontaktet Apple vedrørende Fring, og oppfordret dem til å vurdere hvorvidt de ønsker å ha tjenesten tilgjengelig på Appstore, sett i lys av muligheten for misbruk, sier Vederhus.

- Hva gjelder muligheten til å lytte til andres personsvar via VoIP og falskt nummer, har vi gått inn med en teknisk løsning som gjør at Netcoms kunder nå er beskyttet mot dette, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)


Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

Ikke internett-politi

Ettersom Fring opererer via internett, er det imidlertid lite mobiloperatørene kan gjøre for å hindre misbruk.

- Problemet er knyttet til tjenester som opererer via internett, og som mobiloperatør verken vil eller kan vi være et internett-politi. Når enkelte IP-servere ikke forholder seg til norske og internasjonale regler for samtrafikk (kommunikasjon mellom nettene), forsøker vi å identifisere hvem som står bak før vi melder vi det inn for vår bransjeorganisasjon, GSMA. Disse må så gjøre en helhetlig vurdering av hvordan vi kan få bukt med slike problemer, sier Vederhus.

Varsler operatørene

Sørensen forteller at selv om han har en jailbreaket Iphone – kjøpt i USA – har det ikke betydning for hvordan Fring virker på mobilen. Han sier nå – etter måten han ble møtt på av Netcom – ikke lenger er like fristet til å kjøpe en Iphone 3G fra Netcom. Grunnen til at han først kontaktet Netcom var at mobiloperatøren eksklusivt fører Iphone i Norge.

- Min intensjon med dette er å fortelle at det går enkelt an og at det kan gjøres av alle. Jeg har ikke tenkt til å lære dette bort til alle, bare gjøre operatørene oppmerksomme om det, sier Sørensen.

- Målet mitt er å få stoppet dette før det går for langt, avslutter han.

Les også
Nå kommer de 12-sifrede mobilnumrene
Les også
- Operatørene må tillate VoIP
Les også
Test: F-Secure 5 Mobile Security
Les også
Fire sikkerhetstips til mobilen din
Les også
Advarer mot pop-up-faktura
Les også
15.000 nordmenn SMS-svindlet
Les også
Milepæl for Appstore
Les også
Blir du frustrert av dataproblemer?
Les også
Mobiltjeneste for gjerrigknarker
Les også
Fasttelefonen dør
Les også
Vil du ha lavere telefonregning?
Les også
Ring gratis fra mobilen
Les også
Disse gir deg Messenger på mobilen
Les også
Skype klar for din mobil
Les også
Gjør Ipod Touch om til Iphone
Les også
Fring
Mer om
annonse