Tek.no

Nyhet

Mobiltjeneste for gjerrigknarker

10 Sept 2008 12:00

Tjenester som lar deg snakke i mobiltelefonen over trådløse nett (WLAN) er ingen revolusjonerende nyhet, og klienter som lar deg sette opp tjenester som Phonzo, Gizmo eller Skype har eksistert i flere år. Med skam å melde har vi selv lagt inn og konfigurert en rekke mobiltelefoner for bruk med disse tjenestene, uten at vi faktisk har giddet å bruke dem. Det kan forandre seg nå.
Enklere
Grunnen er det norske selskapet Vyke, som har kommet opp med en løsning som er enkel å sette opp, og enda enklere å bruke. Forutsetningen er imidlertid at du har en mobiltelefon som kjører Symbian operativsystem med Series60-plattform. Det vil i praksis si at løsningen er begrenset til smartmobiler fra Nokia. Egne applikasjoner for Windows Mobile og Symbian UIQ skal være på trappene.
Når du registrerer deg mottar du to meldinger til mobiltelefonen. Disse meldingene inneholder informasjonen du trenger for å sette opp telefonen til å virke med tjenesten. Følger du lenken du mottar vil telefonen bli satt opp automatisk.
Kort fortalt har Vyke for mobilen tre bruksområder:

SMS via Vyke
Send tekstmeldinger for 23 øre stykket til hvilken som helst mobil, eller tilnærmet gratis til andre Vyke-brukere. Du trenger ikke å være i en trådløs sone for at dette skal virke, men om du bare har mobildekning vil du måtte betale om lag ett øre per melding til teleoperatøren (GPRS). Du sender SMS som vanlig, og mottakker mottar SMS som vanlig.
Genistreken ligger i at du ikke behøver å velge Vyke som mottaker, sende via egne programmer eller fylle SMS-en med plagsom spam som forteller at du har brukt den ene eller andre tjenesten. Du gjør alt som før, men meldingen går via Vykes server, i stedet for serveren til mobiloperatøren din.
Om den du sender til også har Vyke på sin mobiltelefon vil denne kunne svare gratis ved å tekste tilbake innen 15 minutter. Så lenge tidsluken mellom to tekstmeldinger ikke overskrider 15 minutter, vil dere kunne sende så mange gratismeldinger dere måtte ønske. Blir pausen på mer enn 15 minutter kobles sesjonen ned. Årsaken er at du skal slippe å være koblet opp mot Vyke når tjenesten ikke er ibruk.
Ring fra mobilen via WLAN.
Å ringe via WLAN til fasttelefoner i USA og Vest-Europa er gratis. Å ringe til et telefonnummer i Pakistan koster 93 øre per minutt, enten nummeret du ringer er et fast- eller et mobilnummer. Den russiske presidenten kan du nå for 23 øre per minutt om du ringer ham på kontoret, eller 31 øre om du ringer ham på mobil. Bush når du på mobilen for rundt en krone minuttet.
For å ringe via WLAN slår du telefonnummeret til den du skal ringe til, og velger Internett-anrop. Det eneste du må huske på er å bruke landskode, selv om du ringer innenlands. Lagrer du landskoden på kontaktene dine behøver du ikke tenke på det heller.
Vi testet løsningen, og fant at den var enkel å bruke. Ved første forsøk må du registrere nettverket ditt. Når det er gjort merker du i praksis ingen forskjell på om samtalen går via Vyke eller mobilnettet. Den eneste egentlige ulempen er at den du ringer ikke kan se avsendernummeret. Det er heller ingen handover til GSM, så om du beveger deg utenfor WLAN-sonen blir samtalen brutt.
- Løsningene med handover gir et uoversiktelig kostnadsbilde. Dessuten er du avhengig av å samarbeide med en operatør. Med vår løsning kan du velge hvilken operatør og hvilket abonnement du vil. Vi fungerer som en tilleggstjeneste, sier Jan Christian Berger, markedsdirektør i Vyke.
Våre forsøk på å snakke fra mobilen via Internett sviktet også i vårt hjemmenett, der en gjenstridig brannmur satte stopp for eksperimentet. Løsningen ble det mobile bredbåndet fra Ice. Ved å runge via deres tråsdløse router fikk vi øyeblikkelig kontakt, og samtalekvaliteten var utmerket. Det betyr i praksis at du med et slikt modem kan bruke mobiltelefonen din på hytta, selv om det ikke er ordinær mobildekning der. Ice dekker nemlig et langt større geografisk område enn det Telenor og Netcom gjør.
Callback
Men det er penger å spare, også for den som bruker Vyke i mobilnettet. Vyke har en tjeneste de kaller Callback. Da ringer du et bestemt nummer og taster inn telefonnummeret du vil nå. Deretter settes det opp en samtale mellom nummeret du vil nå og telefonen du ringer fra. Du kan også velge å få callback til et annet nummer, men da må du registrere dette på Vykes nettsider.
I tillegg til disse tre bruksområdene kan du laste ned en Vyke-klient til PC-en og bruke PC-en som telefon via bredbånd. Vyke tilbyr også ordinær IP-telefoni.
For folk flest
For forbrukere flest har Vyke to store fordeler. Du ringer billigere til og fra utlandet, og du kan spare mye på SMS. – Vi jobber også med en løsning nfor gruppe-SMS, og denne vil bli klar om ikke lenge. Da kan treneren i et fotball-lag sende tekstmeldinger til alle på laget uten å betale for mer enn den ene meldingen. Ved å sette den på vent, vil den nemlig ikke bli overført før mottakeren selv sender en SMS, og på den måten åpner for forbindelsen mellom Vyke og mobilen.
Om mottakeren ikke har Vyke, eller ikke sender SMS innen et gitt tidsrom vil du kunne velge å sende tekstmeldingen likevel. Da vil den koste 23 øre. - For ungdom som mottar morsomme tekstmeldinger og umiddelbart sender dem videre til alle på vennelista kan det være mye å spare, sier Berger.
Noen svakheter har tjenesten fortsatt. Du må registrere deg og kjøpe kreditt på nettsidene til Vyke.com. Om du har tilgang til gratis SMS til venner eller familie må du slå av tjenesten når du sender til disse. Hvis ikke må du betale for disse meldingene også. Her hadde det vært fint om Vyke kom opp med en mulighet for å sette opp sin egen liste over nummere som ikke skal omfattes av tjenesten til Vyke.
Vyke har selv en slik liste for å hindre at du bruker Vyke til spesielle nummere som koster ekstra, eller for å delta i avstemninger.
Klar til nedlasting
Da vi installerte Vyke på vår Nokia tidligere i uken var FreeTxT fremdeles i en betafase. I dag er programmet tilgjengelig for installering fra Vyke.com. Når du registrerer deg som bruker får du en gratis dollar på ringe og tekste for. Vi anbefaler deg å gjøre ett forsøk. Husk også å tipse alle dine Nokia-venner om tjenesten. Det er nemlig først når ”alle” har Vyke at det virkelig blir penger å spare.
Vyke har allerede godt over 21 millioner brukere verden over. Selskapet hadde i fjor en omsetning på over 80 millioner dollar. Men i Norge – Vykes hjemland – er det fremdeles få som kjenner til selskapet og tjenestene de tilbyr. På sikt vil Vyke også tilby løsninger for bedrifter med en til femten ansatte. - Vi har en løsning som inkluderer VoIP og soft-PBX, sier Berger. Men foreløpig er det konsumentmarkedet som er hovedsatsingsområdet.

Les også
- Operatørene må tillate VoIP
Les også
Nå blir bilen trådløs sone
Les også
Office 2007 på din S60-mobil
Les også
Nå merker Nokia krisa
Les også
Ringer fra ditt mobilnummer
Les også
Sony Ericsson dumper egen plattform
Les også
Spam tar knekken på e-post
Les også
Slik ringer du sykt billig til utlandet
Les også
Bedre nettlesere på mobilen
Les også
Dropp venneabonnementet
Les også
Fasttelefonen dør
Les også
Disse gir deg Messenger på mobilen
Les også
Gjør Ipod Touch om til Iphone
Les også
Ringer timevis nesten gratis
annonse

Les også