Til hovedinnhold

Vil du ha lavere telefonregning?

IP-tjenestene vi har beskrevet nedenfor, gjør det mulig for deg å ringe billig via Internett, sende SMS og chatte fra IP-tjenester med innebygde IM-klienter. For å kunne bruke en av disse tjenestene, trenger du en mobiltelefon som har støtte for Wlan, 3G eller andre internettforbindelser fra mobilen.
Det er også mulig å gjøre endringer på mobilabonnentet ditt for å ringe billigere. Sjekk hvilket abonnement som passer best for akkurat deg på Ringepriser.
Hva er IP-telefoni?
Selve begrepet IP-telefoni står for internettprotokoll-telefoni, som betyr at du ringer over Internett istedet for mobilnettet. Samtaler via IP-telefoni er som regel langt billigere enn hva du normalt betaler når du ringer via mobilnettet. Dette gjelder særlig når du skal ringe fastnett eller til utlandet.
Det er allikevel noen kostnader forbundet med dette, ikke minst datakostnader, dersom du ikke er koblet opp mot en trådløs Wlan-sone. Du bør derfor ha orientert deg i hvordan dataplanen på mobilabbonnementet ditt er.
Skype
Skype er en av de mest populære IP-tjenestene som finnes i dag. Skype-brukere kan velge mellom å ringe andre brukere, ringe via Skype-in, som gir det et eget nummer som alle andre kan ringe til, eller bruk Skype-out, som lar deg ringe til mobil- og fasttelefoner. Skype-in er i dag ikke tilgjengelig i Norge, og Skype-out fungerer kun på PC her i landet. Det vil i praksis si at det bare er mulig å bruke denne tjenesten til å ringe andre Skype-brukere via mobilen her til lands.


Ønsker du å få tak i en mobiltelefon som har alt en Skype-bruker kan drømme om, bør du ta en nærmere kikk på Skype-mobilen.
Ellers kan vi nevne at Skype har samarbeid med flere sosiale nettsteder deriblant Myspace. Prosjektet mellom Skype og Myspace heter MySpaceIM, her kan Skype-brukere og Myspace-brukere ringe gratis til hverandre.
Fring
Fring gir deg muligheten til å ringe gjennom IP-telefoni, chatte med venner gjennom populære IM-klienter, sende og motta filer, og i tillegg sende SMS-meldinger.
Fring støtter IM-klientene MSN Messenger, Google Talk, Yahoo Messenger, ICQ, Skype, og AIM. Programmet gir deg en liste over samtlige kontakter du har innenfor disse IM-klientene. Dette gir deg en lett oversikt når du skal ringe ut, eller chatte med noen.


Er du en flittig bruker av Facebook? Da kan du legge til Fring som en applikasjon på Facebook-profilen din.
EQO
Med EQO kan du ringe og sende meldinger verden over til lave kostnader. Er både du og vennene dine registrerte EQO-brukere ringer dere til halve prisen, og kan sende IM-meldinger til hverandre. For å laste ned gratis EQO direkte til mobilen, gå til mobilens nettleser og tast inn http://get.eqo.com. Følg så de videre instruksjonene.
EQO støtter IM-klientene: MSN, AIM, Yahoo, Google Talk, QQ, ICQ og Jabber Du kan kun bruke en IM-klient om gangen. I tillegg støtter EQO Facebook, gjennom EQO Vibes. Med EQO Vibes kan du sende vibes (minner om poking) til vennene dine på mobilen.


Er du stadig på farten? Da kan EQO Traveler være noe for deg. EQO Traveler gir deg nemlig muligheten til å få opp mot 80% avslag på roamingprisene du normalt måtte ha betalt for. For å bruke EQO Traveler må du bytte til traveler-modus når du bruker EQO på mobilen. Du kan lese mer om EQO Traveler på programmets nettsted.
Talkonaut
Talkonaut er en alt-i-ett IP-tjeneste hvor du kan ringe gjennom IP-telefoni, chatte med venner på MSN, Google Talk og Jabber, og sende SMS-meldinger til venner som bruker Skype og andre IP-telefonitjenester.
Ikke bare kan du ringe gjennom IP-telefoni til andre mobilbrukere, med Talkonaut kan du også ringe opp Google Talk-brukere, SIP-mobiler, MSN-brukere, Yahoo-brukere, AIM og ICQ-brukere. Selvfølgelig kan du også ringe gjennom IP-telefoni til andre Talkonaut-brukere.


Du kan laste ned Talkonaut direkte til mobilen ved å gå til din mobile nettleser og taste inn adressen http://get.talkonaut.com/ følg så de videre instruksjonen.

Trådløse soner
Å ringe gjennom en trådløs internettsone er det rimeligste formen for IP-telefoni. Idag finnes Wi-Fi-soner stort sett overalt, i hjemmet, på hoteller, skoler, flyplasser, tog, ferjer, og en rekke andre steder. Det forutsetter selvsagt at den Wi-Fi-sonen du bruker er åpen, eller at du har tilgjengelig passorf for å surfe på nettet via denne sonen.
Ringer du gjennom en høyt trafikkert Wlan-sone, kan dette gi dårlig kvalitet på IP-telefoni-samtalene dine. Vi gjør også oppmerksom på at bruk av IP-telefoni gjennom Wlan sluker strøm fra mobilen din. Du bør ikke være langt unna mobilladeren din når du utfører en samtale via trådløst nett.
Mobiler med innebygd IP.støtte
At en mobiltelefon har støtte for IP-telefoni betyr at den har støtte for å søke opp trådløse internettsoner (Wi-Fi). Mobilen kan du automatisk sette opp at skal ringe gjennom IP, når det er anledning for dette.
I dag finnes det en rekke mobiler med innebygd IP-telefoni støtte. Her er noen av disse.

Alternative IP-tjenester
I dag finnes det en rekke populære IP-telefonitjenester på markedet. Her er noen av dem.


Sjekk opp datatrafikken
Felles for alle disse programmene er at de bruker datatrafikk fra mobilen din. Du bør sjekke med mobiloperatøren din hvilken dataplan du har på mobilabonnementet ditt før du starter å bruke en tjeneste som dette. For alle disse tjenestene må du registere deg som bruker, dette er gratis å gjøre.

Mer om
annonse