Test: F-Secure 5 Mobile Security

Sikkerhetspakken vi har testet finnes i to ulike versjoner – en for Symbian Series 60, og en for Windows Mobile. Med dette dekker F-Secure om lag 60 prosent av alle smartmobiler på markedet.

Nokia mest utsatt

Nokia står alene for 46,6 prosent av smartmobilmarkedet, mens Windows Mobile har 13,6 prosent. De øvrige er Apple, 17,3 prosent, Linux 5,1 prosent og Access, med 2,2 prosent. Tallene er fra tredje kvartal i 2008.

Uansett er det ikke til å komme unna at Symbian S60, med sin utbredelse, er det operativsystemet som er mest utsatt for sikkerhetstrusler.

Lite virus

Sammenliknet med PC-verdenen er mobilverdenen fremdeles temmelig uskyldig. Siden oppdagelsen av Bluetooth-viruset Cabir i 2004 er det registrert drøyt 400 forskjellige ondsinnede trojanere, virus og spionprogrammer. For sikkerhetsbransjen blir dette sett på som småtterier.

Men når stadig mer av datatrafikken flyttes over på mobiltelefoner øker også den negative aktiviteten. Mobiltelefonene inneholder gjerne informasjon som kan misbrukes om den kommer på gale hender. Det kan dreie seg om alt fra personlige bilder, til e-post, forretningsavtaler eller opplysninger om økonomiske transaksjoner. Å skaffe seg en sikkerhetspakke er derfor ingen dum ide.

Trøblete programvare

En av utfordringene til sikkerhetsbransjen er at mange har oppfattet sikkerhetsprogrammene som mer til skade enn til gagn.
Stadige sprettoppvinduer som spør om du vil tillate prosesser du ikke aner hva er for noe, eller programvare som slutter å virke når sikkerhetspakken er installert, har ført til at svært mange velger å droppe sikkerhetspakkene.
Ikke Innovate
Vi forsøkte først å installere F-Secure Mobile Security på en Samsung Innovate (Innov8), som i likhet med Nokia bruker Symbian operativsystem med S60-plattform. Det resulterte i en feilmelding om at enheten ikke var støttet.
Så forsøkte vi med en Nokia N95 8GB. Denne telefonen har samme operativsystem, men godtok installasjonen.

Selve installasjonen var raskt gjort, og etter en omstart av mobiltelefonen kunne vi begynne å bruke programmet.

Skanning

Det første vi gjorde var å kjøre et søk for å se om det fantes infiserte filer eller såkalt malware (skadelig kode) på telefonen. Det gjorde det ikke.

Deretter satte vi opp innstillingene for tyveribeskyttelse. Første gang dette gjøres er det en del å passe på. Blant annet må du endre telefonens sikkerhetskode, så ikke hvem som helst kan slette eller ødelegge mobilen din ved hjelp av standardkoden.

Vi valgte å endre koden til et åttesifret nummer vi kjenner godt. For sikkerhetsskyld må nummeret slås inn to ganger.

Byttet SIM

Etter at dette var gjort plasserte vi et nytt SIM-kort i mobiltelefonen. Og ganske riktig. Nå lot telefonen seg ikke åpne uten sikkerhetskode. Dessverre lot den seg ikke åpne med sikkerhetskoden heller. Etter fem forsøk må vi vente i fem minutter før vi kan prøve å slå koden på nytt.

Det skulle vise seg at problemet oppstod fordi det er to koder i bruk. Den ene bruker du i sikkerhetsprogrammet – den andre er telefonens egen systemkode. Denne blir ikke endret når du endrer sikkerhetskoden i programvaren. Etter å ha lagt inn systemkoden fikk vi igjen tilgang til telefonen.

Infisert fil

Det neste vi gjorde var å kopiere en infisert fil over til telefonen. Filen var pakket i en ZIP, men her fungerte antiviruset som det skulle. Vi fikk opp en advarsel på skjermen, i tillegg til en liste over valgmuligheter.

Filen vi forsøkte å infisere telefonen med er en velkjent virusfil. Spørsmålet er hva som skjer den dagen det dukker opp et nytt virus.

Lisens

Mobile Security krever en lisens som du kan kjøpe på flere måter. Enten kan du kjøpe den på Internett, eller du kan bruke programmets egen lisensmeny. Her velger du om du vil ha en tremånederslisens som du betaler over telefonregningen, eller om du vil kjøpe lisens for ett år (389 kroner) eller to år (579 kroner) og betale med kredittkort.

Prisen for et tremånedersabonnement er ikke oppgitt, men antakelig blir det noe dyrere per dag enn om du velger årsabonnement.

Alternativer

Før du kjøper Mobile Security fra F-Secure skal du være klar over at det finnes rimeligere løsninger dersom du bare er ute etter muligheten for å låse telefonen din og hindre at den blir misbrukt. Aller billigst er det å skru på telefonens egen låsekode. Da er det bare du som kan bruke telefonen, og det koster ikke noe.

Husk også at tyven kan plukke ut minnekortet og bruke bilder og annen informasjon som du har lagret på dette, også etter at du har sendt slettekommando til mobilen. Sensitive opplysninger må derfor lagres i telefonens minne, og ikke på minnekort.

Alt i alt er synes vi dette er en programvare som er kjekk å ha, men ikke noe must.

Les også
Ikke la deg lure av SMS-quiz
Les også
Du glemmer å slette sensitiv informasjon
Les også
Ringer fra ditt mobilnummer
Les også
Dårlig informasjon truer sikkerheten
Mer om
annonse