Nyhet

Se raketten lette og lande vertikalt

«Grasshopper» slo egen rekord.

I fjor ble det kjent at milliardæren og entreprenøren Elon Musk ønsker å kolonisere Mars i framtiden. For å få til dette grunnla han romfartsvirksomheten SpaceX i 2002, og siden har selskapet testet en rekke ulike raketter og romskip.

Ett av disse prosjektene er Grasshopper – en rakett som kan både lette og lande igjen vertikalt. I videoen i bunnen av saken kan du se den foreløpig siste vellykkede testen, hvor raketten slår sin gamle høyderekord med det tredobbelte.

Fokus på gjenbruk

Grassphopper-prosjektet er ment for å lage raketter som kan gjenbrukes.Foto: Steve Jurvetson / Flickr

I mars klarte SpaceX å skyte opp Grasshopper til 80 meters høyde, hvor raketten svevde og deretter landet trygt på plattformen igjen. Nå i april taklet raketten en høyde på hele 250 meter, samtidig som den klarte å holde seg stabil i lufta – til tross for vær og vind.

Grasshopper er en såkalt Vertical Takeoff Vertical Landing vehicle (VTVL). Raketten er lagd for å teste SpaceX-teknologi som gjør det mulig å gjenbruke raketter. Innen romfart har raketter flest vært designet for å brenne opp i atmosfæren på veien hjem igjen, men SpaceX ønsker å spare penger og ressurser på «resirkulering» av utstyret sitt.

Milliardær med visjon

Elon Musk er gründeren bak SpaceX.Foto: Brian Solis / Flickr

Elon Musk ble milliardær på PayPal, og står dessuten bak el-bilen Tesla. Med SpaceX er det uttalte målet å etablere en koloni på Mars, og de teknologiske framskrittene gjør dette mulig – ett steg av gangen.

SpaceX er altså i full gang med å operere i verdensrommet. Virksomheten skrev historie den 25. mai i fjor, da den var det første private selskapet i historien som fraktet gods via sitt Dragon-romskip til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Drømmen om Mars kommer stadig nærmere:
Stilling ledig: Marsboer »

Se Grasshopper lette og lande trygt i denne videoen på YouTube, akkompagnert av Johnny Cash på lydsporet:

(Kilder: Twitter via Gizmodo)

Les også
Se historiens første musikkvideo fra rommet
Les også
Her bryter romskipet lydmuren
Les også
Stilling ledig: Marsboer
Les også
Ny rakett skal nå Mars på 30 dager
Les også
Denne nettsiden viser hvor langt det er til Mars
Les også
Milliardær vil sende 80 000 mennesker til Mars
annonse