Nyhet

– Dårlige løsninger stopper mobilhandel

Norsk aktør tror på sterk vekst i mobilhandel.

Stadig flere tar julehandelen på nett. I år venter mange av Norges største nettbutikker en vekst på 20-30 prosent sammenlignet med 2012.

Mobile plattformer opplever også vekst, men ikke i samme størrelsesorden. Den norske betalingsformidleren Buypass mener dette skyldes for dårlige løsninger for mobil.

Buypass har gjennomført en undersøkelse blant noen av Norges største nettbutikker, blant annet Komplett.no, Platekompaniet, Kondomeriet og Expert. Felles for alle er at de forventer vekst i mobil netthandel i år.

Flere er imidlertid klare på at det fortsatt finnes barrierer som hindrer den store veksten i mobil netthandel. Den hyppigst nevnte av disse er dårlige eller mangelfulle betalingsløsninger. Heller ikke den totale brukeropplevelsen på mobil får godkjent.

– Opplevelsen må bli bedre

Administrerende direktør Gunnar Lindstøl i Buypass mener dette viser at det ligger et uutnyttet vekstpotensial i mobil netthandel, men at den helhetlige brukeropplevelsen må bli bedre for at kundene skal omfavne tilbudet.

Kundene har ikke høy nok tillit til sikkerheten ved handel på smarttelefon, og de mener det er for komplisert å handle. Derfor foretrekker flertallet fortsatt PC og nettbrett når de handler online, sier Lindstøl i en pressemelding fra Buypass.

I en britisk undersøkelse sier 64 prosent av de spurte at de foretrekker å handle på PC eller nettbrett fremfor mobil. Av de spurte i denne undersøkelsen oppga 28 prosent at de hadde kjøpt underholdningsprodukter ved hjelp av mobilen, mens 23 prosent hadde kjøpt klær.

Buypass mener tallene viser at nettbutikkene må fortsette arbeidet med sikkerhet for å vinne kundenes tillit. Dette er Buypass sine råd for en sikker netthandel:

For forbrukere:

 • Benytt helst nettbutikker du kjenner til fra før, som har bra omdømme eller som du har fått anbefalt av personer du stoler på
 • Sjekk at du har tastet inn riktig adresse. En stavefeil kan bringe deg til andre nettsteder med uærlige hensikter (fare for phishing/nettfiske)
 • Sjekk at nettstedet benytter sikkerhetsmekanismer som SSL, se etter hengelås og helst grønn adresselinje. Dette gir både tillit, i form av at nettstedet er det det utgir seg for å være, og sikkerhet i form av kryptering og sikring av informasjonen som sendes
 • Det er viktig at PC-en din, samt smarttelefonen og nettbrettet ditt, er sikret for bruk over internett:
 • Oppdater operativsystemet (Windows/Mac OS/IOS/Android) med de siste oppdateringer fra leverandøren Sørg for å ha oppdatert antivirusprogram installert Slå på personlig brannmur Bruk alltid PIN på nettbrett og telefon
 • Bruk alltid et sterkt passord
 • Betal alltid med kredittkort
 • Følg med på kontoutskrifter for bruk du ikke gjenkjenner. Du er beskyttet gjennom både kjøpsloven og kredittkjøpsloven
 • Vær skeptisk mot å legge igjen unødvendig mye personopplysninger på nettstedet, eksempelvis kredittkortnummer eller fødselsnummer
 • Vær oppmerksom på omgivelsene du jobber i – det blir mer og mer vanlig å benytte nettbutikker når du sitter på usikrede områder utenfor hjemmet eller arbeidsplassen din.
 • Husk at fremstår noe for godt til å være sant… så er det som regel det!

For nettbutikker:

 • Vær tydelig på at kunden har kommet til riktig nettsted. Bruk EV SSL-sertifikat som gir deg både
 • tillit (vise riktig nettsted, green bar)
 • sikkerhet (sørge for kryptering av informasjon/kundedialog, hengelås)
 • Vær tydelig på at kundens personlige informasjon sikres
 • Påloggingsinformasjon (brukernavn og passord) Andre personopplysninger, eksempelvis fødselsnummer Sørg for at ditt nettsted driftes med høy fokus på sikkerhet og forhindring av ID-tyveri Test for sårbarheter for å forebygge hacking Sikkert driftsmiljø med gode rutiner, oppdatert operativsystem og applikasjoner, antivirus, innbruddsdeteksjon og gode kontrakter med eventuelle underleverandører God nok sikkerhet og tillit er et konkurransefortrinn. Bruk sikkerhet aktivt i din kommunikasjon med kunden

Les mer: Mobilhandel er fortsatt i startgropa

Les også
Ny gratis-app husker alle passordene dine
Les også
Mobilhandel er fortsatt i startgropa
Les også
Bruk smartmobilen til å ta betalt med kort
Les også
Slik beskytter du kortet
Les også
Buypass klare for NFC
annonse