Bruk smartmobilen til å ta betalt med kort
iZettle vil vokse seg verdensomspennende.
Svenske iZettle tilbyr kredittkortbetaling via mobilen. Målgruppa er privatpersoner og næringsdrivende med lav omsetning eller få korttransaksjoner, som derfor ikke har sett det som lønnsomt å skaffe seg egen betalingsterminal. Løsningen støtter både iOS og Android, og kan brukes med de fleste smarttelefoner.
Etterspørselen har vært overraskende stor. Siden tjenesten lanserte i Sverige i 2011 har iZettle økt antall kortbetalingssteder i Sverige med 25 prosent. iZettles Norden-sjef Sverker Ingre vil ikke ut med eksakt hvor mange kunder selskapet har i Sverige, men rask hoderegning tilsier at selskapet har 40-50 000 av 200 000 kortbetalingssteder på kundelista.
Tradisjonelle betalingsterminaler koster flere tusenlapper i året å leie. I tillegg må du inngå avtale med banken din og Teller, som skal ha en prosentandel av alle betalinger.
Noe av grunnidéen bak iZettle er at det skal være en løsning som er enkel å bruke og administrere for småbedrifter og enkeltpersoner. Det legges opp til at man kjøper én av selskapets to kortlesere, installerer en app på smarttelefonen sin, og oppretter en konto hos iZettle. Ifølge Ingre er dette en prosess som ikke tar mer enn ti minutter.
– Jeg var hos en frisør som ikke tok kort nylig, og da hjalp jeg henne å installere appen og opprette konto før neste kunde kom inn døra, sier Ingre til Mobilen.no.
Ser etter norske forhandlere
Også i Norge har mange allerede tatt iZettle i bruk. Nå jobber selskapet med å få på plass forhandlere for løsningen. I Sverige har de blant annet avtaler med Nordea og Telia, i tillegg til en landsomfattende teknologikjede. Ingre signaliserer at både mobiloperatører, banker og butikker som selger mobiltelefoner og elektronikk vil være naturlige samarbeidspartnere. Selskapet søker også etter en prosjektleder for det norske markedet.
– Det norske markedet har overrasket oss. Vi trodde dette skulle være mest attraktivt for privatpersoner, men i Norge ser det ut til at vi er blitt omfavnet av små næringsdrivende, sier Ingre.
For iZettle er det ikke andre betalingsformidlere som er hovedkonkurrenten, men kontanter. Mange av kundene er typiske sesongbedrifter, som Unstad camping i Lofoten eller Torungen fyr med sitt kaffebrenneri. Ingre nevner også en pizzarestaurant i Oslo som bruker iZettle-løsningen både til utkjøring og i restauranten.
Lite skepsis blant kundene
Ifølge Ingre er det liten skepsis å spore blant kundenes kunder, til tross for at løsningen er ny og ukjent for de fleste:
– Våre brukere er våre beste ambassadører. Ofte er de mindre bedrifter med stor grad av sosial kontakt med egne kunder, så det med tillit til løsningen er stort sett noe journalister fokuserer på.
Det har vært tilfeller med misbruk av løsningen, men i mindre utstrekning enn fusk med vanlige betalingsterminaler. Ingre understreker at løsningen er akkurat like sikker – eller usikker – som en vanlig betalingsterminal.
Visa trakk støtten til iZettle i en periode i 2012, men har senere gjenopprettet denne etter at iZettle la på et ekstra lag av sikkerhet.
Nye iZettle-kunder kan velge mellom to tekniske løsninger; En enkel kortleser som plugges inn i telefonens høretelefon-utgang. Denne leser både kort med chip og med magnetstripe. Man får også en kortleser med pinkodetastatur som kommuniserer med telefonen via Bluetooth. Bluetooth-kortleseren koster 990 kroner og brukes stort sett i stasjonære utsalg, mens den enkle kortleseren koster 250 kroner.
Med iZettle-konto tar selskapet 2,75 prosent av alle kundenes transaksjoner. Gebyrer til Visa og eventuelle betalingssentraler er inkludert i dette.
Vil vokse internasjonalt
Til sammenligning koster vanlige bankterminaler fra 6000 kroner årlig i leie. Da blir imidlertid prosentsatsen til betalingsformidleren lavere. Det innebærer at iZettles løsning per i dag ikke vil være lønnsom for forhandlere med høy omsetning.
Nå tester iZettle et konsept som heter Smartrate i Storbritannia. Det vil si at prosentsatsen blir lavere jo høyere omsetningen er:
– Vi vurderer vårt tilbud konstant. Nå blir det spennende å se hvordan britene tar imot Smartrate, sier Ingre til Mobilen.no.
iZettle er allerede lansert i store deler av Europa samt Mexico. Selskapet satser på å utvide til enda flere land. Til det har de fått flere investorer med på laget. Internasjonale banker og private investeringsfond har til sammen spyttet inn 40 millioner Euro, over 300 millioner kroner i risikokapital.
Ingre vil ikke kommentere når selskapet skal gå i pluss:
– Vi kan strengt tatt velge selv når vi skal gå i pluss. Akkurat nå er vi mer opptatt av å vokse, sier Ingre til Mobilen.no.
Les mer: Denne appen erstatter bankkortet ditt >>