Til hovedinnhold

Mobilene kan få flere terabyte lagringsplass

Forskere har funnet en metode for å 50-doble lagringskapasiteten.

Shutterstock

Dagens mobiltelefoner har typisk 8-64 GB lagringsplass. En ny type minneteknologi skal i teorien gjøre det mulig å lagre flere titalls, kanskje hundretalls, ganger mer data på samme plass – men produksjonen er både vanskelig og kostbar.

Nå har forskere ved Rice University demonstrert en bedre måte å produsere denne typen minnebrikker, som vil kunne gjøre det praktisk mulig med flere terabyte med lagringsplass i en mobiltelefon. Det skriver MIT Technology Review.

Pakker informasjonen tettere

Minneteknologien det er snakk om kalles RRAM (Resistive Random Access Memory), og blir ifølge MIT Technology Review utviklet av flere selskaper. Problemet er at produksjon av denne typen minnebrikker krever høye temperaturer. Forskerne ved Rice University har vist hvordan man kan lage RRAM ved romtemperatur, til en rimeligere penge. Samtidig skal brikkene ha lavere strømforbruk.

Rice Universitys RRAM bruker silisiumoksyd som et såkalt dielektrisk materiale. Ved å tilføre høy nok spenning, vil materialet kunne veksle mellom å lede eller ikke lede strøm. .Foto: Tour Group/Rice University

Lagringsminnet i dagens mobiltelefoner og nettbrett, og i SSD-diskene som brukes i PC-er, er basert på såkalt flashminne (vanligvis det som kalles NAND-minne). Denne typen minne kan holde på informasjonen selv uten tilførsel av strøm. Dette kan også den nye RRAM-typen, men det er én viktig forskjell: Vanlig flashminne lagrer en databit (0 eller 1) ved hjelp av elektriske ladninger i transistorer, mens RRAM lagrer bits ved hjelp av forskjeller i elektrisk motstand. Ved å gjøre det på denne måten, tar hver bit mindre plass på minnebrikken, og det er sagt på en annen måte mulig å øke datatettheten.

RRAM baserer seg på at man benytter et såkalt dielektrisk materiale plassert mellom to ledere. Materialet leder normalt ikke strøm, men når man tilfører en høy nok spenning vil materialet gå over til å begynne å lede strøm. På denne måten kan man representere 0 eller 1, og man kan endre fra 0 til 1 tusenvis av ganger – noe som er nødvendig om man skal kunne bruke det til lagring.

To av forskerne bak den nye lagringsteknologien, Gunuk Wang (til venstre) og James Tour.Foto: Jeff Fitlow/Rice University

En terabyte på et frimerke

Ifølge en melding fra Rice University har RRAM-produsenter annonsert prototyper på brikker som vil kunne lagre rundt 1 terabyte med data på en brikke på størrelse med et frimerke – mer enn 50 ganger ganger dagens flashminneteknologi.

Rice-forskernes metode å produsere RRAM på gjør at det skal være enklere å lage flere lag med RRAM oppå hverandre, for å få plass til enda mer lagringskapasitet i hver enkelt minnebrikke.

I tillegg til høyere lagringskapasitet, skal RRAM være langt raskere enn dagens NAND-baserte flashlagring.

Så hva skal du egentlig med 1 terabyte i mobilen?

– Hvorfor har du ikke alle filmene du liker på iPhone-en din? Det er ikke fordi du ikke har lyst til det, det er fordi du ikke har plass, sier professor i materialteknikk, James Tour, til MIT Technology Review.

Du kan lese flere detaljer om teknologien hos Rice University.

Les også mer om RRAM hos Hardware.no »

Hvilket minnekort bør du kjøpe til mobilen?
Få med deg vår store guide til MicroSD-kort »

(Kilder: MIT Technology Review, Rice University, Engadget)

annonse