Til hovedinnhold

MIT-forskere vil lage «NSA-sikkert» Internett

Ny metode kan gjøre det umulig for byrået å snoke i e-poster.

Shutterstock 90909827, 128154392

Den omfattende overvåkningsvirksomheten til NSA, som stadig når nye høyder, har som kjent oppildnet massene, men saken har også ført til mange forsøk på å øke sikkerheten til digital kommunikasjon. «Kvantekryptologi» er et eksempel.

Nå melder MIT-magasinet Technology Review om en forsker som pusler med et nytt og ganske jordnært system som potensielt kan bidra til å idiotsikre e-poster og andre former for kommunikasjon på Internett.

Krypteres hos brukeren

Systemet heter «Mylar» og utvikles av en kvinne ved navn Raluca Popa. Popa startet arbeidet med det utgangspunktet at man som bruker av Internett-tjenester egentlig aldri kan stole på servere som selv sitter på midlene til å dekryptere innholdet og gjøre det tilgjengelig for andre.

I stedet for å overlate jobben med å kryptere og dekryptere innhold til eksterne servere, går Mylar ganske enkelt ut på at innholdet krypteres og dekrypteres lokalt på brukerens egne datamaskin. Innholdet vil da med andre ord alltid være kryptert mens det ligger på serverne, slik at det forblir uleselig for alle tredjeparter.

Samtidig vil Mylar-systemet gjøre det mulig for serverne å vite hva slags type informasjon det dreier seg om, slik at brukeren for eksempel vil kunne bla gjennom dokumenter som er lastet opp på en skytjeneste, men dette gjøres uten behov for å dekryptere.

Testes ved sykehus

Idéen bak lokal kryptering og dekryptering er riktignok allerede påtenkt, og flere andre jobber med lignende løsninger. For eksempel utvikler Javabit-grunnleggeren nå en form for «peer-to-peer»-kryptering hvor det kun er sender og mottaker som sitter på nøklene.

Ifølge Popa er Mylar imidlertid mer praktisk og anvendelig enn andre slike løsninger. Som et prøveprosjekt er teknologien faktisk allerede tatt i bruk av et sykehus i byen Boston, som benytter Mylar i forbindelse med håndtering av medisinske opplysninger til pasienter.

I tillegg skal Popa sammen med kollegaer også ha lagd en bildedelingstjeneste og en chatte-tjeneste med Mylar-teknologien for å teste den ut. Når vi får se en eventuell utbredelse av løsningen gjenstår å se.

I mellomtiden forbedrer Google sikkerheten sin: Nå skal Gmail bli vesentlig tryggere »

(Kilde: MIT, via NBC News)

annonse