Nyhet

Så mye lagringsplass får du egentlig på mobilen

Etter Android, og appene som følger med, er det ofte lite plass igjen.

Med stadig kraftigere mobiltelefoner, gjør vi mer med disse små lommedatamaskinene enn noensinne. Både tjenester, apper og annet innhold okkuperer mye plass på innsiden av telefonen. Så hvor mye plass får du faktisk, når du kjøper en ny telefon?

Mobilprodusentene oppgir runde tall, og de oppgir dem som regel uten å ta høyde for sin egen programvare. Dermed kan de 16 gigabytene som står på esken raskt krympe til fattige 10 gigabyte. Var utgangspunktet enda mindre, kan resultatet bli enda verre – spesielt om du ser på telefoner med ned i 4 gigabyte lagringsplass.

Det ærligste hadde selvsagt vært å oppgi relativt presise tall rett på esken.

Det klages støtt over at mobilprodusenter legger inn for mye skrot i programvaren sin. Samsung har fått sin del av pepper for det, og på årets Galaxy S4 stod det bare ni gigabyte igjen av de lovede 16.

Hva skal du med all plassen?

Mange hevder tjenester som Dropbox og Skydrive gjør behovet mindre. Men, realiteten er at skytjenester bare virker så lenge du har nettverkstilkobling. På hytta, eller på flyet, vil du ofte ikke få brukt disse. Har du dårlig dekning, eller begrenset hastighet av andre årsaker, er det også ønskelig å ha innholdet lokalt.

I tillegg er det mange skytjenester som har "offline"-løsninger. Å laste ned en spilleliste med mange hundre spor fra Spotify, eller Wimp, tar for eksempel akkurat like stor plass som om du skulle hatt filene selv.

Bransjen var ærlige før

Denne, litt lemfeldige, måten å omtale innebygget lagring på hadde ikke vært vanskelig å forholde seg til dersom mobiltelefonen hadde hatt et tettere slektskap med vanlige datamaskiner. Her oppgir produsentene utelukkende størrelsen på selve disken, stort sett uten å regne med plassen operativsystem og egen programvare tar.

Mobilen kan sies å ha et nærmere slektskap med portable musikkspillere. Disse har stort sett alltid gitt relativt presise tall for tilgjengelig lagring – uavhengig av programvaren som følger med.

Nexus-modellene er Googles egne referansemodeller. Her får du kun basisingrediensene i Android, og ikke mer. Du får dermed bruke mer av plassen din selv, men vær obs på at disse modellene, og mange andre, ikke støtter minnekort når det blir fullt.

I grenselandet

Med tanke på at mobilen hverken er en ren, og enkel, MP3-spiller, og heller ikke noen fullverdig PC, lever den altså litt i grenselandet mellom disse enhetene.

Under ser du en liste over hvor stor lagring du får med på en rekke populære modeller. For noen varianter har vi tatt med flere generasjoner telefoner. Dette for å få et slags inntrykk av om programvaren som følger med tar opp mer eller mindre av den viktige lagringsplassen ettersom generasjonene går.

OBS: Tallene i tabellen under kan ha små avvik på grunn av forskjeller i programvare, eller upresise oppgitte tall. Det er viktig å ta med at vi her har latt noen usikkerhetsmomenter ligge. Vi har ikke regnet presist på hvor mye plass en ferdig formatert, "fysisk", gigabyte typisk gir deg. Vi har heller ikke tatt høyde for at fastminnedisker som regel setter av litt kapasitet til feilkorreksjon i løpet av levetiden.

Dette er altså kort og greit det som står på esken, minus det telefonen forteller oss den har tilgjengelig med en gang vi skrur på et ferskt eksemplar.

ModellOppgitt lagringTilgjengelig lagringUtilgjengeligMinnekort
Samsung Galaxy S416 GB9,26 GB6,74 GBKrysse av
Samsung Galaxy S4 Plus16 GB10,45 GB5,55 GBKrysse av
Samsung Galaxy Note II16 GB10,36 GB5,64 GBKrysse av
Samsung Galaxy Note 332 GB25,59 GB6,41 GBKrysse av
HTC One32 GB25 GB7 GBBytt
HTC One Mini16 GB11 GB5 GBBytt
HTC One Max16 GB11 GB5 GBKrysse av
Sony Xperia V8 GB5,51 GB2,49 GBKrysse av
Sony Xperia Z16 GB11,73 GB4,27 GBKrysse av
Sony Xperia Z116 GB11,72 GB4,28 GBKrysse av
Sony Xperia Z Ultra16 GB10,09 GB5,91 GBKrysse av
Asus PadFone Infinity32 GB25,36 GB6,64 GBBytt
Asus PadFone A8616 GB10,77 GB5,23 GBKrysse av
Apple iPhone 5C32 GB26,8 GB5,2 GBBytt
Apple iPhone 5S64 GB56,7 GB7,3 GBBytt
LG/Google Nexus 4 (Android 4.3)16 GB12,71 GB3,29 GBBytt
LG/Google Nexus 5 (Android 4.4)16 GB12,28 GB3,72 GBBytt
LG G232 GB24,8 GB7,2 GBBytt
Nokia Lumia 7208 GB5 GB3 GBKrysse av

Store forskjeller

Det er vesentlige forskjeller her. Innenfor samme utgangspunkt på 16 gigabyte, ser vi at Samsung i den vanlige Galaxy S4-utgaven gir deg vesentlig mindre lagringsplass å rutte med enn for eksempel Nexus-telefonene, som kjører ren og uendret Android, rett fra Google.

Hvor mye lagringsplass som "forsvinner" på grunn av filsystem, presis utregning av gigabyte, og behov for fremtidig feilkorreksjon, følger i stor grad størrelsen på lagringsområdet. Store tall gir, i det minste, inntrykk av mer svinn.

Når det er sagt blir vi litt overrasket over at telefonene med størst lagringsplass stort sett mister rundt 7 gigabyte over hele fjøla. Dette er omtrent det samme som er borte på verstingen med 16 gigabyte.

Likeledes imponeres vi av Sonys Xperia V, som tross ganske mager lagringsmengde i utgangspunktet, kun oppgir 2,5 gigabyte mindre enn det som står på esken. Hadde det forduftet like mye plass også her som på Samsung Galaxy S4, eller LG G2, hadde regnestykket begynt å nærme seg null allerede før telefonen ble tatt i bruk.

– Minnekortstøtten er viktig

Vi slo av en prat med Stig-Ove Langø, salgssjef i Samsung Norge, om fenomenet.

– Det handler om operativsystemet og hvilke tjenester man legger inn. Vi opplyser om presis lagringskapasitet på nettsidene våre. Det er viktig for oss å få med at telefonene våre har minnekortstøtte, og vi mener i utgangspunktet at lagringsplass ikke er en utfordring, forklarer Langø.

– Vi ønsker å gi den beste totalopplevelsen. Jeg tror det store, store flertallet er fornøyd med det utvalget apper og funksjoner vi har valgt å legge på våre telefoner, avslutter han.

Et stort minnekort er viktig for deg som trekker med deg rundt på store mengder data. I denne guiden får du hjelp til å velge hva som passer deg.

Les også
Gratis skylagring fra Telenor
Les også
Her får du billigst skylagring
Les også
Nå har Microsoft sluppet OneDrive
Les også
Spotify blir mer lik mobilappene
Les også
iPhone 5S mot Xperia Z1 Compact
Les også
Disse Samsung-menyene kan bli borte igjen
Les også
Gaffatape, 3G og film på hytta
Les også
Spotify blir gratis på mobil
Les også
Den store julegaveguiden
Les også
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition: Det aller beste Android-brettet
Les også
Så liten er iPad Air
Les også
Samsung Galaxy S4 Mini: Dette er ikke en Galaxy S4
Les også
LG G2: Endelig en vaskeekte toppmodell fra LG
annonse