Til hovedinnhold
Nyhet3D NAND fra Intel og Micron

Ny teknologi gir SSD-er tre ganger mer lagringsplass

Kan brukes i alt fra bærbare maskiner til nettbrett og mobiltelefoner.

Intel og Micron har sammen utviklet en ny NAND-teknologi som gjør det mulig å tredoble kapasiteten på dagens flash-baserte minnemoduler. Hemmeligheten ligger i at de nå stabler cellene i høyden.

Og det er ikke snakk om en teknologi som kommer en gang i fremtiden. Ifølge selskapene vil trolig de første lagringsenhetene bli å finne i PC-er, mobiler og nettbrett allerede til høsten.

– Denne 3D-NAND-teknologien har potensiale til å endre markedet. Innflytelsen som flash-minne har i dagens mobiler og datamaskiner er egentlig bare toppen av isfjellet av hva som er mulig, sier Brian Shirley, visepresident i Micron i en pressemelding.

Vil gi deg SSD-er på over 10 TB

3D NAND skal gi deg tre ganger så stor lagringskapasitet. Foto: Intel / Micron

Per i dag samler man oftest minnecellene på ett og samme lag, og det begynner å komme til et metningspunkt der det stadig blir mindre og mindre å hente ut i forhold til kostnaden på produksjonen.

Her kommer den nye 3D-NAND-teknologien fra Intel inn, som gjør det mulig å stable disse lagene i høyden, en slags minne-skyskraper om du vil.

Med dobbelt cellenivå (MLC) kan Intel og Micron ved å stable 32 lag i høyden få en kapasitet på 256 Gbit (32GB) per brikke, mens bruker de tredobbelt cellenivå (TCL) klarer de å presse kapasiteten opp til 384 Gbit (48GB).

I praksis betyr dette at du nå snart kan få 3,5 TB med lagringsplass på en liten minnemodul, eller over 10 TB på en 2,5 tommer stor SSD.

Skal ha flere fordeler

Ifølge pressemeldingen fra de to selskapene skal denne måten å stable celler på også gjøre at forventet holdbarhet skal bli bedre i og med at cellene kan være fysisk større. Det opplyses også at lese- og skrivehastigheten skal være meget god.

Samtidig skal den nye 3D NAND-teknologien være billigere å produsere, noe som igjen antagelig vil gjenspeile seg på prislappen når de nye lagringsenhetene når butikkhyllene i slutten av året.

Intel og Micron har også gjort forbedringer på hvor mye strøm som brukes med de nye lagringesbrikkene. Ved å kutte ut strømtilførselen til hver enkel brikke om er inaktiv i standby-modus, skal dette bidra til et bedre strømforbruk.

Minne kan være viktig i mange sammenhenger:
Så mye bedre ble det å spille med rakst minne (Ekstra) »

(Kilde: Pressemelding)

annonse