Til hovedinnhold

Her er Surface Duo, Microsofts brettbare toskjermsmobil

Planlagt neste år.

Microsoft

I tillegg til å vise alt av nyheter som kommer i år, benyttet Microsoft onsdag anledningen til å gi noen smakebiter på hva de planlegger for neste år.

Surface Neo er selskapets plan for en PC-variant med to skjermer. Skjermene måler ni tommer hver, som til sammen gir en 13-tommers flate når du bretter den ut.

Hengselen lar deg selvfølgelig brette skjermene helt rundt, slik at du kan bruke maskinen som et lite nettbrett også om du skulle ønske det.

Hybridprosessor

Surface Neo får to 9-tommers skjermer, som tilsvarer en 13-tommers skjerm i utbrettet tilstand.
Microsoft

Lite er ellers kjent om Surface Neo, men den vil sannsynligvis kjøre på Intels såkalte Lakefield-brikker. Disse vil ha en kombinasjon av en vanlig «Sunny Cove»-kjerne og fire svakere Atom-kjerner, og skal kunne gi både god batterilevetid og god ytelse når det er påkrevd.

Microsoft sier også at LCD-skjermen i Neo vil være «den tynneste i sin klasse», uten at vi vet hva det er de egentlig sammenlikner med.

Maskinen vil skjønne at du har plassert tastaturet oppå, og tilpasse den nedre skjermen deretter.
Microsoft

Maskinen vil ha mulighet for et trådløst, avtagbart tastatur, og har dessuten magnetfeste for en tilhørende penn på baksiden.

Med tastaturet festet på maskinen blir toppen av den nedre skjermen til en slags kommandolinje ikke ulikt det vi kjenner som Touch Bar på Macbook Pro-maskiner, eventuelt rimelig identisk med det vi så på Asus Zenbook Pro Duo nylig.

Skyver du tastaturet lenger opp vil bunnen av skjermen gjøres om til en virtuell pekeplate, og det kan også festes magnetisk på baksiden av maskinen når du ikke trenger det.

Microsoft

Windows 10X

Neo skal være på markedet rundt juletider i 2020. Maskinen vil også komme med Microsofts nye Windows 10X, som skal være spesialutviklet for toskjermsmaskiner som Neo.

10X er først og fremst ikke en begrenset Windows-variant slik vi har sett på flere enheter tidligere, men heller en versjon optimalisert for slike oppsett. Blant annet vil kompatible apper ha ulike design for én- og toskjermskjøring.

Surface Neo vil kjøre Windows 10X.
Microsoft

Windows 10X skal også være betraktelig mer strømsnill enn den vanlige Windows-varianten, blant annet fordi det er mer modulbasert og ikke kjører flere bakgrunnsprosesser enn høyst nødvendig.

I tillegg til Surface Neo vil Windows 10X også kjøre på toskjermsmaskiner fra andre produsenter, som for eksempel Dell, Lenovo, HP og Asus.

Ny Microsoft-telefon med to skjermer

Microsoft avslørte også at de jobber med en ny telefon, nærmere bestemt Surface Duo. Denne vil ikke kjøre Windows, slik Microsofts tidligere forsøk har, men Android, og ser i praksis ut som en krympet Surface Neo.

Surface Duo har to 5,6-tommers skjermer som gir totalt 8,3 tommers skjermareal når du bretter den ut. Det er litt større enn både Samsungs Galaxy Fold og Huaweis Mate X, som har henholdsvis 7,3- og 8-tommers skjerm i utbrettet tilstand.

I motsetning til Fold og Mate X har imidlertid ikke Duo noe bøyelig OLED-panel, men heller to tynne LCD-skjermer og en 360-graders vektet hengsel som lar deg plassere skjermene i den stillingen du vil.

Microsoft Surface Duo.
Microsoft

Snapdragon 855 og Android 9

Foreløpig kjører Duo «bare» en Snapdragon 855, som er systembrikken som sitter i «alle» flaggskip-telefoner med unntak av iPhone i disse dager. Det spørs om ikke den er byttet ut når produktet skal være på markedet mot slutten av neste år.

Surface-logoen og metalldesignet på Surface Duo.
Microsoft

Duo kjører foreløpig også en tilpasset versjon av Android 9 Pie, men også her er det nok sannsynlig at det vil skje endringer – spesielt når Google og Android får mer erfaring med toskjermsenheter.

Microsoft har foreløpig ikke gitt noen indikasjoner på pris for verken Duo eller Neo, men det er kanskje ikke så rart med tanke på at de altså er godt over et år unna.

annonse