SniktittSamsung Galaxy Fold 5G

Vi har prøvekjørt «nye» Galaxy Fold

Og nå nærmer den seg omsider butikkene.

Tek.no / Berlin: 2019 skulle bli året for de brettbare telefonene. Men så langt har begge de to modellene som er avslørt hatt rusk i forgasseren. Samsungs Galaxy Fold var ment å bli lansert i april, men ble til en gedigen flause for selskapet da flere av de første testeksemplarene rett og slett ikke overlevde testingen hos ulike medier. Det førte til umiddelbar utsettelse av lanseringen.

Huawei utsatte også raskt sin Mate X-telefon for forbedringer, og i disse dager er det mye som tyder på at den kan ha fått tannhjulene i det påkosta hengselet fullt av hentesveisen til Donald Trump.

Samsung kan altså bli alene på markedet med en foldetelefon i år, hvis Fold faktisk kommer i salg på fornuftig vis, uten flere flauser.

På vei til Norge, men til ukjent dato

Samsung starter salget av Galaxy Fold i disse dager med Korea akkurat nå, før Frankrike, Tyskland og Storbritannia får mobilen den 18. september. Den kommer til Norge, men det er foreløpig ikke fastsatt noen dato for det. Da Samsung første gang annonserte telefonen skulle vi få den en måneds tid etter USA. Amerikanerne har fortsatt ikke fått salgsstart, så dermed blir det antakeligvis senhøst eller tidlig vinter før den kommer til våre breddegrader.

I mellomtiden har Samsung for første gang vist frem den nye Folden i stor stil her i tyskland. Og vi fikk aller nådigst fire-fem minutter med den, før køen måtte gå videre. Rundt ti eksemplarer skulle holde til en kø av skuelystne som etter hvert vokste seg svært lang.

Plastbelegget over den bøyelige OLED-skjermen går nå helt ut i kantene, og ser ikke ut som en skjermbeskytter som skal rives av.

Endret skjermplast og hengsel

Telefonen har fått noen endringer etter å ha blitt maltraktert av testere i det store utland før sommeren. Blant annet har plasten som utgjør det ytterste laget av skjermen blitt trukket helt ut i kantene siden den første versjonen. Dermed ser det ikke lenger ut som den er en medfølgende skjermbeskytter du skal trekke av.

Også delene over og under der skjermen foldes rundt er blitt større, slik at åpningen der partikler kan trenge inn under og bak skjermen har blitt vesentlig mindre.

Vel og bra - og strengt tatt ting Samsung skulle tenkt på i utgangspunktet

Det er ikke alle mobilskjermer du kan gjøre dette med ...

Rask og intuitiv i bruk

Rent bruksmessig føles telefonen rimelig grei - den åpnes og lukkes med et tilfredsstillende knepp. Bildet flytter seg umiddelbart fra utsiden til innsiden av telefonen og omvendt.

Når bildet er på den store skjermen kan du enkelt aktivere flere apper på samme skjerm. Det skjer nesten på samme grunnleggende måte som på Apples iPader, ved at du trekker inn en liten appvelger fra høyre og starter en app som havner i eget vindu derfra. Du kan ha inntil tre samtidige apper på skjermen. Hvis du vil bytte mellom appene som får hovedfokus og den største delen av skjermen kan du enkelt bytte mellom dem ved å trekke i «håndtaket» som er øverst i hvert appvindu.

Det er også enkelt å justere størrelsen for de ulike appene - selv om de altså i hovedsak fordeler seg som én app på den ene halvdelen av skjermen og to på den andre.

At programvaren virker å fungere bra er strengt tatt ikke så overraskende. Samsung har hatt ekstra god tid på seg til å finjustere denne biten også, samtidig med at de har ordnet de fysiske skavankene som viste seg i tester.

Den tofargede utsiden av telefonen er også lekker.

Flott skjerm

Når telefonen er åpen er skjermen i spenn, sånn at jeg nesten ikke legger merke til at den er litt mer krøllete på midten enn i det øvrige. Det var heller sånn at jeg kjente det med fingrene da jeg for eksempel flyttet rundt på Google-kartet eller flyttet fokus med kameraappen fremme.

Det er ørlite grann synlig i lysrefleksjonene at den ikke er helt hundre prosent jevn. Det er likevel så lite at jeg mistenker at denne delen av det er noe Galaxy Fold-brukere raskt vil glemme under bruk av telefonen - og i stedet glede seg over den store plassen til alt fra ulike nytteapper som e-post og lynmeldingsklienter til spill og TV-serier som drar nytte av ekstra plass.

Hvis du ikke ser om bildet blir bra på en 7,3 tommers søker er det på tide å oppsøke optiker.

Hva tåler egentlig en brettemobil?

Det ser altså ut til at Samsung har gjort en god jobb med menysystemet her, og selve følelsen telefonen gir er altså også svært god. Men i bakhodet ligger den lille usikkerheten som skyldes at vi har sett hvordan første omgang Galaxy Fold gikk.

Selv om Samsung har gjort noen endringer - er det fortsatt i stor grad den samme telefonen. Det er justeringer som er gjort - ikke en gedigen ombygging.

Bretter du den sammen er den fortsatt som en bok med en liten åpning i midten - en åpning som er stor nok til at nøkler eller annet lomemeskrot kan få plass opp og mellom plastflatene på innsiden.

Og selv om åpningen mellom selve skjermpanelet og hengselet det flyter over er blitt betraktelig mindre - er det fortsatt ikke hundre prosent tett. Å ha Fold i en lomme med mye rusk eller sand virker fortsatt som en meget ustrategisk øvelse.

Måten appene fordeler seg på skjermen minner en del om måten Apple har løst det i iPad Pro. Det hele er intuitivt og fungerer bra.

Slitetyrken vil vise seg ...

Så konseptet fremstår fortsatt som litt ... uvisst over tid. Dermed skal det bli veldig spennende å se hvor godt disse telefonene klarer seg når de kommer. Med en pris nord om 20.000 kroner håper jeg for Samsungs del at de klarer seg godt; gjør de ikke det blir det dyrt både å reparere dem etter tur og for omdømmet.

Samsung har allerede en liten pluss i margen for å skjule den store skjermen godt når den ikke er i bruk. Huaweis Mate X har plastskjermen på utsiden når den er sammenbrettet - slik at du må ha et deksel rundt hele telefonen for å ikke skrape den opp når du ikke bruker den i utbrettet form. Det burde gjøre Samsungs versjon av brettemobilen langt mindre sårbar for action i lomma - uten at du trenger å huske på å tre et deksel over hver gang du har brukt den.

Les også
Huaweis brettbare Mate X kommer i salg neste måned
Les også
Ny Galaxy Fold-flause: Nå faller Samsung-logoen av
Les også
Nå slippes Samsung Galaxy Fold i Norge
Les også
Samsung utsetter norgeslansering av ultraportable Galaxy Book S
annonse