Nyhet

Lanseringsskred fra Microsoft: Helt unike ørepropper og nye maskiner var bare begynnelsen

Microsoft avholdt onsdag sitt årlige Surface-arrangement, og denne gang var det nærmest en flodbølge av nyheter Microsofts Surface-sjef Panos Panay dro ut av hatten.

Ny og større Surface Laptop

Surface Laptop er kommet til generasjon tre, og selv om designet i stor grad er beholdt, har dagens 13,5-tommer fått selskap av en ny 15-tommers-modell.

Surface Laptop får selskap av en ny 15-tommers-modell.

15-tommeren får en spesiallaget «Surface Edition» AMD Ryzen-prosessor og Vega 9- eller Vega 11-grafikk, så den bør by på en del mer grafikkytelse enn den mindre modellen – som også får nye 10.-generasjons Intel-prosessorer (Ice Lake).

Alcantara-trekket som Surface Laptop tidligere hadde utvendig er nå mulig å velge bort til fordel for en aluminiumsfinish. Pekeplaten er gjort 20 prosent større og maskinen kan nå skrus opp slik at du kan bytte lagringsdisk, for eksempel. Det er godt, for forgjengeren var omtrent umulig å reparere. En velkommen oppgradering er dessuten at Microsoft nå har funnet plass til en USB-C-port i tillegg til USB-A.

Om du ikke likte tøydesignet kan du nå få Surface Laptop i en mer konvensjonell metallvariant.

Vekten er på henholdsvis 1.250 – 1.310 gram for 13,5-tommeren og 1.540 gram for 15-tommeren, som må sies å være relativt nett. Batterilevetiden er for begge modellene oppgitt til 11,5 timer med «lokal videoavspilling», som etter vår erfaring nok betyr noen timer mindre i faktisk bruk.

Prisen starter på 11.699 kroner for 13,5-tommeren og 13.999 kroner for 15-tommeren. Begge modellene ligger allerede ute til forhåndsbestilling, og skal være leveringsklare 22. oktober.

Ny Surface Pro – og Pro X

Surface Pro 7 – endelig med USB-C-port.

Surface Pro fikk også en mindre oppgradering, med nye 10.-generasjons Intel-brikker, USB-C-port og det som skal være kraftigere mikrofoner. Navnet er nå Surface Pro 7.

Også Surface Pro har imidlertid fått USB-C, som er en fin forbedring. Batterilevetiden synker imidlertid fra 13 timer oppgitt til 10 timer, uvisst av hvilken årsak.

Surface Pro7. Foto : Microsoft

Prisen synker på sin side også, fra 10.490 til 9.190 kroner. Leveringsdatoen er den samme som for Surface Laptop, altså 22. oktober.

Surface Pro får dessuten selskap av Surface Pro X, med 13-tommers skjerm (opp fra 12,3 tommer på den vanlige Surface Pro) og en ARM-prosessor innvendig.

Microsoft og Qualcomm har nemlig gått sammen om å utvikle den såkalte SQ1-prosessoren, sannsynligvis for å ta opp konkurransen med Apple, som har hatt et kraftig ytelsesforsprang med sine A-brikker.

Innebygget 4G og 13 timers batteri

Surface Pro X har tynnere skjermrammer og litt mer skjermareal enn Surface Pro7. Foto : Microsoft

SQ1-prosessoren er inspirert av Snapdragon-prosessorene som brukes i svært mange Android-telefoner i dag, og Surface Pro X kommer med innebygget 4G-modem og batteritid på inntil 13 timer.

Pro X er dessuten lettere enn Surface Pro, med en startvekt på bare 774 gram. Det tilhørende tastaturet (ekstrautstyr) har dessuten innebygget et lite hulrom som kan huse en stylus, og til forskjell fra tidligere forsøk på lignende produkter fra Microsoft, kjører Surface Pro X en helt vanlig versjon av Windows 10.

Surface Pro X er både tynnere og lettere enn Pro7. Foto : Microsoft

Brettet har dessuten to USB-C-porter og har i likhet med de andre nye Surface-produktene fått støtte for hurtiglading via en ny proprietær lader. For Pro X skal det kunne gi 80 prosent lading på rundt en time.

Prisen starter på 11.699 kroner, og for den prisen får du SQ1-prosessoren med Adreno 685-grafikk, 8 GB RAM og 128 GB lagring. Tastatur og penn kommer i tillegg, og levering skal skje fra 19. november.

Surface-ørepropper

Surface Earbuds.

Microsoft kastet seg også på «true wireless»-trenden for hodetelefoner og lanserte Surface Earbuds. Disse har blant annet Spotify-integrasjon på Android-telefoner, ved at du kan trippeltappe på en av pluggene for å starte avspillingen direkte.

Hvis du er av typen som holder presentasjoner titt og ofte, kan Surface Earbuds transkribere det du sier i sanntid og vise det på skjermen, eventuelt oversette til over 60 språk. Det vil vi gjerne se i praksis før vi tror.

Microsoft har også funnet på en del integrasjoner med sine egne Office-programmer, som for eksempel at du kan få tilgang til kalender og e-post med stemmen. Surface Earbuds virker imidlertid ikke å komme til Norge med det første, som muligens ikke er så overraskende med tanke på at Microsoft aldri heller har sluppet sine større Surface Headphones her.

I USA vil de koste 249 dollar, det samme som Beats Powerbeats Pro, som vi testet nylig. I Norge koster sistnevnte 2.590 kroner.

PS: Microsoft slapp også fremtidsvisjonene Surface Duo og Surface Neo. De kan du lese om i denne saken.

Les også
Microsoft Surface Laptop 3: Bare én ting ødelegger for toppscore
annonse