Jagerflyene kan bli utstyrt med laservåpen om få år

Fremtidens «laserkriger» ser ut til å være nærmere enn antatt.

Å benytte lasere som våpen har lenge vært noe vi hovedsakelig forbinder med science fiction-filmer, men teknologien ser ikke ut til å være så langt unna. Tidligere har vi blant annet meldt om en bil som ble ødelagt av et bakkebasert laservåpen, og nå kan også fly bli utstyrt med den samme typen laservåpen.

Det amerikanske, militære forskningsbyrået DARPA redegjør nå for et nytt våpenprogram de har kalt «High Energy Liquid Laser Area Defense System» (HELLADS), hvor målet rett og slett er å feste kraftige lasere på jagerfly.

Kan komme innen fem år

Nærmere bestemt er planen å utvikle høyenergilasere med en effekt på 150 kilowatt, som skal være hele 10 ganger mindre og lettere enn andre lasere med tilsvarende effekt.

Laserstråler kan være kraftige saker. Dette bildet er Lockheed Martins test av et laservåpen tidligere i år. Foto: Lockheed Martin

I praksis vil dette innebære at laserne veier under fem kilogram per kilowatt, og har en størrelse på kun tre kubikkmeter, noe som altså skal gjøre dem egnet til luftbårne militære aktiviteter.

Som nettstedet Ars Technica melder er HELLADS-laserne i ferd med å gå inn i testfasen i disse dager. Disse første testene vil riktignok finne sted på bakken, men det amerikanske flyvåpenet har visstnok gitt uttrykk for at laserne kan være klare for aktiv, skarp tjeneste så tidlig som i år 2020.

Jobber også med andre fremtidsvåpen

Laserstrålene skal være i stand til å uskadeliggjøre både droner, innkommende missiler og til og med fiendtlige fly. Våpnene kan visstnok også brukes til å ta ut mål på bakken. Mye av poenget med laserteknologien er at den er ekstremt kostnadseffektiv sammenlignet med konvensjonelle, ammunisjonsbaserte våpen.

Det amerikanske flyvåpenet forsker for øvrig også på en del andre nyskapende våpenteknologier, som for eksempel et bombesystem hvor piloten er i stand til å velge hvordan og når bomben eksploderer.

Det jobbes visstnok også med såkalte «hackerdroner» som kan brukes til å sette fiendtlige datanettverk ut av spill, eller til å mate dem med falsk informasjon. Dette er en teknologi som allerede skal være testet.

Flyprodusenten Boeing har allerede demonstrert anti-drone-lasere: Den kan styres med en Xbox-kontroll »

(Via Engadget)

Les også
Boeing demonstrerer effektiv anti-drone-laser
Les også
Disse laserne skal Facebook bruke til å spre Internett
Les også
Tar patent på «Star Wars-teknologi»
Les også
Denne bilen ble ødelagt av en laserkanon
annonse