Til hovedinnhold

Disse laserne skal Facebook bruke til å spre Internett

Facebok gjør fremskritt med de ambisiøse Internett-planene sine.

Facebook

Flere store IT-aktører har den siste tiden satt seg fore å spre Internett til de mange regionene i verden som ennå ikke har tilgang på grunn av manglende infrastruktur, eller eventuelt andre årsaker. Facebook har tenkt å oppnå dette målet ved hjelp av droner, satellitter og lasere, som et ledd i sitt Internet.org-prosjekt.

I et ferskt Facebook-innlegg har sjefen sjøl, Mark Zuckerberg, publisert bilder av det som skal være testforsøk med laserne som skal sørge for bedre Internett-dekning i regionene som ennå ikke har det.

Zuckerberg skriver at den såkalte «Connectivity Lab»-avdelingen hos Facebook nå arbeider med å utvikle et laserbasert kommunikasjonssystem som skal sende Internett ned til bakken fra himmelen, noe som vil gjøre det mulig å sende data mye raskere over lange avstander.

Vil kunne tilsvare fiberoptiske kabler

Innlegget inneholder ingen flere tekniske opplysninger om løsningen, men i et tidligere dokument publisert på Internet.org-hjemmesiden har Zuckerberg beskrevet konseptet i noe større detalj. Løsningen har fått navnet FSO (free space optics), og er lansert som et alternativ til å benytte vanlige radiosignaler.

Illustrasjonsbilde av dronene som Facebook vil bruke til å sende Internett til bakken med lasere. Foto: Titan Aerospace

Dersom man sender ut radiobølger fra høyt oppe vil disse riktignok kunne dekke et ganske stort område, men til gjengjeld vil signalstyrken raskt avta ganske kraftig. I tillegg vil det ifølge Zuckerberg være både dyrt og upraktisk å bygge innretninger for å styrke signalene.

Med lasere man man derimot fokusere signalene i smale stråler akkurat der man vi ha dem, noe som visstnok skal legge til rette for kapasitet og båndbredde som er på nivå med vanlige fiberoptiske kabler. I tillegg vil løsningen konsumere mye mindre strøm enn radiobølge-baserte løsninger.

Har svakheter

Facebook-sjefen beskriver et system hvor lasere brukes både til å sende signaler til og fra satelitter eller droner, og til å knytte sammen satelittene i egne nettverk. Teknologien skal visstnok også kunne brukes til å levere raskere Internett på bakken.

FSO-systemet har imidlertid også flere svakheter. Blant annet er løsningen avhengig av veldig presise innstillinger av laserstrålene for å kunne fungere, og det må også være klar sikt mellom avsender og mottaker, som betyr at laserne i utgangspunktet ikke vil fungere gjennom for eksempel skydekke.

Teknologien er imidlertid ennå på utviklingsstadiet, og Facebook håper å kunne løse mange av utfordringene. Selskapet har allerede begynt å ansette eksperter på FSO-teknologi som forhåpentligvis kan drive løsningen fremover. Når vi eventuelt får se teknologien i aksjon er dermed ennå høyst uvisst.

I mellomtiden utvikler Facebook stadig kjernetjenesten sin: Nå har bildeopplastingen til mobilappen blitt mye bedre »

annonse