Kina blokkerer Gmail

Kan bety trøbbel for folk med bedriftsforbindelser i det folkerike landet.

Verdens mest folkerike land Kina blir en stadig viktigere internasjonal aktør i IT- og teknologiverdenen, men samtidig har den kommunistiske republikken også et anstrengt forhold til frihet og åpenhet på nettet, og til den vestlige, teknologiske dominansen. Dette har rammet mange IT-aktører på en eller annen måte, ikke minst Google, som nå har fått enda et slag i ansiktet av kinesiske myndigheter.

Nyhetsbyrået Reuters melder nemlig at Googles store e-posttjeneste Gmail tilsynelatende har blitt blokkert i Kina. Byrået henviser til Googles egen innsynsrapport, som tydelig viser en svært bratt nedgang i Gmail-bruken i Kina på fredag 26. desember. I helgen dalte trafikken helt ned mot nesten null.

Ingen feil fra Googles side

En representant for Google sa i en e-post til Reuters at det ikke skal være oppdaget noen feil med tjenesten på Google sin side. Blokkeringen skjedde etter at samtlige av Googles tjenester visstnok skal ha opplevd store forstyrrelser i funksjonaliteten de siste månedene.

Ifølge kritikere skal Kina ha foretatt en generell opptrapping av kampen mot vestlige nettjenester i landet, som visstnok startet for alvor i forbindelse med 25-årsjubiléet til den store prodemokratiske studentdemonstrasjonen på Den himmelske freds plass i juni 1989, som endte med at flere hundre studenter ble drept av militære styrker.

Nettstedet Greatfire.org, som arbeider med å fremme ytringsfrihet i Kina, uttalte at blokkeringen av Google antakelig er ment som nok et skritt mot å stenge Google helt ute fra det kinesiske markedet.

Kan skape trøbbel for næringslivet

En anonym representant for organisasjonen pekte på faren for at utenlandske aktører nå ikke får mulighet til å nå kinesiske klienter, og at mange trolig blir tvunget til å bytte fra Gmail til andre tjenester. Med tanke på at Gmail er blant de største e-postklientene i verden kan blokkeringen altså medføre ganske mye praktisk bryderi blant annet for nærlingslivet.

En talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet uttalte på sin side at landet ikke kjennr til noe systematisk blokkering av Gmail, og at Kina tvert imot legger stor vekt på å opprettholde et godt næringslivklima og gode vilkår for utenlandske investorer.

Som Reuters peker på er VPN-nettverk imidlertid en måte å omgå blokkeringen på. VPN, som i korte trekk innebærer å opprette en sikker «tunnel» ved å simulere et privat nettverk over Internett, er allerede en utbredt metode for å unngå den omfattende sensuren i Kina.

Kineserne innfører stadig strengere kontroll på Internett: Nå krever de at alle må benytte sin virkelige identitet på nettet »

Les også
Kina innfører strenge krav til nettbruk
Les også
Kinesisk hacker arrestert for tyveri av amerikansk militærteknologi
Les også
Kinesiske hackere angrep flere EU-land
annonse