Til hovedinnhold

Kinesiske hackere angrep flere EU-land

Plantet spionprogrammer på datanettverkene.

Kina har ikke akkurat et plettfritt rulleblad når det gjelder hacking og Internett-spionasje, og ble for eksempel offisielt utpekt som syndebukk av Pentagon etter en rekke angrep mot amerikanske interesser tidligere i år.

Nå kan det se ut til at det folkerike landet er på ferde igjen, og det i vår egen verdensdel. Nyhetsbyrået Reuters melder nemlig at kinesiske hackere har infiltrert datanettverk tilhørende flere europeiske land.

Fem utenriksdepartementer rammet

Angrepene, som ble oppdaget av det amerikanske datasikkerhetsselskapet FireEye, rettet seg mot utenriksdepartementene til fem medlemsnasjoner i EU. Det er uvisst hvilke land det er snakk om.

Hackerne skal ifølge FireFly ha infisert PC-er i departementene ved å sende e-poster til ansatte med et ondsinnet programvedlegg kalt «US_military_options_in_Syria», som hackerne skal ha benyttet til å samle inn sensitiv informasjon.

Som navnet på vedlegget antyder var angrepet trolig politisk motivert, og ifølge FireFly var hensikten å ramme deltakerlandene på det store G20-toppmøtet som ble avholdt i september, hvor den pågående Syria-konflikten var det sentrale temaet.

Det er uklart hva slags type informasjon som eventuelt har kommet på avveie og akkurat hva hackerne ønsket å oppnå med spionasjen.

– Har ikke beviser

FireEye mener de har klare tekniske beviser på at hackerne er kinesiske, men det skal ikke finnes beviser på at disse har forbindelser til de kinesiske myndighetene, og dermed er det uvisst om det er snakk om statsspionasje.

I en kommentar til nyheten rettet talsperson for det kinesiske utenriksdepartmentet, Hong Lei, ganske krass kritikk mot USA og det han mener er tynne beviser.

– Amerikanske Internett-selskaper er ivrige etter å blåse opp den såkalte hacker-trusselen fra Kina, men de legger aldri frem ugjendrivelige beviser, og de såkalte bevisene de har betviles alltid av eksperter. Dette er verken profesjonelt eller ansvarlig, sa Lei i en uttalelse.

Amerikanerne har heller ikke på noe måte rent mel i posen: NSA spionerte nemlig også på EU »

(Kilde: Reuters, via ZDNet)

annonse