Til hovedinnhold

Nye Photoshop flytter ut på nett

Adobes CS6 kommer i en nettsky-versjon.

Den neste utgaven av Adobes populære Creative Suite-pakke (CS) blir tilgjengelig i nettskyen. Dette innebærer at du ikke lenger vil være bundet til å bruke programmene på én datamaskin, men at du via Internett kan bruke dem på flere ulike enheter.

Blant nyhetene i Photoshop CS6 finner vi et nytt brukergrensesnitt og forbedret beskjæringsverktøy, behandling av RAW-filer og skygger og høylys. Jobbing i lag, korrigering av vidvinkeleffekter, automatisk justering av bilder, autolagring, og kraftig forbedret ytelse er andre stikkord.

Ikke 100 prosent nettsky

Adobe kaller sin nye løsning Creative Cloud, men det er ikke snakk om en fullstendig nettskybasert plattform. Det er fremdeles påkrevd å lagre de enkelte programmene på PC-en din.

Men Adobe lover at du likevel får større fleksibilitet med Creative Cloud, enn hvis du kjøper den tradisjonelle utgaven av CS6. Dette skyldes at du kan laste ned enkelte programmer etter behov og installere dem på opptil to ulike datamaskiner, som ikke må ha samme operativsystem.

Du kan for eksempel jobbe med Photoshop på din jobb-PC med Windows, og deretter fortsette arbeidet på OS X hjemme.

Utover dette får du lagringsplass på nettet med Creative Cloud, og muligheten til å synkronisere filene dine på tvers av dine datamaskiner.

Den komplette CS6-pakken finnes derimot ikke til verken iPad eller Android-nettbrett. Adobe tilbyr isteden en lettere utgave av CS6 til disse plattformene som kan synkroniseres med Creative Cloud.

Abonnement

Det vil være mulig å leie CS6-pakken for et månedsbeløp fremfor å betale et stort éngangsbeløp. Månedsprisen er på 49 euro (370 kroner).

Til gjengjeld koster for eksempel Creative Suite 5.5 Design Standard 13 000 kroner, mens prisen på Creative Suite 5.5 Master Collection er på over 29 000 kroner.

Det vil også bli lansert en studentutgave med en månedspris på under de vanlige 370 kronene. Creative Cloud lanseres samtidig med CS6-pakken, som sannsynligvis blir tidlig på sommeren i år.

Det er ikke bare Photoshop som dukker opp i CS6, og blant de andre programmene finner vi Adobe Illustrator, Indesign, Lightroom, Dreamweaver og flere andre.

Du kan laste ned en betaversjon av Photoshop CS6 hos Adobe Labs.

Se en presentasjon av noen av de nye funksjonene i Photoshop CS6 på YouTube:

(Kilde: ComON)

annonse