Til hovedinnhold

Nå kan du prøve nye Photoshop

Photoshop CS6 nærmer seg ferdig, og nå kan du teste betaversjonen, helt gratis.

Det er ikke lenge siden Adobe lanserte Lightroom 4, og nå er de jaggu nesten i mål med ny versjon av Photoshop også. Denne gangen er det CS6 som er versjonsnummeret, og en del har allerede vært kjent om hvordan det blir. Det som er nytt nå er imidlertid at du selv kan være med på å teste betautgaven, som selvsagt kan lastes ned gratis.

Laste ned Photoshop CS6 beta fra Adobe Labs

Hva er nytt?
Photoshop CS6 har fått en lang rekke med nyheter, enten det nå er i form av helt nye funksjoner eller funksjoner og muligheter som er drastisk forbedret og overhalt siden forrige versjon som kom i 2010. Vi tar en kjapp gjennomgang av det viktigste:

Nytt brukergrensesnitt
Ikke bare har Adobe gjennomgått alle knapper og dingsbomser i brukergrensesnittet fra bunnen av og sørget for at de nå har en helhetlig design, de har også gitt brukeren mulighet til å selv velge fargetone på bakgrunnen og omgivelsene. Standardvalget er nå betydelig mørkere enn tidligere - omtrent som Lightroom har vært fra starten av - men man kan selv velge både lysere og mørkere toner. Skal man vurdere eksponering og tonalitet på et bilde er det viktig at omgivelser og bakgrunn er nøytral. Er de for mørke eller for lyse vil det påvirke hvordan øyet oppfatter bildet som skal vurderes, og kan dermed føre til feiljustering av bildet.

Beskjæring
Beskjæringsverktøyet i CS6 har fått en oppussing helt fra bunnen av, og er nå ikke-destruktiv, akkurat som i de fleste programmer for behandling av RAW-filer. I tillegg har verktøyet nå fått flere muligheter for kontroll av formatet på beskjæringen. Det gyldne snitt, tredeling, eller dine egne valg er bare noen av mulighetene som er eller kan bli forhåndsdefinert. Det har også blitt enklere og raskere å rette opp et skjevt bilde, og beskjæringsverktøyet har også fått en funksjon for å beskjære etter varierende perspektiv, slik at et bilde lettere kan rettes opp og se ut som det er tatt rett forfra. Nytt er også at man nå får opp et lite vindu som kontinuerlig viser størrelsen på utsnittet.

Behandling av RAW-filer
Photoshop CWS6 får Adobe Camera RAW 7 innebygget, og også dette har fått seg en grundig overhaling. Det store trekkplasteret her, foruten forbedret bildekvalitet og konvertering av RAW-filer, er at man nå kan bruke brushes og pensle inn ulike justeringer av RAW-filene i separate områder. Ikke-destruktivt, selvsagt. En fleksibilitet som er helt fantastisk og som burde vært på plass for flere år siden!

Skygger og høylys
Akkurat som Adobe Camera RAW har fått bedre spenn fra skygger til høylys, har også selve Photoshop fått det. Man kan nå justere begge deler til langt høyere verdier enn før, med bedre resultat.

Content Aware
Det finnes så vidt vi vet ikke noe godt norsk ord for dette, men i korthet er det en funksjon som kan fjerne elementer i et bilde, eller strekke bildet ved å gjenbruke andre elementer i det, på en måte som tar bildets øvrige innhold med i betraktningen. Brukergrensesnittet for denne funksjonen var i forrige versjon heller upraktisk, og selve funksjonen var heller ikke akkurat moden. Dette har nå Adobe forbedret kraftig. Funksjonen er nå delt i to. Først finnes det en Content-Aware patch, som nå fungerer omtrent som healing brush eller kloneverktøyet, i at man først merker det man vil fjerne og deretter omtrent der man ønsker at Photoshop skal hente "fyllmassen" fra - og så gjør programmet nettopp det. Mye enklere enn før. Del to er Content-Aware move, en lignende funksjon som gjør mye det samme, men i stedet for å fjerne et element heller lar deg flytte det til et annet sted i bildet.

Lag
Jobbing i lag har også blitt enklere i Photoshop CS6, for nå kan du velge å vise eller skjule ulike lag etter type. Tekstlag, justeringslag, og så videre kan nesten automatisk filtreres.

Korrigering av vidvinkeleffekter
Som kjent har Adobe en database over hvordan forskjellige brennvidder og objektiver oppfører seg, og Photoshop kan bruke denne for å korrigere fortegning og slikt som en følge av kraftig vidvinkel. Nå kan du imidlertid selv hjelpe denne funksjonen med å gi deg et bedre resultat, ved å angi hvilke linjer som er riktig gjengitt i originalbildet. Jo mer du angir, jo bedre vil sluttresultatet bli.

Automatisk justering av bilder
Basert på hvordan hundrevis av mennesker har manuelt justert ulike bilder, kan også Photoshop nå automatisk justere nivåer, kurver og lysstyrke/kontrast i bildene dine. Puristene vil fnyse av dette, men har man det travelt nok kan dette absolutt være en grei funksjon å ta med seg.

Autolagring
Noensinne opplevd at strømmen går etter at du har redigert et bilde i tre timer uten å lagre, akkurat i det du var nesten helt ferdig? Joda, det høres nok kjent ut for de fleste av oss, men nå kan Photoshop endelig lagre arbeidet ditt underveis, helt automatisk. Du kan velge mellom hvert 5, 10, 15, 30 eller 60 minutt.

Ytelse
Ytelsen skal være kraftig forbedret, takket være nyutviklede Adobe Mercury Graphics Engine som ligger i bunn for det hele. Selvsagt vil programmet fortsatt kreve sitt av maskinvaren din, men Mercury skal nå etter sigende gjøre responsen langt bedre på ulike effekter, både når du pensler dem inn i bildet og når du legger dem på over det hele.

annonse