Til hovedinnhold

– Nyheter om Linux forsvinner

Det hevder i hvert fall Steven J. Vaughan-Nichols hos Computerworld, som begynte å undersøke fenomenet da han oppdaget at hans egne artikler ble meget populære på Digg, for deretter å forsvinne som dugg for solen innen en time. Problemet er ganske enkelt at sosiale nettsteder slik som Digg er kritiske for hvor mange lesere en artikkel har, noe som misbrukes.

Sosiale bokmerkenettsteder har funksjonalitet som sørger for at artikler som mange personer er negative til mer eller mindre forsvinner fra nettstedet. Lenken finnes fortsatt, men eneste måten man finner den på er å vite hva man er ute etter og bruke søk-funkjonen.

Digg forklarer at selv om det brukes algoritmer for å forhindre misbruk, finnes det brukere som misbruker funksjonen på grunn av en personlig agenda som gjør at de ønsker å få fjernet lenker. De innrømmer også at det er fullt mulig for ansatte og partnere av større firma, Microsoft som eksempel, kan misbruke funksjonen for å fjerne innhold de ikke ønsker å se. Vaughan-Nichols tar det videre og hevder at dette ikke bare er en mulighet men at det stadig gjøres.

Videre er rutinene som brukes for å identifisere at brukeren er et menneske og ikke en maskin (Captcha) ikke fullstendig pålitelige, noe som gjør det svært enkelt for organisasjoner å fjerne nyheter de ikke ønsker publisitet rundt. Men det behøver ikke nødvendigvis å være organisasjoner slik det hevdes. I disse dager kan hvem som helst kjøpe seg ferdig konfigurerte bot-nett fra Russland til en rimelig penge, komplett med lettfattelig og enkel konfigurasjonsverktøy. Hvem som helst med et Visakort og en agenda kan dermed enkelt få nyheter til å forsvinne.

Det er heller ikke bare Linux som lider under fenomenet. Dette fenomenet har også stor innflytelse på politiske nyheter, og da særlig nyheter om Pakistan.

For å vise hvor problematisk dette er forklarer Vaughan-Nichols at omtrent 30 prosent av leserne på nyhetssider på nettet kommer fra sosiale bokmerkenettsteder. Dette gjør at når en artikkel forsvinner fra et slikt nettsted betyr det at mellom ti- og hundretusen potensielle lesere ikke får lest nyheten.

Hva syns du? Er du fornøyd med at flertallet, eller enda verre enkeltpersoner eller organisasjoner, avgjør hvilke nyheter du leser? Er dette ganske enkelt et resultat av nettdemokrati, eller er det en skummel trend som bør bekjempes?

(Kilde: Computerworld)

Mer om
annonse