Nett-PC-er skuffer kundene
Undersøkelsen viste at bare 58% av kundene som valgte nett-PC framfor vanlig bærbar var fornøyde, mens 70% av kundene som i utgangspunktet planla å kjøpe en nett-PC var fornøyde. Skuffelsen kundene som kjøper nett-PC-er opplever skyldes, i følge Stephen Baker, analytiker hos NPD-gruppen, firmaet som gjennomførte undersøkelsen at kundene forventer at en nett-PC og en bærbar er noenlunde det samme. Seks av ti spurte trodde at en nett-PC og en bærbar er ekvivalente og har samme funksjonalitet.
En av gruppene var særlig misfornøyd med nett-PC-er, gruppen 18-24 år. 65% av denne gruppen hadde forventet bedre ytelse fra nett-PC-en enn det som viste seg å være realiteten. Bare 27% av denne gruppen, som blant annet representerer studenter, opplevde bedre ytelse enn forventet.
Den ene faktoren ved nett-PC-er som svært mange kjøpere var fornøyd med var mobilitet, dog var det like mange som svarte at de aldri tok med seg nett-PC-en ut av hjemmet.
Den engelske termen for nett-PC ble skapt i 1999 av Psion da de lanserte sin netbook, en liten portabel nett-basert enhet som kjørte Epoch, forgjengeren til Symbian. Den mer folkelige varianten av termen oppstod ikke før i 2008 da Intel begynte å bruke ordet som en generisk term for å beskrive små bærbare datamaskiner designet for trådløs kommunikasjon og internettilgang.
Stikkordene her er trådløs kommunikasjon og internettilgang. Det produsentene tilbyr er altså ikke et billig alternativ til bærbare, slik som kundene ofte later til å tro. Det som tilbys er en liten portabel enhet som skal gi internettilgang hvor som helst, når som helst. Se for deg en mellomting mellom en mobiltelefon eller PDA og en bærbar.
Spør man hvor det svikter, er det ett område som stikker seg ut, nemlig programvaren. Når en kunde tilbys en rimelig enhet som til all forveksling ser ut som en liten bærbar og denne enheten kjører samme programvare som man har brukt på bærbare eller stasjonære maskiner, ja da kan vedkommende egentlig ikke gjøre annet enn å forvente at det er nettopp en rimelig og liten bærbar. Og har man først den forventningen, ja da er det ikke lang vei til skuffelse når maskinvaren ikke klarer å dra programvaren som kjøres, tastaturet er langt mindre, skjermen er alt for liten til det aller meste og maskinen på ingen som helst måte yter som man skulle forvente av en bærbar datamaskin.
De første nett-PC-ene ble levert med GNU/Linux. Her ble det desverre gjort dårlige valg. Distroene som ble levert var ikke i noen særlig grad tilpasset markedet. De passet ikke til nye brukere, brukere som gjerne hadde Windows-erfaring. Problemet var ikke nødvendigvis at det var vanskelig å bruke dem, problemet var at de virket noe trauste, grå og tunge og ble plutselig svært vanskelige å ha med å gjøre dersom man ville gjøre noe utover vanlig dagligdags bruk av det som allerede var installert. Det at disse distroene ikke ble særlig oppdatert hjalp heller ikke. De havnet rett og slett mellom to stoler: De appellerte ikke til Windows-brukere og ei heller til GNU/Linux brukere som var vant med andre og langt bedre distroer.
Så kom Microsoft inn i bildet. Problemene som nevnt over gjorde markedet klart for Microsoft, som selvsagt ønsket sin del og gjorde, og fortsatt gjør det de kan for å sørge for at når man kjøper en nett-PC så kjører den Windows. I utgangspunktet ikke problematisk da kundene da får noe de kjenner fra før. Problemet er bare at Microsoft ikke har gjort noe for å tilpasse programvaren til platformen den kjører på. Hardware produsentene og Microsoft kan nesten sees på som motpoler som jobber i hver sin retning. Men det blir verre. Foruten å ikke ha gjort noen tilpassinger har Microsoft også innført begrensninger, da man ikke får kjøpt en nett-PC som kjører Windows XP som har mer enn 1 GB RAM.
Mens måten Microsoft styrer markedet gir kundene ett inntrykk av hva en nett-PC egentlig er, gir måten hardware produsentene styrer markedet på ett helt annet. Resultatet blir naturligvis misfornøyde kunder og et marked som, uten endring, umulig kan ha en fremtid.
Heldigvis, og jeg sier heldigvis da det å ha en liten portabel enhet med større fleksibilitet og langt flere muligheter enn en mobil som samtidig er langt mer portabel enn en tradisjonell bærbar er svært attraktiv, har mange av produsentene tatt grep og jobber med å endre situasjonen og realisere ideen om små bærbare designet for trådløs kommunikasjon og internettilgang.
ARM-prosessoren, prosessortypen som benyttes i de aller fleste mobiler på markedet, har begynt å gjøre sitt inntog på nett-PC-markedet. Dette vil igjen muliggjøre bruk av Googles operativsystem Android på nett-PC-er, en mulighet flere produsenter snuser på, og en produsent, Acer som forventer å lansere Android-basert nett-PC i tredje kvartal i år, er godt i gang med. Android er et OS som i aller høyeste grad baserer seg på nettilgang og nettjenester og en godt gjennomført nett-PC-versjon vil reflektere hovedprinsippet bak nett-PC-er, samtidig som den signaliserer til kundene at det de kjøper ikke er en billig bærbar.
Det jobbes også med en variant av Symbian, operativsystemet kjent fra smartmobiler fra Nokia og Sony Ericsson, som skal kjøre på Atom-baserte nett-PC-er. Man kan, noe humoristisk, si at ringen er sluttet og nett-PC-en har vendt tilbake til sin spede barndom. Også Symbian er et operativsystem som på ingen måte kan misforståes til å være en del av en vanlig bærbar. Om Symbian har noen sjanse i konkurranse med Android på nettsentriske maskiner gjenstår å se. Android er i utgangspunktet langt mer rettet mot nettet og nettjenester enn hva Symbian slik den fremstår i dag er.
Et virkelig frisk pust på nett-PC-markedet er Intels nye satsing Moblin. Moblin er et applikasjonslag som kjører på en rekke GNU/Linux-distroer og som er spesialtilpasset nett-PC-er. Moblin er helt klart den satsingen på dette markedet som til nå best reflekterer tanken bak nett-PC-er. Moblin er for øyeblikket i beta 2.0 og er fri programvare, noe som ikke bare gjør at interesserte kan delta, men også at programvaren enkelt kan tilpasses ulike maskiner og gis ny funksjonalitet. En rekke produsenter satser aktivt på Moblin og vi har også begynt å se at andre produsenter jobber med å utvide Moblin med ny og attraktiv funksjonalitet.
Det er altså ingen tvil om at det er interesse hos produsentene å gjøre nett-PC-en attraktiv for kundene som noe annet enn en billig bærbar. Spørsmålet er hva vil skje? Hvordan vil dette markedet se ut i fremtiden? Jeg ser for meg tre ulike scenarioer.
Den første, og minst sannsynlige er at Microsoft oppfatter trenden og lager et eget operativsystem som ikke er Windows XP, ei heller Windows 7, men et eget unikt OS spesialtilpasset nett-PC-opplevelsen. Sannsynligheten for at dette skjer er nok desverre liten. Det krever ganske enkelt for mye ressurser. Windows er rett og slett ikke fleksibel nok til at det enkelt lar seg å gjøre å lage et applikasjonslag over slik man har gjort med GNU/Linux og Moblin. En slik ordning krever et OS som lar seg strippe og spesialtilpasse i aller høyeste grad.
Det andre, og minst attraktive scenarioet er at nett-PC-en rett og slett forsvinner og blir erstattet av mer portable bærbare etterhvert som teknologien utvikler seg og gir mulighet for mer kraft pr areal og mer fleksible skjermer.
Det siste, og i mine øyne mest attraktive scenarioet er det vi når ser en rekke produsenter jobbe mot. Nett-PC-en skal gi en særegen opplevelse. Man skal ha nettet og alle dets tjenester tilgjengelig ved hjelp av noen enkle fingerbevegelser på en maskin som enkelt passer i veska. Nett-PC-en vil ikke lenger være en halv-dårlig bærbar med et tradisjonelt operativsystem. Vi vil se helt egne operativsystemer skreddersydd til nett-PC-opplevelsen. Slik har det alltid vært på mobilen, og slik bør det bli på nett-PC-en. Nett-PC-en som en nedskalert og halvgjort bærbar har ingen fremtid, nett-PC-en som en helt unik maskin har en strålende framtid.
Hva ønsker du at en nett-PC skal være? Tror du at nett-PC-en har en fremtid, og i tilfelle hvordan ser den fremtiden ut? Del dine meninger her.
(Kilde kundeundersøkelse: computerworld)