Nyhet

Huawei har lansert sin Android-konkurrent

Får navnet «HarmonyOS» og er laget med åpen kildekode.

Oppdatert kl 14:10: I første utgave av denne saken skrev vi at HarmonyOS blant annet var tiltenkt bruk i smarttelefoner. Det avviser Huawei, som poengterer at det er laget for andre smartenheter.

I dag avduket Huawei et helt nytt operativsystem kalt HarmonyOS. Det er tiltenkt smartprodukter som høyttalere, klokker og i biler. Det blir en konkurrent til Googles Android-system samt Apples iOS.

Hauwei skal ha jobbet med operativsystemet bak lukkede dører i syv år, men den pågående handelskonflikten med USA og den påfølgende stansen i bruk av lisensiert amerikansk teknologi, har nok aktualisert og satt fart på utviklingen.

– Sikkert, kjapt og åpent

Huawei-toppsjef Richard Yu karakteriserer HarmonyOS som et kompakt, lett og sikkert operativsystem som takler alle omstendigheter og har fokus på sømløs funksjonalitet på tvers av ulike enheter og plattformer. Apper som utvikles for HarmonyOS kan blant annet skrives én gang og rulles ut og oppdateres på flere ulike enheter samtidig.

Fra avdukingen av HarmonyOS.

Det skal også ha fokus på enhetlig design uansett type enhet, så det blir lett og forutsigbart å bruke.

Yu forteller videre at systemet er laget med åpen kildekode, slik at alle som ønsker det kan inspisere koden som ligger i grunnen.

Det loves også at det nye operativsystemet blir veldig kjapt. Den nye kjernen skal nemlig sørge for at enkelte instruksjoner kan utføres inntil fem ganger raskere enn andre lignende systemer. I tillegg kan HarmonyOS skilte med kraftig forbedret håndtering av responstid, noe som bør føre til forbedret responsivitet.

Vil fortsatt bruke Android for telefoner

Huaweis brettbare mobil, Huawei Mate X, skal være rett rundt hjørnet og den nye toppmodellen Huawei Mate 30 Pro skal også følge i løpet av høsten. Mate X er allerede demonstrert med Googles Android-system, og Huawei bekrefter også at de vil fortsette å bruke Android på sine smarttelefoner og nettbrett ved at de i dag avduket en oppdatering av sitt såkalte EMUI10-skall for nettopp Android

Rulles ut i Kina først

HarmonyOS skal fases inn i produkter ment for kinesiske kunder før det rulles ut globalt.

Huawei ser for seg at den første utgaven av HarmonyOS kommer til nye smartskjermprodukter allerede i år. Deretter fases det gradvis inn i nye enheter over de kommende tre årene, men altså først og fremst i Kina. Selskapet understreker for øvrig at de er avhengig av at apputviklere og brukere omfavner systemet for at det skal bli en suksess.

Slik er Huaweis toppmodell:
Test av P30 Pro »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Huaweis Android-konkurrent skal angivelig vises frem denne uken
Les også
Er det trygt å kjøpe Huawei?
Les også
Huawei: – Vi satser fullt og helt på Android
Les også
Huaweis Android-konkurrent nærmer seg stadig
annonse