På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
TestHuawei P30 Pro
Huawei har laget markedets beste kameramobil ... igjen
Men vi savner noen av Mate 20 Pro-funksjonene.
Introduksjon til Huawei P30 Pro
Huawei har dominert i topplisten vår for mobiltelefoner det siste drøye året. Og det er de klare til å fortsette å gjøre med P30 Pro. Telefonen er den fjerde i en rad av knallgode telefoner fra kineserne.
Men denne gangen merker vi at hastigheten er skrudd litt ned, sammenliknet med tidligere. Det er bare med et nødskrik P30 Pro klarer å ta seg forbi forrige høsts Mate 20 Pro.
For mange vil det være likegyldig hvilken av disse to telefonene man kjøper.
Huawei mener at P står for «photo» og malurten i begeret er at det er et par virkelig gode funksjoner fra Mate 20 Pro vi mangler i denne modellen.
En noenlunde trygg 3D-ansiktslås er byttet ut med en enklere 2D-variant. Og stereohøyttalerne som prydet Mate 20 Pro er borte i P30 Pro, selv om erstatningen i dette tilfellet også har noen fordeler.
Jeg har forresten ikke klart å åpne P30 Pro med bilder av meg selv, slik jeg klarte med Galaxy S10, men det betyr ikke at det ikke er mulig. 2D-ansiktslåser er generelt mindre trygge enn 3D-ansiktslåser.
Det er kameraet på baksiden av P30 Pro alt handler om. Det har tre store synlige øyne, der ett av dem er litt firkantet. Det er periskopzoomen som kan forstørre bildet optisk inntil fem ganger, før det med hjelp fra programvare og de andre to kameraene kan økes til en slags 10x zoom. Fullt så tapsfri som Huawei vil ha det til er den ikke.
Dette er et sammendrag. Les hele testen på side 2 »
Et magisk kamera
Zoom er uansett en egenskap som omtrent aldri er det jeg ville omtalt som «tapsfri», ettersom zoomoptikken vanligvis krever mer lys enn normalobjektiv.
Og slik er det også for telefoner med mer ordinær 2x og 3x zoom. Dermed havner P30 Pro i sin egen klasse. Og ved at du også kan kombinere zoomen med programvarestabilisert nattmodus kan du plutselig gjøre ting ingen andre mobilkameraer på planeten tillater deg.
Se alle bildene vi tok med telefonen i kameradelen av testen »
Kommer du til kort med det også? Sett P30 Pro i et stativ eller len den mot noe, før du lar den ta langeksponeringer på opp til ett minutt. Den vet at den står i ro og styrer alle innstillinger selv.
Noe nærmere et magisk kamera under vanskelige forhold har ikke jeg sett. Og skulle ikke det du tar bilder av stå stille lenge nok, er egenskapene for vanlig stillbildefotografering også langt bedre. I mange situasjoner der Mate 20 Pro måtte bruke langeksponering i nattmodus klarer P30 Pro seg med et vanlig, raskt, bildeknips.
Vi legger til at telefonen også er vesentlig bedre enn sin forgjenger på selfier og på videoopptak.
Likner sin forgjenger
P30 Pro er ørlite grann tyngre enn P20 Pro, men størrelsesmessig er de to ganske like. Designen er heller ikke veldig annerledes enn før. Kameraene på baksiden er samlet i en stor kamerahump oppe til venstre på ryggen av telefonen. Men et ekstra kamerafelt har kommet til der hjelpesensorer og dobbel blits bor.
Huawei- og Leica-logoer er samlet langs siden på samme måte, og hvis du velger en av de sprekere fargene får du en gradert overgang mellom ulike nyanser av blått eller perlemor fra bunnen til toppen av baksiden. Det er svært lekkert, men ikke så ulikt det vi har blitt vant til med både P20 Pro og Mate 20 Pro.
Den nye og lekre røde fargen ser foreløpig ikke ut til å være på vei til Norge.
Bedre fingerleser i skjerm
Denne telefonen har ikke et stort skjermhakk i toppen, slik forgjengerne har. Og en årsak til det er altså at 3D-ansiktslåsen er sløyfet. Ansiktslåsen er det ett enkelt kamera i toppen av skjermen som tar seg av. Det ligger som en liten dråpe ned i skjermen. Dette er samme designløsning som OnePlus har valgt i sin 6T-modell.
For deg som ikke synes sikkerheten i denne typen ansiktslåser er tilstrekkelig er det en fingerleser bygget inn i skjermen. Den er svært rask og presis sammenliknet med de fleste andre liknende løsninger jeg har prøvd - inkludert den i S10. Det må likevel sies at oppfatningen av en smule ustabilitet i S10-leseren kan bli kurert av programvare.
I skrivende stund oppfatter jeg P30 Pro som en enklere telefon å åpne med fingeren. Det går svært raskt, jeg må ikke trykke fingeren hardt mot skjermen og markeringsgrafikken som viser hvor jeg skal trykke er alltid synlig når jeg trenger den. Det siste slurver S10 ganske ofte med.
Ny måte å snakke i telefonen
Uten mange kamera i toppen er det heller ikke plass til en tradisjonell høyttaler der. I stedet for en vanlig høyttalermembran som lager lyd i et begrenset område på toppen av telefonen, vibrerer hele P30 Pro-skjermen.
Løsningen er prinsippmessig kliss lik den vi opplevde i Xiaomi Mi Mix, men kvalitetsmessig er den svært mange ganger bedre. Blikkbokslyden er borte og nå låter det helt naturlig. En bonus er at det ikke er så farlig hvordan du holder telefonen mot øret, siden store deler av skjermen vibrerer. Det er heller ikke like lett for utenforstående å høre samtalen din som man kunne mistenkt. Men volumet blir ikke kjempehøyt.
Raske og gode menyer er en selvfølge for en telefon som tross alt er nært i slekt med Mate 20 Pro. Og batteritiden er også tett beslektet med nevnte telefon. Du skal gå hardt til verks før P30 Pro ikke varer et par dager på en lading, og lynhurtig lader følger med i esken.
Elle melle ...
Så hva skal du velge? Mate 20 Pro, P30 Pro eller Galaxy S10? Det er vanskelig å svare på, for nå er det kjempetett i toppen igjen. Men det er noen hovedtrekk som gjør de tre toppmodellene optimale for litt forskjellige grupper:
- Behandler du informasjon ikke alle skal ha? Velg en tryggere ansiktslås i Mate 20 Pro - du får fortsatt ett av markedets desidert beste mobilkamera som også kan fotografere i mørket.
- Er foto i mørket, på lang avstand og selfier viktigere for deg enn en sikker ansiktslås? Eller kanskje du bare vil ha den beste tilgjengelige varianten av fingerleser i skjerm? Da er P30 Pro den du bør velge.
- Hvis video er greia di og du vil ha den jevneste og best stabiliserte videoopptakeren du kan kjøpe akkurat nå er det en av Galaxy S10-modellene som gjelder.
Burde P30 Pro dyttet Mate 20 Pro ned fra toppen av topplista? Det svaret vil altså være annerledes avhengig av hvilken av de tre gruppene du tilhører. Merk også at vi lar den få svakere karakter enn Mate 20 Pro. Det skyldes at du betaler ganske mye for et beskjedent hopp i total kvalitet med P30 Pro. Den er i skrivende stund 1700 kroner dyrere enn Mate 20 Pro.
Noe som ikke ble besvart? Les hele testen og se alle bildene av og fra telefonen på neste side »
En iPhone?
Apple iPhone XS Max 64GB (2018)
Det er dyrt å være iPhone-kjøper og selv om den er lett å bruke har den et kamera som ikke når helt opp til Huaweis og Samsungs i vanskelige situasjoner. Men sikker ansiktslås får du, du får løpende oppdateringer og du får et enormt økosystem av dingser rundt.Titter du på Huawei og Samsung nå har du kanskje allerede «valgt side», men gresset er stadig grønt hos Apple også.
Nest best eller like god?
Huawei Mate 20 Pro
Da Mate 20 Pro landet i mobilmarkedet for et halvt år siden måpte de fleste. Den hadde et vanvittig kamera, digert batteri og store mengder lagringsplass. Den var en av de første Android-mobilene som fikk sikker ansiktslås som likner på Apples FaceID. Her er det også stereohøyttalere bygget inn. Svært kraftig lading med eller uten kabel er en del av pakka, og ytelsen er naturligvis i toppklasse. Alt dette er fortsatt riktige beskrivelser av Mate 20 Pro, og nå koster den fra 7500 kroner.
Samsungs toppmodell
Samsung Galaxy S10 Plus
Samsungs nye S10-modeller har en høyst uvanlig skjerm. Her er det hull til frontkameraet i stedet for en stor busslomme øverst. Kanskje er ikke forskjellen så stor som Samsung liker å tro, men med apper og bakgrunner som leker seg med det nye designtrekket er dette definitivt noe av det artigere med telefonene. Den har også et supert kamera som er klasseledende på video, om enn ikke på zoomutslag eller i mørket. Det kan heller ikke overdrives hvor mye bedre Samsungs nye OneUI har gjort Galaxy-telefonene å bruke.
"Huawei P30 er en oppsiktsvekkende god kameramobil"
Fordeler
- Det beste mobilkameraet totalt sett
- 10x zoom og nattmodus
- Lang batteritid
- Flott skjerm
- Rask fingerleser i skjermen
- Kan lade andre produkter trådløst
- Flott brukeropplevelse
- Forbedret selfiekamera
- Skjermen er samtalehøyttaler og lyden er god
Ting å tenke på
- Mangler sikker ansiktslås
- Fysisk større enn P20 Pro
- Ingen stereolyd
- Ikke hodetelefonkontakt