Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei P30 Pro

Huawei har laget markedets beste kameramobil ... igjen

Men vi savner noen av Mate 20 Pro-funksjonene.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon til Huawei P30 Pro

Huawei har dominert i topplisten vår for mobiltelefoner det siste drøye året. Og det er de klare til å fortsette å gjøre med P30 Pro. Telefonen er den fjerde i en rad av knallgode telefoner fra kineserne.

Men denne gangen merker vi at hastigheten er skrudd litt ned, sammenliknet med tidligere. Det er bare med et nødskrik P30 Pro klarer å ta seg forbi forrige høsts Mate 20 Pro.

For mange vil det være likegyldig hvilken av disse to telefonene man kjøper.

Huawei mener at P står for «photo» og malurten i begeret er at det er et par virkelig gode funksjoner fra Mate 20 Pro vi mangler i denne modellen.

En noenlunde trygg 3D-ansiktslås er byttet ut med en enklere 2D-variant. Og stereohøyttalerne som prydet Mate 20 Pro er borte i P30 Pro, selv om erstatningen i dette tilfellet også har noen fordeler.

Jeg har forresten ikke klart å åpne P30 Pro med bilder av meg selv, slik jeg klarte med Galaxy S10, men det betyr ikke at det ikke er mulig. 2D-ansiktslåser er generelt mindre trygge enn 3D-ansiktslåser.

Det er kameraet på baksiden av P30 Pro alt handler om. Det har tre store synlige øyne, der ett av dem er litt firkantet. Det er periskopzoomen som kan forstørre bildet optisk inntil fem ganger, før det med hjelp fra programvare og de andre to kameraene kan økes til en slags 10x zoom. Fullt så tapsfri som Huawei vil ha det til er den ikke.

Dette er et sammendrag. Les hele testen på side 2 »

Et magisk kamera

De tre viktigste kameraene ser du til venstre i bildet, men et fjerde kamera med den nye time of flight-teknologien skjuler seg til høyre under blitsen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Zoom er uansett en egenskap som omtrent aldri er det jeg ville omtalt som «tapsfri», ettersom zoomoptikken vanligvis krever mer lys enn normalobjektiv.

Og slik er det også for telefoner med mer ordinær 2x og 3x zoom. Dermed havner P30 Pro i sin egen klasse. Og ved at du også kan kombinere zoomen med programvarestabilisert nattmodus kan du plutselig gjøre ting ingen andre mobilkameraer på planeten tillater deg.

Se alle bildene vi tok med telefonen i kameradelen av testen »

Kommer du til kort med det også? Sett P30 Pro i et stativ eller len den mot noe, før du lar den ta langeksponeringer på opp til ett minutt. Den vet at den står i ro og styrer alle innstillinger selv.

Noe nærmere et magisk kamera under vanskelige forhold har ikke jeg sett. Og skulle ikke det du tar bilder av stå stille lenge nok, er egenskapene for vanlig stillbildefotografering også langt bedre. I mange situasjoner der Mate 20 Pro måtte bruke langeksponering i nattmodus klarer P30 Pro seg med et vanlig, raskt, bildeknips.

Vi legger til at telefonen også er vesentlig bedre enn sin forgjenger på selfier og på videoopptak.

Zoom-funksjonen i P30 Pro er rimelig heftig. Her går vi fra 1x til 5x til 10x. Bildefilene hadde samme opprinnelige størrelse (10 MP), og de to innzoomede delene er kopiert inn uten skalering i den første, før totalen er beskåret.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Likner sin forgjenger

P30 Pro er ørlite grann tyngre enn P20 Pro, men størrelsesmessig er de to ganske like. Designen er heller ikke veldig annerledes enn før. Kameraene på baksiden er samlet i en stor kamerahump oppe til venstre på ryggen av telefonen. Men et ekstra kamerafelt har kommet til der hjelpesensorer og dobbel blits bor.

Huawei- og Leica-logoer er samlet langs siden på samme måte, og hvis du velger en av de sprekere fargene får du en gradert overgang mellom ulike nyanser av blått eller perlemor fra bunnen til toppen av baksiden. Det er svært lekkert, men ikke så ulikt det vi har blitt vant til med både P20 Pro og Mate 20 Pro.

Den nye og lekre røde fargen ser foreløpig ikke ut til å være på vei til Norge.

Skjermen i P30 Pro er litt større enn den var i P20 Pro, men størrelsen på selve telefonen har ikke økt så mye. Litt spissere kanter gjør at det føles litt mer massiv enn sin forgjenger.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bedre fingerleser i skjerm

Raske og gode menyer er en selvfølge. Telefonen er i nær slekt med Mate 20 Pro som er like god å bruke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Denne telefonen har ikke et stort skjermhakk i toppen, slik forgjengerne har. Og en årsak til det er altså at 3D-ansiktslåsen er sløyfet. Ansiktslåsen er det ett enkelt kamera i toppen av skjermen som tar seg av. Det ligger som en liten dråpe ned i skjermen. Dette er samme designløsning som OnePlus har valgt i sin 6T-modell.

For deg som ikke synes sikkerheten i denne typen ansiktslåser er tilstrekkelig er det en fingerleser bygget inn i skjermen. Den er svært rask og presis sammenliknet med de fleste andre liknende løsninger jeg har prøvd - inkludert den i S10. Det må likevel sies at oppfatningen av en smule ustabilitet i S10-leseren kan bli kurert av programvare.

I skrivende stund oppfatter jeg P30 Pro som en enklere telefon å åpne med fingeren. Det går svært raskt, jeg må ikke trykke fingeren hardt mot skjermen og markeringsgrafikken som viser hvor jeg skal trykke er alltid synlig når jeg trenger den. Det siste slurver S10 ganske ofte med.

Ny måte å snakke i telefonen

Uten mange kamera i toppen er det heller ikke plass til en tradisjonell høyttaler der. I stedet for en vanlig høyttalermembran som lager lyd i et begrenset område på toppen av telefonen, vibrerer hele P30 Pro-skjermen.

Løsningen er prinsippmessig kliss lik den vi opplevde i Xiaomi Mi Mix, men kvalitetsmessig er den svært mange ganger bedre. Blikkbokslyden er borte og nå låter det helt naturlig. En bonus er at det ikke er så farlig hvordan du holder telefonen mot øret, siden store deler av skjermen vibrerer. Det er heller ikke like lett for utenforstående å høre samtalen din som man kunne mistenkt. Men volumet blir ikke kjempehøyt.

Raske og gode menyer er en selvfølge for en telefon som tross alt er nært i slekt med Mate 20 Pro. Og batteritiden er også tett beslektet med nevnte telefon. Du skal gå hardt til verks før P30 Pro ikke varer et par dager på en lading, og lynhurtig lader følger med i esken.

Elle melle ...

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så hva skal du velge? Mate 20 Pro, P30 Pro eller Galaxy S10? Det er vanskelig å svare på, for nå er det kjempetett i toppen igjen. Men det er noen hovedtrekk som gjør de tre toppmodellene optimale for litt forskjellige grupper:

  • Behandler du informasjon ikke alle skal ha? Velg en tryggere ansiktslås i Mate 20 Pro - du får fortsatt ett av markedets desidert beste mobilkamera som også kan fotografere i mørket.
  • Er foto i mørket, på lang avstand og selfier viktigere for deg enn en sikker ansiktslås? Eller kanskje du bare vil ha den beste tilgjengelige varianten av fingerleser i skjerm? Da er P30 Pro den du bør velge.
  • Hvis video er greia di og du vil ha den jevneste og best stabiliserte videoopptakeren du kan kjøpe akkurat nå er det en av Galaxy S10-modellene som gjelder.

Burde P30 Pro dyttet Mate 20 Pro ned fra toppen av topplista? Det svaret vil altså være annerledes avhengig av hvilken av de tre gruppene du tilhører. Merk også at vi lar den få svakere karakter enn Mate 20 Pro. Det skyldes at du betaler ganske mye for et beskjedent hopp i total kvalitet med P30 Pro. Den er i skrivende stund 1700 kroner dyrere enn Mate 20 Pro.

Noe som ikke ble besvart? Les hele testen og se alle bildene av og fra telefonen på neste side »

Huawei P30 Pro
9.5
Imponerende

Huawei P30 Pro

9.5
Imponerende
sitatHuawei P30 er en oppsiktsvekkende god kameramobil

Hele testen av Huawei P30 Pro

For ett år siden snudde Huawei opp ned på mobilfotografering med P20 Pro - telefonen som kunne ta skarpe bilder i mørket. Nå er det tid for oppfølgeren P30 Pro.

P30 Pro kan i likhet med sin forgjenger se i mørket, men denne gangen lover Huawei i tillegg ti ganger zoom i en mobil.

Her er det nemlig et spesielt 5x zoom-objektiv bygget inn i selve telefonen, og sammen med de andre tre kameraene på baksiden av P30 Pro skal det kunne gi ti ganger såkalt tapsfri hybridzoom.

Huawei er ikke helt alene hverken om metode eller zoomfaktor.

Oppo var først med idéen

For to år siden viste Oppo frem samme type zoomkonsept som Huawei har lagt til i P30 Pro. Men den gang bare med 3x zoom eller 5x hybridzoom. Det klarer Huawei uten periskop i dag.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den kinesiske konkurrenten Oppo jobber med både samme type teknologi og samme zoomfaktor i sin ventede Reno-modell som skal dukke opp i april. Måten både Oppo og Huawei har bygget zoomkameraet på er lik.

Her har de laget de gjerne kaller periskopzoom. Den ytre linsen leder lyset ned i et prisme som skyter lyset videre sidelengs inni telefonen. Dermed kan avstanden inn til selve bildebrikken bli lang nok til å gi høyere zoomfaktor enn i mobiler flest. Både iPhone og Samsungs Galaxy S-telefoner har ekstra kamera for zoom, men ingen har mer enn tre ganger zoom før kvalitetsforringende digitalzoom tar over.

Oppo har faktisk vist frem et liknende zoom-konsept tidligere, men da kun med tre ganger optisk zoom og fem ganger hybridzoom.

Hvis du er mest interessert i hvordan det nye zoom-kameraet fungerer kan du gå direkte til kameradelen av testen »

Likner på forgjengeren

Slektskapet mellom P30 Pro og forgjengeren er helt tydelig. Telefonen har en metallramme som løper rundt det hele. Forsiden og baksiden er dekket av glass.

Selv om det har kommet til et fjerde kamera på baksiden, ett mer enn i P20 Pro, er det bare såvidt man legger merke til det på baksiden. Der er de tre viktigste kameraene fremhevet i en egen tut som stikker ut, omtrent som i forgjengeren. Men et nytt felt med blits, sensorer og det fjerde kameraet ligger rett ved siden av.

De synligste forskjellene på de to telefonene er at P30 Pro er større enn sin forgjenger. Og den er kanskje litt mer kantete. Om vi skal bruke et eksempel fra konkurrent Samsung er det litt som forskjellen mellom Galaxy S9 og Galaxy Note 9, der sistnevnte også er litt mer kantete.

X-faktor: Huawei P30 Pro likner en god del på P20 Pro, men den er litt strammere i kantene og har fått et par nye fargealternativ. Her handler imidlertid det aller meste om kameraet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ansiktslåsen: Ett steg tilbake

I tillegg til de andre designendringene er skjermhakket som var relativt stort i P20 Pro blitt til en liten dråpe øverst på skjermen. Greit nok - skjermhakket i forgjengeren var tross alt ikke nyttig til så mye. Den hadde ikke en trygg ansiktslås den heller.

Men min og din kjøpelyst følger ikke nødvendigvis mobilprodusentenes oppgraderingsplaner. Hvis vi i stedet å sammenlikner med Mate 20 Pro fra i fjor høst har den nettopp fullverdig ansiktslås.

Å fjerne den til fordel for et mindre kamera i skjermen føles som et tilbakeskritt, der design dikterer funksjon. Og det er ikke alltid det er klokt.

Merkbart raskere fingerleser

P30 Pro har i likhet med Mate 20 Pro fingerleser i skjermen. Utviklingen for disse sensorene går raskt for tiden, og leseren i P30 Pro er merkbart raskere og mer treffsikker enn tidligere varianter av samme type leser.

En stor forskjell er at du i stadig mindre grad trenger å trykke fingeren ned mot glasset for å bruke fingerleseren. Det holder etter hvert å bare legge fingeren inntil. Huaweis telefon er dessuten vesentlig flinkere til å vise markeringen for hvor du skal trykke på skjermen enn det S10-modellene er.

Men så lenge det er en løsning for å lese ansikter her er det forlokkende å bruke den. Den er betydelig mer lettvint enn fingerleseren uansett hvor den måtte plasseres. Men den er ikke like sikker. Det var en del av det som gjorde at vi vurderte Galaxy S10+ som såvidt svakere enn Mate 20 Pro, og det bidrar ikke i positiv retning for P30 Pro heller.

Annerledes skjerm

Det nye kamerahakket minner mest om det du finner i OnePlus 6T. Dessverre mister vi sikkerhetsfunksjoner på at Huawei har krympet hakket. Et element av form over funksjon i en ellers svært god telefon.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen i P30 Pro er fortsatt en OLED-variant. Den har lavere oppløsning enn du finner i Mate 20 Pro, men er hakket mer lyssterk og har litt mer pop i fargene enn i forrige generasjon. Det gjelder enten du bruker livlig fargemodus eller standardmodusen som gir noe mindre mettede farger. Du kan også stille skjermen helt slik du måtte ønske den ved hjelp av fargekart i skjerminnstillingene.

Skjermen oppleves også som skarp og lyssterk når det trengs. Du kan også stille lysstyrken helt ned hvis du bruker telefonen i mørket.

Skjermen virker i likhet med Mate 20 Pro-skjermen hakket mer presis på berøringsresponsen enn den gjorde i P20 Pro.

Uvanlig ny høyttaler, eller ...

P30 Pro har fått en ny høyttalerløsning til samtaler. Men det er egentlig ikke en høyttaler i vanlig forstand i det hele tatt. Dette er en vibrerende skjerm. For å høre den du prater med godt må du legge øret inntil skjermen - det er en nokså merkelig opplevelse sammenliknet med mobiler flest.

Løsningen er uvanlig, men har vært i et par andre telefoner så langt. Xiaomi Mi Mix hadde også lydløsning gjennom skjermen, og nye LG G8 ThinQ har samme type løsning. Men med tanke på salgstall er P30 Pro den første virkelige massemarkedstelefonen som har en slik variant av samtalehøyttaleren. Og det er den første vi har prøvd der en slik høyttaler virkelig låter godt.

En bivirkning av at hele skjermen vibrerer er at det ikke lenger spiller noen stor rolle hvordan du legger telefonen inntil øret.

Hvis du sliter med hørselen eller jobber på et bråkete sted kan det også hende at lyden under samtale blir litt i laveste laget. Holder du telefonen hardt inntil øret skal det også være mulig å høre lyden fra slike høyttalere selv med lavt volum og mye omgivelsesstøy.

Menyene er stort sett de samme som du kanskje kjenner fra en oppdatert P20 Pro eller Mate 20 Pro, og de er raske og gode. Men noen forskjeller er det, som for eksempel beskjeden om hvor du skal legge øret under samtale. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ingen stereolyd

Ulempen er først og fremst at høyttaleren ikke er kraftig nok til å fungere som ekstrahøyttaler for stereolyd. Her får du bare lyd i bånn av telefonen til håndfri, ringing eller spilling. Stereolyd fikk vi både på P20 Pro og på Mate 20 Pro, og her snubler vi altså i en liten nedgradering fra de to foregående Huaweiene.

Samtidig føles dette spenstig og litt sci-fi i bruk, akkurat slik fingerleser i skjermen gjør.

Forøvrig er det verdt å nevne at en annen ulempe for deg som spiller eller ser mye film på telefonen din er fraværet av en hodetelefontilkobling. Det har vært skrevet mye om hodetelefontilkoblingen på P30 Pro - og vår testmobil mangler i hvert fall denne inngangen så langt vi kan se. Men du kan fortsatt bruke overgang til USB-C, eller trådløse hodetelefoner.

På mange måter er dette en slags redesign av Mate 20 Pro som kom i fjor høst. Innmaten er stort sett lik, men en ny AMOLED-skjerm med litt andre egenskaper har kommet til og nye kamera på forsiden og baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Raske og gode menyer

Det er Android 9 som kjører på skjermen, og i Huaweis tapning er det en utmerket opplevelse. For de fleste praktiske formål er P30 Pro omtrent lik Mate 20 Pro i menyene.

Her får du i utgangspunktet snarveisknapper på skjermen. Hjemmeskjermene er der appene legger seg, men du kan velge at de heller skal ligge i en appskuff som du kommer til ved hjelp av menyknapp.

Hvis du aktiverer det kan du styre hele telefonen med sveip fremfor trykk. Av Android-mobilene er Huaweis nyeste telefoner blant dem som har best løsning for dette. Sveip opp fra midten av skjermen tar deg til hjemmeskjermen, mens sveip inn fra hver side tar deg ett hakk tilbake. Det er i hovedsak de to sveipene du trenger å forholde deg til. Du kan også sveipe opp og holde fingeren der for å hente appvelgeren.

Lurer du på mer om hvordan P30 Pro er å bruke finner du flere detaljer i Mate 20 Pro-testen »

Ytelsestester

Tro det eller ei - telefonen til venstre er den samme som er blå på flere av bildene i denne testen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Strøm inn og strøm ut

Som sin forgjenger har du en drøss relativt spesielle egenskaper på P30 Pro. Den støtter trådløs lading, men den kan også lade andre dingser trådløst fra sitt eget store batteri på 4200 mAh.

Hurtiglading er støttet både trådløst og via kabel. Over kabelen går det lynraskt å lade telefonen med den medfølgende laderen - rundt en halvtime ved kontakten gir deg nok strøm på tanken til at mobilen varer ut dagen.

På full lading holder den et par dager med normal bruk.

På baksiden finner du fire små kameralinser. Én av dem er litt firkantet - det er periskopzoomen som gir fem ganger optisk forstørring.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kamera

KAMERA

Telefonen gjør en super jobb i vanlig dagslys.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er først og fremst kameraet som er oppgradert i P30 Pro. Her har det kommet til kraftig zoom på inntil 10x.

P20 Pro snudde opp ned på mobilfoto ved å inkludere nattmodus med AI-stabilisering i fjor vår. Den hadde tre linser, der én sto for zoomfunksjonen og de to andre var henholdsvis et svært høyoppløst fargekamera med 40 megapikslers oppløsning og et 20 megapikslers svart-hvitt-kamera.

Annerledes enn før

Mate 20 Pro fulgte i hovedsak samme konsept, men byttet ut svart-hvitt-kameraet til fordel for et vidvinkelkamera. Det gjorde telefonen ørlite grann mindre kompetent i mørket, men ga stor gevinst i form av nye bruksmuligheter for kameraet. At vidvinkel kan være nyttig i en del sammenhenger kan både boligmeglere og turister være enige om.

Nattmodusen gir deg mer detaljerte bilder når lyset er dårlig..
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

P30 Pro beholder vidvinkelkameraet og den har fått et 5x zoom-objektiv i tillegg.

Ved siden av har den fått et såkalt time of flight-kamera (TOF). Forenklet kan det ses på som en slags sonar med lys i stedet for lyd. Det måler tiden det tar lys fra mobilen å nå motivet og komme tilbake til kameraet igjen. Løsningen likner på laserbaserte fokusløsninger som vi kjenner fra før - men disse er som regel punktbaserte.

TOF-kameraet brukes til å lage et dybdekart i bildet slik at portrettbilder med uskarp bakgrunn kan bli bedre.

Heftig zoom

Kort fortalt virker Huawei P30-kameraet omtrent slik vi forventer. De to forrige telefonene var ikke alltid supre på rene, vanlige stillbilder i mørket. De ble verdensmestre med nattmodusen på, men det var ikke alltid det passet å bruke den. P30 Pro er kvassere enn forgjengerne uten nattmodusen på.

Bokeh-modusen funker bra med den nye TOF-sensoren.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Også selfiekameraet er forbedret sammenliknet med de forrige to toppmodellene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som virkelig imponerer her er zoomen, og da gjerne i kombinasjon med nattmodusen.

Flere ganger i testperioden har jeg gjort et langt zoomutslag, ventet fire-fem sekunder på ferdig bilde og endt opp med å kunne lese skilt som har vært så langt unna at jeg ikke har klart å lese dem med relativt godt syn selv. I mørket.

Det er ikke slik at zoomen alltid fremstår som tapsløs. Hverken i 5x eller i 10x. Den rene optiske zoomen forutsetter litt mer lys for å sanke detaljer så godt som den kan, og i 10x-modus brukes det en kombinasjon av digital og optisk zoom. Der gjøres det altså en grundig digital poleringsjobb som skal få bildene så nært som mulig tapsfrie sammenliknet med å zoome med glass.

Komplett kameramester

Men det er likevel sånn at P30 Pro zoomer mer enn vi noen gang har erfart at en mobiltelefon har klart, og med langt mer nyttige bilder som resultat enn det vi tidligere har sett fra noen mobiltelefon. Det er verdt å huske at de samme begrensningene som rammer P30 Pro-kameraet også gjelder alle andre mobiler med 2-3 gangers zoomkamera bygget inn.

Vi merker også en sterk forbedring i bokeh-effekten når vi tar portrettbilder med P30 Pro. Den får ganske sjelden problemer med at funksjonen kutter hår eller klær, slik andre telefoner ofte sliter med. Samtidig er det pussig at den får nettopp disse problemene når vi skrur på scenebelysningsmodusen, der bakgrunnen ikke bare gjøres uskarp, men helt svart.

Også i videomodus er P30 Pro en bedre telefon enn sine forgjengere. Videostabiliseringen fungerer bedre, og kvaliteten ved filming i mørket er også bedre. At P30 Pro har fått et fotomessig kvalitetsløft er dessuten synlig også ved bruk av selfiekameraet som tar bedre bilder i dårlig lys enn de tidligere Huawei-modellene.

Kort fortalt er dette den mest komplette kameratelefonen vi vet om.

Huawei P30 Pro
9.5
Imponerende

Huawei P30 Pro

9.5
Imponerende
sitatHuawei P30 er en oppsiktsvekkende god kameramobil
annonse