Til hovedinnhold

Nye Nespresso-maskiner roterer kaffen din

Ny bryggeteknikk og større kopper skal utkonkurrere den tradisjonelle kaffetrakteren.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

De fleste nordmenn har et kjært forhold til kaffe, være seg sort trakterkaffe, kaffe fra presskanne eller den som hentes ut fra de små kapslene særlig Nespresso er kjent for å ha introdusert i Norge.

Nespresso er for mange ensbetydende med maskiner som brygger små kopper espresso, eller sterk kaffe. Denne uken lanserer imidlertid selskapet et helt nytt kaffesystem kalt Vertuo. Til forskjell fra det trykkbaserte systemet alle tidligere «Original»-maskiner benytter seg av, tilbereder maskiner med Vertuo-systemet de sorte bønnene ved hjelp av sentrifugalkraft. Altså ved å rotere kapslene med kaffen svært raskt samtidig som vann slippes inn.

Roterer kaffen

Jon S. Johnsen i Nespresso Norge forteller at de kaller teknologien bak de nye maskinene med Vertuo-systemet for «Centrifusion». Her roteres kapselen med inntil 7000 omdreininger i minutter for å hente ut aromaene fra den malte kaffen.

– Når du har satt inn kapselen og trykket på startknappen er det fire prosesser som skjer, forklarer Johnsen.

Først leser maskinen av en unik kode langs kanten av kapselen, som er unik for hver type, eller smak. Ved å lese av denne kan maskinen tilpasse bryggingen av hver type kaffe, og parametere som bryggetid, mengde vann, rotasjonshastighet, temperatur, koppstørrelse og ønsket «crema» bestemmes her.

Hver kapsel har en strekkode langs kanten under. Denne er unik for hver type kaffe og forteller maskinen hvordan kaffen skal tilberedes.

Deretter varmes vannet opp og skytes inn i kapselen, som roterer med mellom 3- og 7000 RPM i løpet av bryggeprosessen, alt ut ifra hva strekkoden har bestemt.

Til slutt i bryggeprosessen roterer kapselen rundt med maksimal hastighet for å hente ut det siste fra kaffen og tørke ut selve kapselen. Denne siste prosessen sikrer at du kan la de brukte kapslene ligge i oppbevaringsrommet i maskinen frem til det er fullt, uten at de begynner å lukte eller føre til søl.

Fra du trykker på knappen til du har koppen med kaffe tar det under et minutt om maskinen er oppvarmet og prosessen er relativt støysvak. Selv om kapselen på innsiden roterer raskt er det heller ikke særlig vibrasjoner å merke.

Nordmenn vil ha store kopper kaffe

Høyt trykk eller sentrifugalkraft – for kaffeglade nordmenn blir den viktigste endringen uansett at nye Vertuo-baserte kaffemaskinene kan tilberede store kopper kaffe på inntil 414 milliliter – i tillegg til små kopper espresso som tidligere.

De nye kaffemaskinene lager alt fra espresso på 40 ml til 414 ml kaffe.

Susan Bonsak, som er norgessjef i Nespresso, påpeker at dette er første gang siden de etablerte seg i Norge at de lanserer noe helt nytt. Og det er da også en helt ny kundegruppe de går etter.

– Vi fortrekker en større kopp i Norge, slår hun fast, samtidig som hun hevder Nespresso vil starte en ny kafferevoulsjon ved å appellere til personer som til nå har foretrukket en stor kopp med tradisjonell, sort, filterkaffe.

Hun får støtte fra Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon i at det primært er store kopper sort kaffe nordmenn sverger til. Mange har en kapselmaskin, men organisasjonens oversikt over våre kaffevaner avslører også at Nespresso og deres nærmeste rivaler ikke har lyktes i å skyve kaffetrakteren eller presskannen ut av kjøkkenet. Kapselmaskinene er snarere et alternativ til de mer tradisjonelle bryggemetodene hjemme hos oss.

To nye kapselmaskiner

VertuoPlus med de nye Vertuo-kapslene.

I første rekke lanserer Nespresso to nye kaffemaskiner med Vertuo-systemet. Vertuo til 2900 kroner og VertuoPlus til 2500 kroner. Disse bruker begge Centrifusion-teknologien og lager identiske kopper kaffe, men Plus-modellen byr blant annet på automatisert åpning og lukking av topplokket og lar deg flytte vanntanken.

Mange reagerer kanskje på at VertuoPlus er billigst, selv om den har flest funksjoner. Dette forklares med at Vertuo kom først på markedet, produseres i mindre volum og har en høyere kostpris enn den nyere og masseproduserende VertuoPlus.

Konservativ kaffebransje

Inntrykket til undertegnede, som var tilstede på lanseringen, er at Nespresso er på overtid hva gjelder å nå ut til de som ikke falt for de små espresso-koppene deres. Mange vil nok finne det praktisk å brygge en stor kopp kaffe, for eksempel for å ta med på vei til jobb på morgenen, med et knappetrykk.

De nye Nespresso-maskinene vil nok imidlertid ikke nå helt opp hos entusiastene som i dag kverner sine egne bønner og trakter eller brygger ved hjelp av papirfilter. Og, selv om Bonsak poengterer at fettstoffene i Nespresso-kaffen ikke skal være noe å bekymre seg for, er selve smaken annerledes enn mange er vant med fra Moccamasteren.

Og, som Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon poengterer:

– Kaffebransjen er konservativ. Mange kaffedrikkere har sine favoritter.

Så om Nespresso lykkes i å revolusjonere kaffemarkedet, gjenstår å se.

Vi har funnet den aller beste kjøkkenmaskinen:
Jevn kamp mellom bake-gigantene »

annonse