Til hovedinnhold

Dette automatiske bryggeriet lager fem liter øl på ti dager

Men du bør kanskje hoppe over hjemmebrentstilbehøret.

Tek.no / Las Vegas: Hjemmebrygging har vært et stort fenomen de siste ti årene, og det ser ikke ut til å avta med det aller første. Dermed dukker også markedet for automatiserte løsninger opp, men mange av disse har vært både ganske digre og dyre maskiner. Selskapet PicoBrew og deres Pico C skal fikse biffen uten å koste så altfor mye - bare 550 dollar koster maskinen her borte i USA. Rundt 5000 kroner.

Maskinen er imidlertid en variant som har vært i salg en liten stund i USA. Det som er nytt i år, er noe du antakeligvis ikke vil få kjøpe i Norge med det første. Og som du neppe bør prøve å importere heller; et bittelite og helautomatisk destilleri, eller på godt norsk – et hjemmebrentsapparat.

To dager gammel «bourbon»

– Så dette er i praksis en høyteknologisk «moonshine»-maskin?, spurte undertegnede, lett ertende.

Jeg ventet i grunnen på en blank avvisning, og kanskje litt obligatorisk forsvar på vegne av oppfinnelse og arbeidsgiver. I stedet:

– Men det er jo akkurat det det er!

Selskapets representant på PicoBrew-standen lyste opp, og fortsatte med å fortelle om hvor sterke godsaker man kunne få ut av maskinen. Han fulgte opp med å servere meg et knøttlite fingerbøll av brygget de hadde døpt «Two Day Bourbon».

Bourbon som er hurtiglagret i to døgn. Pico Brew-folkene hevdet at de hadde klart å lure folk til å tro den var 12 år gammel. Jeg ville nok latt meg lure, men så har jeg ingen trent gane heller. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For min utrente gane smakte det i bunn og grunn ikke så veldig forskjellig fra helt vanlig Jack Daniels, men jeg ante munnhuggeri på horisonten om jeg tilsto. I stedet hoppet vi raskt videre til hva mer maskinen kunne gjøre. Nytt fingerbøll ble servert, denne gangen med gin som var laget i Pico Still, som tillegget til bryggemaskinen heter.

Nok en gang kan jeg minusimponere eventuelle spritgourmeter blant leserne med følgende vurdering; det smakte gin.

Brennevin aldret i tannlegeutstyr!?

For å lage bourbon-varianten hadde de småsprø folkene i PicoBrew først brukt Pico Still, før de hadde dyttet resultatet inn i en ultralydmaskin av samme type som tannleger bruker for å desinfisere utstyr. Dette skulle visstnok være en utmerket måte å aldre brennevinet på.

Omtrent her falt undertegnede godt og grundig av lasset. Men jeg ante tegningen av en nokså uoppnåelig ekvipasje for den jevne nordmann. Både på grunn av lovverk, og fordi folk flest ikke er tannleger.

Selve bryggemaskinen er nok den som eventuelt er aktuell for oss nordboere. Den selges foreløpig ikke her, men PicoBrew ble veldig opprømte av å få en europeer på besøk, ettersom planene om ekspansjon i nettopp Europa i løpet av kort tid er klare.

Nespresso for øl

Pico C er en slags Nespresso-maskin for øl. Den bruker noe selskapet kaller Pico Paks, som er ferdiglagde pakker for en gitt type øl. De har samarbeidet med en rekke forskjellige bryggerier, så du har et ganske stort utvalg av forskjellige standardpakker av øl du kan bestille. Vil du komponere din egen oppskrift kan du det, som du får tilsendt som en Pico Pak fra selskapet. Her er det visse begrensninger for hva du kan justere på, blant annet på humlemengde. Ekstremøl som NEIPA-er, med utrolig mye humle, vil neppe kunne lages på en Pico C.

Ikke fullt så «låst» som i kaffemaskinverdenen, altså, men du må fortsatt forholde deg til noen fordyrende elementer her sammenliknet med å brygge med helt egne og løse ingredienser.

Men på den positive siden gjør også maskinen absolutt alt for deg. Du putter inn en av de forhåndslagde pakkene bestående av malt og humle, heller på vann i maskinen, og noen timer senere pumper maskinen vørteren til en gjæringsdunk. Sleng på litt gjær, og så er det bare å vente. PicoBew sier det vil ta mellom ti dager og to uker før du kan høste inn et lite fat med ferdigbrygget og kullsyret øl fra maskinen. Dette forutsetter trolig at du karbonerer det direkte med CO2 i fatet som følger med, og ikke sukker.

Fem liter i slengen

Pico C lager fem liter øl på én Pico Pak, og her i USA koster hver av dem mellom 19 og 30 dollar - altså fra 150 til 240 kroner. Vi snakker om forholdsvis kostbart hjemmebrygg her, men det er likevel billigere enn øl flest, og mye billigere enn å handle spesialbrygg på Vinmonopolet.

Også er det fabelaktig mye enklere enn å gjøre absolutt alt på egen hånd, noe som vil være forlokkende for mange. Men er du en ølentusiast vil trolig nok heller velge en dedikert bryggemaskin som Grainfather eller Speidel Braumeister, for å virkelig ha kontroll på hele prosessen.

Skulle du befinne deg et sted der hjemmebrenning er tillatt kan det være greit å vite at Pico Still koster 250 dollar, og er laget for å passe til femlitersbeholderen som kommer med Pico C.

Les også
Nye Nespresso-maskiner roterer kaffen din
annonse