Guide

Når du skal ta bilder bør du ha med deg dette

10 ting som gjør deg forberedt på det meste.

De essensielle

Slik vi kvinner gjerne drasser rundt på alt tenkelig i en veske som ser ut til å trosse både tyngdekraft og romforståelse, har gjerne den ivrige fotograf en fotoveske eller fotosekk stappfull av diverse uunværlige dippedutter og dingsebomser

Her får du et knippe tips til hva du antagelig bør ha lett tilgjengelig

1. Ekstra batteri og minnekort

Foto: Sandisk

Det burde være et selvsagt punkt på enhver pakkeliste. Ingenting er kjedeligere enn å plutselig stå helt fotomuligheter når den største sjansen byr seg. Selv det å misse små hendelser er ekstra surt, dersom årsaken er at du har glemt å lade batteriene eller minnekortet går fullt.

Dessuten, når vi først er inne på minnekort: Det er bedre å fordele bildene på flere mindre minnekort enn ett stort. Hvis uhellet først skulle være ute og du mister minnekortet, eller at det rett og slett konker ut, er det greit om ikke alle bildene fra hele fjoråret er på samme kort.

Et Internettmunnhell sier at ekte menn ikke tar backup, men de gråter ofte – det er det absolutt ingen grunn til. Flere kort, hyppig backup.

Har du nettilkobling bør du også ta backup i skyen:
Slik bruker du nettskyen til å sikre bildene dine »

2. LED-lys

Ekstralys - i valgfrie fargetemperaturer.Foto: Rift Labs

Dagens fotografer bruker stadig hyppigere kameraet til å filme med, i tillegg til å ta stillbilder. Det er ikke alltid lyset fra omgivelsene er nok og da kan et LED-lys være en tanke. Som for eksempel Kick fra Rift Labs, en overraskende kraftig LED-lampe som kan styres via mobiltelefonen.

Lampa kan monteres i kameraets blitssko, eller plasseres på stativ i ønsket posisjon, avhengig av hvor du ønsker å få lyset inn fra. I tillegg kan fargetemperaturen og lysstyrken endres, slik at du får akkurat den belysningen du trenger.

LED-lampa fungerer også til fotografering, men kan gi noe flatt lys, særlig ved portrettfotograferng.

3. Blits-spretter

Enkelt og smart måte å spre blitslys på.Foto: Photojojo

Mens vi først er inne på ekstra lys: Det finnes også diverse dingser som gjør kameraets innebygde blits mer allsidig. Der hvor direkte blitsbelysning kan resultere i harde slagskygger, kan man myke opp lyset dersom det spres på et vis.

Den tradisjonelle måten å gjøre dette på, vel å merke ved direkte blitslys, er å sette en såkalt diffuser på blitsen. Denne sprer og myker opp lyset, men spiser også en del av lyset i prosessen. Et speil og en festeanordning kan være et vel så brukbart alternativ. Speilet kan vinkles slik at du har bedre styring over hvilken retning lyset skal komme inn fra.

Når du har kontroll på lyset kan du ta unike bilder:
Slik utnytter du det naturlige lyset »

4. Mini-stativ

Ikke spesielt elegant, men ganske hendig.Foto: The Pod

Gorillapod begynner å bli et innarbeidet begrep, men det finnes flere smarte stativløsninger for folk i farten. Noen kan du til og med lage selv: En enkel rispose vil kunne stabilisere kameraet på en grei måte, gitt at underlaget er stort nok for det.

Om du ikke føler deg nevenyttig nok selv, har The Pod varianter i ulike størrelser. Det ser kanskje ikke så pent ut, men det veier heller ikke stort og kan komme godt med om du må sette kameraet fra deg for å få tatt et bilde.

5. Smartenhet

Fujifilms iPhone-app.

De fleste har sikkert en mobiltelefon med seg. Kanskje du til og med har et nettbrett lett tilgjengelig. Hvorfor ikke bruke dem? Stadig flere produsenter får opp øynene for at smartenheten kan kobles til kameraet.

Ikke bare kan du da overføre bilder direkte, for så å dele bildene i sosiale medier som Facebook eller Instagram, men du kan også vise bildene frem i større format på nettopp nettbrettet.

Men aller mest interessant er det når flere av kameraprodusentene nå lar deg styre kameraet fra smartenheten. Dette muliggjør helt nye bilder, enten du vil ta bedre «selfies» eller du vil fotografere lett forskremt fauna. De beste appene gir deg faktisk full manuell kontroll over kameraet, noe som gjør fotografering på stativ ganske mye mer interessant.