Til hovedinnhold

Når du skal ta bilder bør du ha med deg dette

10 ting som gjør deg forberedt på det meste.

De essensielle

Slik vi kvinner gjerne drasser rundt på alt tenkelig i en veske som ser ut til å trosse både tyngdekraft og romforståelse, har gjerne den ivrige fotograf en fotoveske eller fotosekk stappfull av diverse uunværlige dippedutter og dingsebomser

Her får du et knippe tips til hva du antagelig bør ha lett tilgjengelig

1. Ekstra batteri og minnekort

Foto: Sandisk

Det burde være et selvsagt punkt på enhver pakkeliste. Ingenting er kjedeligere enn å plutselig stå helt fotomuligheter når den største sjansen byr seg. Selv det å misse små hendelser er ekstra surt, dersom årsaken er at du har glemt å lade batteriene eller minnekortet går fullt.

Dessuten, når vi først er inne på minnekort: Det er bedre å fordele bildene på flere mindre minnekort enn ett stort. Hvis uhellet først skulle være ute og du mister minnekortet, eller at det rett og slett konker ut, er det greit om ikke alle bildene fra hele fjoråret er på samme kort.

Et Internettmunnhell sier at ekte menn ikke tar backup, men de gråter ofte – det er det absolutt ingen grunn til. Flere kort, hyppig backup.

Har du nettilkobling bør du også ta backup i skyen:
Slik bruker du nettskyen til å sikre bildene dine »

2. LED-lys

Ekstralys - i valgfrie fargetemperaturer.Foto: Rift Labs

Dagens fotografer bruker stadig hyppigere kameraet til å filme med, i tillegg til å ta stillbilder. Det er ikke alltid lyset fra omgivelsene er nok og da kan et LED-lys være en tanke. Som for eksempel Kick fra Rift Labs, en overraskende kraftig LED-lampe som kan styres via mobiltelefonen.

Lampa kan monteres i kameraets blitssko, eller plasseres på stativ i ønsket posisjon, avhengig av hvor du ønsker å få lyset inn fra. I tillegg kan fargetemperaturen og lysstyrken endres, slik at du får akkurat den belysningen du trenger.

LED-lampa fungerer også til fotografering, men kan gi noe flatt lys, særlig ved portrettfotograferng.

3. Blits-spretter

Enkelt og smart måte å spre blitslys på.Foto: Photojojo

Mens vi først er inne på ekstra lys: Det finnes også diverse dingser som gjør kameraets innebygde blits mer allsidig. Der hvor direkte blitsbelysning kan resultere i harde slagskygger, kan man myke opp lyset dersom det spres på et vis.

Den tradisjonelle måten å gjøre dette på, vel å merke ved direkte blitslys, er å sette en såkalt diffuser på blitsen. Denne sprer og myker opp lyset, men spiser også en del av lyset i prosessen. Et speil og en festeanordning kan være et vel så brukbart alternativ. Speilet kan vinkles slik at du har bedre styring over hvilken retning lyset skal komme inn fra.

Når du har kontroll på lyset kan du ta unike bilder:
Slik utnytter du det naturlige lyset »

4. Mini-stativ

Ikke spesielt elegant, men ganske hendig.Foto: The Pod

Gorillapod begynner å bli et innarbeidet begrep, men det finnes flere smarte stativløsninger for folk i farten. Noen kan du til og med lage selv: En enkel rispose vil kunne stabilisere kameraet på en grei måte, gitt at underlaget er stort nok for det.

Om du ikke føler deg nevenyttig nok selv, har The Pod varianter i ulike størrelser. Det ser kanskje ikke så pent ut, men det veier heller ikke stort og kan komme godt med om du må sette kameraet fra deg for å få tatt et bilde.

5. Smartenhet

Fujifilms iPhone-app.

De fleste har sikkert en mobiltelefon med seg. Kanskje du til og med har et nettbrett lett tilgjengelig. Hvorfor ikke bruke dem? Stadig flere produsenter får opp øynene for at smartenheten kan kobles til kameraet.

Ikke bare kan du da overføre bilder direkte, for så å dele bildene i sosiale medier som Facebook eller Instagram, men du kan også vise bildene frem i større format på nettopp nettbrettet.

Men aller mest interessant er det når flere av kameraprodusentene nå lar deg styre kameraet fra smartenheten. Dette muliggjør helt nye bilder, enten du vil ta bedre «selfies» eller du vil fotografere lett forskremt fauna. De beste appene gir deg faktisk full manuell kontroll over kameraet, noe som gjør fotografering på stativ ganske mye mer interessant.

De nyttige og spenstige

6. Lommereflektor

Redningsteppe.Foto: Skruvat.no

En veldig smart greie å ha liggende i fotoveska, er en lommereflektor. Det finnes ferdiglagde slike, som kan brettes sammen til omtrent ingenting, men noe så enkelt som et såkalt redningsteppe kan gjøre samme nytten.

Det viktigste er at det er en reflekterende overflate, som kan hjelpe deg å utnytte det lyset som allerede er på fotostedet.

Husk alltid:
Det er mange grunner til at du er smartere enn kameraet »

7. Photorito

Ganske tøysete, men samtidig ganske morsom.Foto: Photojojo

Okei, så må du strengt talt ikke ha denne, men det må da være lov å være litt vill og gal. For det må produsentene av denne objektivinnpakningen ha vært. Hvordan ellers vil du forklare at de har laget en lefse til å pakke det dyrebare glasset ditt inn i?

Og ikke bare hvilken som helst lefse heller, den er produsert i et materiale som heter tyvek, som også brukes i beskyttelsesdrakter, og på innsiden finner du myk og dempende neopren.

Tøysete? Defininitivt. Perfekt for tacoelskende fotografer? Absolutt.

8. God nakkerem

Velg og vrak i farger og mønstre.Foto: TheQuiltedValkyrie/Etsy

Om du har et lettvektskamera eller kanskje særlig et beist av et arbeidsjern, er en god nakkerem ikke å forakte. Kameraet tilbringer gjerne store deler av tiden rundt nettopp nakken din, og kamera pluss objektiv kan fort bli tungt i lengden. Da kan du komme til kort med de medfølgende, ikke spesielt behagelige nakkeremmene.

Hvorfor ikke anskaffe en mer bekvem og samtidig betydelig freshere nakkerem? Det finnes tilnærmet uendelige muligheter, enten du oppsøker Ebay eller nettbutikker som selger håndlagde ting, slik som for eksempel Etsy.

Les også: Slik tar du gode portrettbilder

9. Whitebalance lens cap

Mål hvitbalanse med en slik en.Foto: Mennon

Bak det lite spenstige navnet whitebalance lens cap gjemmer det seg et ganske så snedig patent. Fremfor å drasse med deg et gråkort for å kunne stille kameraets hvitbalanse etter, finnes det et linsedeksel som gjør akkurat dette. Du kan til og med bare bytte ut det vanlige linsedekselet med et slikt et, så det tar ikke en gang opp ekstra plass.

Klart, skyter du bilder i råformat kan du alltid endre hvitbalanse i ettertid, men hvorfor ikke få det riktig med en gang? Det sparer deg tid og innsats.

10. Støvblåser og mikrofiberklut

Har du en rakett i lomma eller er du bare glad for å se meg?Foto: Giotto

Det er antagelig nærmest en naturlov: der det er fotoutstyr, vil det være støv, fjoner og fingermerker.

Enhver fotograf med respekt for seg selv vil derfor pakke ned både en støvblåser og en antistatisk mikrofiberklut. Bevæpnet med disse tingene bør du kunne fikse de fleste små kriser underveis.

Vi syns særlig støvblåseren som er formet som en liten rakett er sjarmerende, bare du ikke tar den med deg i håndbaggasjen når du skal ut og fly.

Ute etter nytt kamerautstyr?
Spar penger ved å følge disse tipsene »

Hvilke fotodingser klarer du deg ikke uten? Del dine tips i tråden nedenfor.

Mer om
annonse