Slik bruker du det naturlige lyset
I fotografi dreier det seg om lyset, og det er det en grunn til.
Som fotograf er det mye man må tenke på for å få et godt bilde: Motiv og komposisjon, lukker og blender, iso og hvitbalanse. Alle disse elementene er det viktig å ha kontroll på, men for å få et bilde som skiller seg ut fra resten er det viktig å tenke på lyset. Riktig lys kan få et ellers kjedelig objekt til å bli et vakkert motiv, og jeg vil heller se et bilde av en klesvask i godt lys enn Taj Mahal i dårlig lys!
I denne artikkelen vil jeg vise ulike måter du kan bruke lys på.
Begrenset lys
Det er lett å tenke at lyset kun skal brukes til å lyse opp et motiv, men det kan være spennende å begrense lyset til kun å lyse opp deler av motivet. Litt forenklet kan man si at lysmåleren i kameraet ønsker at bildet i gjennomsnitt skal bli riktig opplyst, men i dette tilfellet vil vi at kun deler av bildet har riktig eksponering, og resten kan forbli mørkt. For å få dette til må man enten bruke eksponeringskompensasjon på kameraet eller manuelle innstillinger. Spot-måling av lyset kan også være til hjelp, og ikke mist skjermen på kameraet. For å ta slike bilder må du se etter åpninger som lyset skinner gjennom, som for eksempel vinduer, nøkkelhull og lignende.
Skygge
Når man snakker om lys er det også naturlig å snakke om skygge, og kontrasten mellom lys og skygge bidrar til å gi bildet dybde. Om du ser på malerier av Rembrandt ser du tydelig hvordan han bruker lys og skygge til å gi “dybde” til portretter, og dette er en teknikk som mange fotografer etterligner i dag. Men skygger kan også være et motiv i seg selv, og det er en enkel måte å ta et morsomt selvportrett på.
Silhuett
For å få en god silhuett er det viktig at man har en ren og gjenkjennelig form, og om man har flere silhuetter i det samme bildet blir det som regel best om disse ikke overlapper. For å få en silhuett må forgrunnen være mørk og bakgrunnen lysere, og plasserer du motivet mellom deg og lyskilden er det meste gjort. Prøv å stille inn to trinn undereksponering på kameraet og juster ut fra det.
Motlys
I noen tilfeller opplever man det motsatte av en silhuett: Forgrunnen er belyst mens bakgrunnen er mørkere. Dette kan man oppleve i naturen når solen står like over tretoppene. Da vil trærne være mørke, men det solen treffer blir opplyst. Dette kan være et veldig bra lys for fotografering av blomster og planter med gjennomskinnelige blader. Om du øker kontrasten i bildet i etterkant vil effekten bli enda tydeligere.
Inkludere solen
For å få et ekstra iøynefallende bilde kan man inkludere solen. Dette kan fort bli en vanskelig oppgave for kameraets lysmåler, så her foretrekker jeg manuelle innstillinger. Mål lyset uten at solen er i bildet og tilpass lukker, blender og iso til eksponeringen blir riktig. Bruker du en liten blender, for eksempel f/22, vil solen stråle som på bildet under. Forgrunnen blir ofte mørk og uten detaljer i en slik situasjon, men det kan du rette opp ved bruk av blits eller reflektor.
Solnedgang
Nikon gjennomførte nylig en uhøytidelig avstemming over hva man oftest ser bilde av og her kom solnedgang på førsteplass. Slike bilder blir fort en klisjé, men det er likevel noe fascinerende ved dem. Å finne en silhuett du kan bruke som forgrunn i bildet vil ofte bli bra, og om det er skyer på himmelen som blir lyst opp av solen kan disse brukes som blikkfang. Lar du kameraet styre hvitbalansen vil fargene ofte bli blassere enn hva øyet ser så prøv å bruke innstillingene for skyet eller skygge for å varme opp bildet.
Golden hour
Selv om solnedgangen er aldri så vakker så vil jeg anbefale deg å snu deg og se hva som blir lyst opp av den. Det varme lyset som kommer nesten horisontalt kan gi en glød som gjør vanligvis kjedelige objekter til spennende motiver. Det er ikke så mye kraft igjen i lyset rett før solen går ned så nå er det bare å finne frem stativet.
Blue hour
Selv om solen har gått ned så er det ingen grunn til å pakke bort kameraet for det. Du vil ofte oppleve at himmelen får en dyp blå farge, og du vil også se at kunstig lys balanseres veldig godt med himmelen. Dette er et utmerket tidspunkt for å ta bilder av “by-landskap”, men vær rask for det varer ikke lenge før himmelen blir svart og kjedelig.
Oppsummering
Som du ser er det mange spennende måter å bruke lys på, og om du er bevisst på dette er du på god vei til å ta bedre bilder. Noen situasjoner krever at du utnytter kameraets funksjoner, og det er her du får igjen for å ha kjøpt et speilreflekskamera!