Tek.no

Guide Nettleserguiden - november

Dette er den kjappeste nettleseren

Fem nettlesere konkurrerer om din gunst i hverdagen, vi har funnet den kjappeste.

Rolf B Wegner
11 Nov 2013 10:03

Nettleseren er blitt et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte programmet på datamaskinen. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.

Da er det ikke rart at sikkerhet er et hett tema for nettlesere. Som nettbruker utsettes du nemlig stadig for ulike former for angrep. Nå har vi i Norge heldigvis blitt flinkere til å tenke litt fornuftig før vi klikker på tilfeldige ting vi finner på nett, men det er stadig noen som bare må klikke på en spennende lenke. Sitter du på en gammel nettleser, som er full av sikkerhetshull, kan skaden ha skjedd før du rekker å si ondsinnet programvare.

Selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner kan du bli rammet. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete.

I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Nettleseren skal være fjellstabil, superkjapp og alt som minner om kræsj eller tregheter er grunn til diskvalifikasjon.

Chrome er mest utbredt

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler slikt har forskjellige referanser. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider, dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og i både 2013 og 2012 har den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på lista – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Chrome foreligger nå i versjon 30. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som bare fungerer.

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder standarder som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den eventuelle egne behov.

Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du utrolige mengder med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.

Siste versjon fra Mozilla er Firefox 25, og en av de store nyhetene der er Web Audio API, som er et programmeringsgrensesnitt for lyd. Med denne API-en vil nettleseren kunne fungere som en egen spill- og multimedieplattform som virker på tvers av de tradisjonelle plattformgrensene.

Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows.

Nå har vi kommet til versjon nummer 11, og selv om Internet Explorer lenge har blitt uglesett av entusiastene, så har Microsoft absolutt skjerpet seg. Problemet er bare at den ikke har noen fortrinn som gjør den mer attraktiv enn konkurrentene, den er bare mindre kjip enn den var før.

Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt ett prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.

Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera.

Safari er Apples nettleser, som også er gjort tilgjengelig for Windows-brukere. Den siste versjonen for Windows, 5.1.7, er fra mai 2012, og er strengt tatt utdatert. Apple har tidligere sagt at de ikke vil oppdatere denne for Windows, men vi har den med for sammenligningens skyld.

Safari er det tregeste valget

Vi fyrer opp den aller første testen, nemlig Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs. For ordens skyld er dette samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og et lavest resultat er å foretrekke.

De tre nettleserne Chrome, Firefox og Opera yter tilnærmet likt. Derfra er det et langt skritt ned før vi kommer til Microsofts Internet Explorer, og milevis bak der igjen havner Safari.

SunSpider er en annen klassiker innen nettleserytelse. Her er resultatene også oppgitt i millisekunder. Denne testen går innom færre parametere enn Kraken, og går vesentlig kjappere å kjøre.

Her ser vi at Internet Explorer faktisk stikker av med en fin seier, og at Safari nok en gang må bite i det sure eplet.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er videreført i Octane, og resultatene er oppgitt i antall poeng.

De tre nettleserne Chrome, Opera og Firefox regjerer alene på toppen, selv om vi ser at det er Operas nettleser som ligger et hestehode foran. Safari befinner seg fremdeles alene på bunnen.

Neste test ut går på minnebruk, vi forsøker oss først med bare én fane, før vi åpner fire til. Safari bruker helt drøyt mye minne, og stiller i en klasse for seg selv.

Både Chrome og Opera går på en liten smell her, for mens Internet Explorer er best på én fane så er Firefox best med bruk av flere faner. Det skal legges til at både Opera og Chrome kjører hver fane som en egen prosess. Det innebærer at om en fane krasjer, så tar den ikke med seg alle de andre fanene du har i fallet.

Firefox har riktignok en god gjenopprettingsfunksjon i tilfelle nettleseren krasjer, men det hender at den ikke greier å gjenopprette fanene.

Peacekeeper satser på humor og HTML5.

Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacemaker, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.

Både Safari og Internet Explorer mangler en del støtte for HTML5, og faller dermed igjennom på poengsankingen på denne testen. Firefox har den nødvendige støtten for HTML5, men faller gjennom på noe lavere ytelse på flere andre punkter.

Chrome og Opera kjappest denne gangen

Både Opera og Chrome har stukket av med flere delseiere, men de ligger sjelden langt fra hverandre. Med tanke på kjapphet gjør du neppe feil uansett hvilken av disse to du velger. Begge nettleserne er godt rustet mot det som kan møte dem i en travel dag på nett.

Dermed blir det litt opp til deg om hva du liker best, ut fra våre egne lesere kan det i alle fall tyde på at Chrome er et solid valg, som vil gjøre det du forventer av en nettleser.

Bruker du Google drive? Disse triksene gir deg mest igjen »

Les også
Dette er den kjappeste nettleseren
Les også
Fant kritiske sikkerhetshull – oppdater Firefox nå
Les også
Nei, det er ikke dette som er Hardware-lesernes favorittoppsett 
Les også
Nå kan du teste ut Firefox for Windows 8-nettbrett
Les også
Her avslører vi alle passordene i nettleseren
Les også
Allerede nå kan du prøve fremtidens Firefox
annonse

Les også