Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden - desember

Dette er den kjappeste nettleseren

Fire kjente og en ukjent nettleser har funnet veien til testmaskinen, vi har funnet den kjappeste.

Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte programmet på datamaskinen. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.

Selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner kan du bli rammet. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete.

I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Nettleseren skal være fjellstabil, superkjapp og alt som minner om kræsj eller tregheter er grunn til diskvalifikasjon.

Chrome er mest utbredt

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler slikt har forskjellige referanser. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og i både 2013 og 2012 har den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på lista – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Denne gangen har vi tatt bort Safari fra oversikten, siden denne nettleseren for Windows ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig kan du titte på novemberutgaven av denne oversikten.

Chrome foreligger nå i versjon 31. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som bare fungerer.

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder standarder som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den eventuelle egne behov.

Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du utrolige mengder med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.

Siste versjon fra Mozilla er Firefox 26, og blant nyhetene denne gangen finner vi at alle Java-tilleggene er passive som standard, og at brukeren selv må gjøre en aktiv handling.

Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows.

Nå har vi kommet til versjon nummer 11, og selv om Internet Explorer lenge har blitt uglesett av entusiastene, så har Microsoft absolutt skjerpet seg.

Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.

Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel kunne irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera.

SlimBrowser er tatt med som en utfordrer til det klassiske firkløveret. Denne ligger helt på topp når det gjelder antall nedlastninger fra Download.com, bare slått av de fire nettleserne nevnt tidligere.

Chrome er kjappest i første test

Vi fyrer opp den aller første testen, nemlig Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs. For ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.

De tre nettleserne Chrome, Firefox og Opera yter tilnærmet likt, selv om det er Chrome som stikker av med seieren som den kjappeste nettleseren.

Derfra er det et langt skritt ned før vi kommer til Microsofts Internet Explorer og utfordreren SlimBrowser.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er videreført i Octane, og resultatene er oppgitt i antall poeng, og følgelig er flest mulig poeng som avgjør hvilken nettleser som er best.

De to nettleserne Chrome og Opera regjerer alene på toppen. Et stykke lengre ned finner vi klassiske Firefox. Enda et stykke lengre ned finner vi bidragene fra Microsoft og SlimBrowser.

Neste test ut går på minnebruk, vi forsøker oss først med bare én fane, før vi åpner fire til.

Både Chrome og Opera går på en liten smell her, disse kjører hver fane som en egen prosess. Det innebærer at om en fane krasjer, så tar den ikke med seg alle de andre fanene du har i fallet. Ulempen er at det skapes ekstra prosesser, og minnebruken ved å gå fra én til fem faner er mangedobbel.

Av de andre nettleserne ser vi at det er SlimBrowser som krever minst ressurser så lenge vi holder oss på én fane. Øker vi til fem faner er det Firefox som kommer best ut.

Peacekeeper satser på humor og HTML5.

Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacemaker, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.

Igjen er det Chrome og Opera som gjør best figur, med Chrome et hestehode foran. Firefox og Internet Explorer stiller omtrent likt, med SlimBrowser hengende et stykke etter.

Chrome og Opera kjappest denne gangen

Velger du Chrome vil du neppe angre.

Både Opera og Chrome har stukket av med flere delseiere, men de ligger sjelden langt fra hverandre. Med tanke på kjapphet gjør du neppe feil uansett hvilken av disse to du velger. Begge nettleserne er godt rustet mot det som kan møte dem i en travel dag på nett.

Den gamle favoritten Firefox når fremdeles ikke helt opp, selv om den har blitt en god del bedre i Peacekeeper siden forrige utgave av nettleseren.

Dermed blir det litt opp til deg om hva du liker best, ut fra våre egne lesere kan det i alle fall tyde på at Chrome er et solid valg, som vil gjøre det du forventer av en nettleser.

Chrome stikker dermed av med seieren som det beste valget og den kjappeste nettleseren denne gangen. I januar tar vi med en ny utfordrer, så får vi se om nykomlingen neste gang vil vippe Chrome av pinnen.

Bruker du Google drive? Disse triksene gir deg mest igjen »

annonse