Til hovedinnhold

Her avslører vi alle passordene i nettleseren

Enkelt triks lar deg hente ut samtlige passord du bruker på nettet.

Så lett finner du passordet

Viste du at man med få klikk kan hente ut passordene til alle tjenestene du bruker på Internett – som passordet til eposten din, Facebook eller til og med innloggingsinformasjonen til jobben – rett fra nettleseren din?

Så lenge du er logget inn på maskinen viser nemlig to av verdens mest populære nettlesere disse til deg uten å mukke. Det krever ingen spesialkompetanse for å få tak i dem heller, de ligger direkte synlig i nettleserens innstillinger.

Gå til neste side for å se hvordan du sikrer din nettleser »

Meget lett tilgjengelig

Stadig mer av det vi bruker PC-en til, skjer via nettleseren – den har blitt det primære verktøyet til en PC. Det er sjeldent man slår på maskinen uten å ta den i bruk, rett og slett fordi så mye av det vi gjør finner sted på Internett.

Alle populære nettlesere, som Chrome, Internet Explorer, Safari og Firefox, har i lengre tid hatt en funksjon som husker både passord og annen innloggingsfunksjon du bruker. Den kan være hendig for å enkelt logge inn på det mylderet av nettjenester du bruker hver uke, og i nyere tid har funksjonaliteten blitt utvidet til å også huske tilhørende nøkkelinformasjon som postadresser.

Problemet er at to av de største nettleserne i verden – Chrome og Firefox – på ingen måte beskytter denne informasjonen når du allerede er logget inn på maskinen din. Du kan se selv hvor mange av passordene dine som er lagret ved å følge disse fremgangsmetodene.

Google Chrome

Slik finner du passordene dine i Chrome. Foto: Hardware.no

Gå inn i innstillingspanelet, som du finner ved å trykke på menyikonet øverst til høyre i nettleseren. Nederst på siden som møter deg kan du velge «Vis avanserte innstillinger». Litt ned på den lange listen som kommer opp finner du en egen mellomtittel som heter «Passord og skjemaer»

Det andre punktet under denne tittelen har en lenke som heter «administrere lagrede passord». Det er her Chrome samler opp passordene den husker for deg, og i vinduet som kommer frem ser du alle listet opp pent og pyntelig. Da er det bare å trykke på den lille blå knappen som heter «Vis passord», og de kommer frem.

Som du kanskje har lagt merke til krever ikke Chrome på noen måte at du identifiserer deg, som ved å taste inn et hovedpassord, for å få tilgang alle passordene.

Firefox

Slik finner du passordene dine i Firefox. Foto: Hardware.no

Nettleseren Firefox gir deg tilgang til alle passordene like lett som Chrome. Klikk deg inn i nettleserens innstillingspanel, og velg «Sikkerhet»-fanen. Omtrent midt i panelet som kommer opp finner du en knapp som heter «Lagrede passord».

Klikker du på denne får du frem en enkel, men tydelig liste. Nettadresser er listet opp til venstre, og brukernavn står til høyre. Nederst finner du en knapp som heter «Vis passord», og klikker du på denne spretter de tilhørende passordene rett inn i vinduet – lett tilgjengelig som bare det. Heller ikke Firefox krever altså som standard at du først angir et hovedpassord for å få tilgang.

Bruker du Chrome, Firefox, Safari eller Internet Explorer?
Gå til neste side for å se hvordan du sikrer din nettleser »

Omstridt praksis

Både Firefox og Chrome har håndtert passordene du bruker med nettjenester på denne måten i flere år allerede. Bruker du disse nettleserne til å huske innloggingene dine, har altså passordene dine ligget lett tilgjengelig i lang tid.

Mange bruker dessuten det samme passordet på flere tjenester. Da er det nok at du har logget inn og lagret passordet for én av disse tjenestene med Firefox og Chrome. En ondsinnet bruker vil da kunne prøve det samme passordet på alle de andre tjenestene du bruker.

I løpet av de siste dagene har diskusjonen rundt lagringen av passord blusset opp på nytt, etter at programvareutvikleren Elliott Kember beskrev Chromes passordhåndtering i et blogginnlegg tirsdag. I innlegget poengterer han hvor lett hvem som helst kan hente ut passordene til tjenester som Facebook, Twitter og Dropbox, så lenge du ikke har låst maskinen din.

Går du fra maskinen uten å låse den, om du har satt passord på den i det hele tatt, kan både kollegaer, venner, kjæresten og ektefellen din veldig enkelt få alle de personlige passordene, og tilhørende tilgang til all mulig privat informasjon.

Kort tid etter at blogginnlegget ble publisert begynte kritikken å renne inn, blant annet via Twitter. Nettets far, Sir Tim Berners-Lee, var en av mange som tok til ordet, og kalte Googles håndtering for «skuffende».

– Lås kontoen din

Foto: iStock/16428789

Situasjonen ble nemlig ikke stort bedre for Google da Justin Schuh, en av Chromes sikkerhetsutviklere, gikk ut på Twitter med en kommentar på Kember sitt blogginnlegg. Diskusjonen utartet seg videre i denne lange kommentartråden hos Hacker News.

Schuh påpeker at Google gjentatte ganger har diskutert om de skal gi nettlesere et hovedpassord for å få tilgang til slik informasjon, men hver gang har de lagt ideen fra seg. Hovedargumentet er at de mener det gir en falsk form for trygghet, fordi nettleseren i seg selv ikke er problemet. Har noen tilgang til informasjonen i nettleseren din, har de allerede tilgang til operativsystemet. Det er maskinen som helhet som bør sikres ekstra, ikke nettleseren, skriver han.

– Faktumet er at du må låse brukerkontoen din hvis du vil beskytte informasjonen din. Gjør du ikke det, er det ingenting annet som betyr noe fordi det vil ikke stoppe noen som er villig til å investere ett minimum av krefter, skriver Schuh.

Motargumentene har ikke latt vente på seg, og flere hevder at dette er en for teknisk tankegang. Som Kember skriver i sitt blogginnlegg er ikke Chrome lenger en nettleser for entusiastene, den er verdens største nettleser – ifølge enkelte målinger. Når nettleseren retter etter seg mot mennesker som i utgangspunktet stoler helt og holden på at nettleseren holder informasjonen trygg, er det ingen unnskyldning for å vise passordene på så enkelt vis, mener Kember.

At store deler av det vi faktisk bruker PC-en til i dag skjer via nettleseren, og at passordene derfor er ekstra sensitive, nevnes også som et argument for at nettlesere er for slepphendt med håndteringen.

Bruker du Chrome, Firefox, Safari eller Internet Explorer?
Gå til neste side for å se hvordan du sikrer din nettleser »

Slik sikrer du deg

Google Chrome er på ingen måte alene om å blottlegge passordene for alle som har fysisk tilgang til maskinen din. Firefox, Internet Explorer og Safari gjør det samme, men de tre sistnevnte gir deg iallfall muligheten til å beskytte informasjonen. Følgende kommer oversikten over hvordan du sikrer deg i hver av de store nettleserne.

Google Chrome – husk passordene selv, eller bytt nettleser

Selv om Google Chrome er den største nettleseren, i følge enkelte målinger, tilbyr den ingen former for beskyttelse på passordene den lagrer for deg. For å hindre at uvedkommende med fysisk tilgang til maskinen din får se alle passordene, har du derfor bare to valg: bytt nettleser, eller husk passordene selv.

Chrome lagrer nemlig bare passordene når du selv har takket «ja», i boksene som spretter frem hver gang du logger inn på et nytt nettsted. Velger du å avslå tilbudet må du huske passordet og taste det inn hver gang selv, men til gjengjeld blir det skjult for allmennheten.

Firefox – sett hovedpassord

Slik setter du et hovedpassord i Firefox. Foto: Hardware.no.

Firefox er som standard satt til å vise deg alle passordene i klartekst, men i motsetning til Chrome lar de deg iallfall beskytte passordlisten med et eget passord.

Naviger deg tilbake til innstillingspanelet, og velg «Sikkerhet»-fanen. Like ved knappen som viste deg alle passordene som ligger lagret, kan du huke av en egen knapp for «Bruk hovedpassord». Trykk på denne, og en liten boks vil sprette frem der du kan sette et eget hovedpassord.

Setter du et slikt hovedpassord vil Firefox faktisk be deg om det to ganger, for at du skal få se listen over passord nettleseren har lagret.

Internet Explorer – sett et bra systempassord

Slik finner du passordlisten i Internet Explorer. Foto: Hardware.no

I motsetning til både Chrome og Firefox, er Internet Explorer som standard satt til å beskytte passordene dine. Microsofts nettleser har også en oversikt over hvilke passord den går rundt med i tankene, men om du klarer å navigere deg den tunge veien for å finne frem til listen, ligger de mest sannsynlig helt trygt.

Så lenge du har satt et passord for å logge deg inn på maskinen din, er listen nemlig beskyttet. For å få se innholdet i passordlisten krever nemlig Internet Explorer at du taster inn Windows-passordet ditt, noe en person som finner maskinen din ulåst neppe vil ha tilgang til.

Har du Internet Explorer er altså fremgangsmåten for å sikre seg rett og slett at du sørger for å ha et godt Windows-passord.

Safari – sett et bra systempassord

Slik finner du passordlisten i Safari. Foto: Hardware.no

I likhet med Internet Explorer krever også Safari at du taster inn passordet til maskinens brukerkonto. Du finner listen ved å klikke deg inn i programmets innstillinger, etterfulgt av å velge fanen «passord». Der blir nettsiden og brukernavnet listet opp fullt synlig, men selve passordet er skjult.

Trykker du på «Vis passord» vil Safari kreve at du angir passordet på maskinen din, før den presenterer deg for passordet i klartekst. I likhet med situasjonen vi beskrev rundt Internet Explorer, vil passordene da være godt beskyttet mot noen som finner maskinen din ulåst.

Har du Safari er altså fremgangsmåten for å sikre seg rett og slett at du sørger for å ha et godt passord på Mac- eller Windows-maskinen din.

Vil avskaffe passordet helt

Passord som en sikkerhetsmekanisme i vår digitale alder er allerede meget omdiskutert. Passordet anses ikke som sikkert lenger, og det tar ikke lange tiden for selv en cracker med lite erfaring å knekke et tradisjonelt passord.

Det fikk blant annet journalisten Mat Honan erfare, da en cracker slettet hele hans digitale liv i fjor høst. I tiden etter har han forsket mye på passord, og konkluderte raskt at passordet æra rett og slett var over.

Google ønsker på sin side å bli kvitt passordet for godt, ved å ta i bruk fysiske objekter for å identifisere deg på nett. Som med flere andre nettgiganter har de også innført to-stegs-identifisering på sine tjenester, for de som vil ta det i bruk. Da mottar du for eksempel en innloggingskode på SMS, etter å ha tastet inn passordet ditt, før du blir logget inn.

Å beskytte sin private informasjon i nettleseren er én ting:
Slik gjør deg selv helt anonym på Internett »

(Kilder: Elliott Kember, Hacker News, via The Guardian)

Les også
– Ta nå og skift passord, for svingende
Les også
Derfor er eBay-hackingen så alvorlig
Les også
Dette er den kjappeste nettleseren
Les også
Endelig kan vi bli kvitt de plagsomme passordene
Les også
Stort amerikansk Apple-forum hacket
Les også
Dette er den kjappeste nettleseren
Les også
Nå kan du teste ut Firefox for Windows 8-nettbrett
Les også
Nå kan du teste ut nye Internet Explorer på Windows 7
Les også
Google: – Passord er døde
Les også
Facebook og norske Opera vil gi hele verden Internett
Les også
Slik skal Google bli kvitt passordet for godt
Les også
Google gjør skjermdeling til en lek
Les også
– Hack oss og få 360 000 kroner!
annonse