Til hovedinnhold

Nei, det er ikke dette som er Hardware-lesernes favorittoppsett 

Se hva Hardware-leserne faktisk tar i bruk.

Vi vet at du som leser Hardware.no mest sannsynlig er en kompetent person som enten jobber med, studerer eller har en brennende interesse for informasjonsteknologi og maskinvare. Såpass har vi lært over de 15 årene vi har eksistert sammen med dere på Internett, der vi konstant har fått gode innspill og tilbakemeldinger på hver eneste artikkel vi har publisert.

I bakgrunn av nettsidene våre jobber det til en hver tid to systemer som samler opp diverse anonym statistikk. Vi har TNS Scores, som er Norges offisielle målesystem for nettsider, og Google Analytics. Vi i redaksjonen bruker disse stort sett til å se på besøkstall, men systemene snapper også opp litt generell informasjon om hvilken nettleser, operativsystem og skjermstørrelse du som leser oss bruker – informasjon vi i denne artikkelen vil dele med dere.

Operativsystem

Windows er globalt sett det største operativsystemet, noe som naturlig nok også gjelder her hos oss. Tilbake i september 2012 var en variant av Windows installert på 77 prosent av maskinene til leserne våre. Denne andelen har nå falt til 70 prosent, samtidig som andelen med OS X har falt fra 10,5 prosent til 7,5 prosent.

Grunnen til at de to operativsystemene har falt er ganske enkel: Mobiler og nettbrett. Mobiltrafikken til nettmedier har skutt i været de siste årene, også her på Hardware.no. Android-andelen er nesten tre ganger større i år enn den var i fjor, mens iOS har steget fra 6 til 9,7 prosent.

Det fåtallet som utgjør Linux-brukerne våre, i underkant av 3 prosent, har holdt seg relativt stabilt. Litt moro er det også å se at en eller annen klarer å besøke oss fra en Amiga – en bruker som dukker opp i statikken med jevne mellomrom.

Nettleser

Hardware-lesere har i flere år nå foretrukket Chrome som sin nettleser, og i både 2013 og 2012 har den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på lista – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Fra 2012 til 2013 har nettleservalget til våre lesere holdt seg relativ stabilt, med to unntak: Chrome-andelen har økt fra 40 prosent til 48 prosent, mens norske Opera har falt fra 10 prosent til bare 6 prosent.

Skjermer

Man skulle tro at Hardware-leserne sitter på relativt heftig oppsett, og det stemmer nok også – iallfall ut i fra hva vi kan tolke fra nettstatikken. TNS Scores forteller oss nemlig hvilken bredde på skjermen brukerne våre har, i antall piksler, noe som er et nyttig måletall når vi skal jobbe med designen vår. Nylig etablerte vi en ny fullbreddedesign her på Hardware.no, noe du blant annet kan se i denne artikkelen (Ekstra), og den måler på det meste 1000 piksler i bredden. Grunnen til at vi, og alle andre nettmedier, bruker denne bredden som en maksimalstørrelse er fordi majoriteten av PC-brukere rett og slett ikke har stort større oppløsning.

Likevel, på Hardware.no har leserne store skjermer – og de fleste har en bredde på 1920 piksler, noe som tilsier at det er snakk om skjermer med både full HD-oppløsning 1920 x 1080 piksler og den noe mindre vanlige oppløsningen 1920 x 1200 piksler.

Blant de fem mest populære oppløsningene finner vi tall som er typisk for bærbare datamaskiner, som 1366 og 1280 pikslers bredde. Den lave oppløsningen på 768 piksler stiller også sterkt, men det kan vi trolig takke mobiler og nettbrett for. Fra år til år har det nemlig vært store skifter blant de lave oppløsningene, mens 1920-bredden har holdt seg stabil.

Det kan også nevnes at en liten andel av dere har skyhøy oppløsning. 0,11 prosent av leserne våre sitter nemlig på en 4K-skjerm når de besøker oss, og 0,08 prosent har en skjermbredde på 5760 piksler – noe som tilsier at de har et Eyefinity-oppsett.

Se eksklusive bilder fra serverparken vår:
Disse maskinene leverer Tek-nettverket til deg »

Mest leste saker hittil i år

I snitt publiserer vi rundt 40 saker hver uke på Hardware.no, saker som strekker seg fra enkle nyheter til massive stortester og teknologiske dypdykk. Noen saker er mer populære enn andre, og enkelte saker er langt bedre lest enn andre. Under følger listen over de fem sakene som er mest lest hittil i år, og førsteplassen har nesten tre ganger så mange besøkende som nummer to.

Mest leste Ekstra-saker hittil i år

I sommer lanserte vi Hardware Ekstra, en tjeneste for deg som vil ha mindre annonser og mer kvalitetsstoff. Siden den gang har vi skrevet over 120 saker for Ekstra-medlemmene, og blant disse sakene har vi i listen under plukket ut de fem mest populære. Alle får lese én Ekstra-sak helt fritt, men for å få lest dem alle må du være medlem. Registrer deg her, så får du én måned gratis uten noen forpliktelser »

Hvilken sak husker du best så langt i år? Del gjerne med andre i kommentarfeltet under:

annonse