GuideTil sofasurferen:

Disse appene redder TV-kvelden

"Åh, hvilken film var det hun spilte i igjen? Og hva heter den låta?"

IMDb.com, SoundHound/Shazam

Bruker du en annen dings samtidig som du ser på TV? Da er du i så fall ikke alene. Ifølge Google gjør hele 77 prosent av TV-titterne det, og 49 prosent av dem lar øynene veksle mellom TV-en og en smarttelefon. En global undersøkelse fra Ericsson viser også at 62 prosent bruker sosiale medier og forumer til å diskutere det de ser på TV-en.

Smartmobiler og nettbrett har forandret måten mange av oss ser på- og bruker TV-en allerede, og dette er nok bare starten. TV-kanaler, TV-selskaper og filmtjenester tilbyr allerede egne apper som du kan bruke samtidig som du ser på TV. Mange andre apper har dessuten TV-titterne og filmentusiastene som målgruppe. Det begynner å bli en del apper du "må ha" hvis du skal opprettholde statusen som en TV-slave som følger med i tiden.

Begrepet "må ha" er selvfølgelig litt overdrevet. Poenget er at hvis du først har en smartmobil og samtidig liker å se på TV og filmer, finnes det flere apper som kan være med å berike TV-opplevelsen din. Her er våre favoritter:

IMDb.com

Internet Movie Database (IMDb) er en meget populær web-tjeneste om film som på eksemplarisk vis har blitt tilpasset mobile plattformer. Via den enorme databasen kan du sjekke det aller meste om filmer og TV-serier, skuespillere, regissører, anmeldelser, lydspor, "visste du at"-fakta, sitater og mye mer. Med en valgfri IMDb-konto kan du i tillegg gi karakter på det du har sett, samt samle filmer i en såkalt "Watchlist", altså en liste over alt du har planer om å få med deg.

Grunnen til at IMDb.com er en helt essensiell TV-app er nettopp det at du kan søke opp nesten alt du måtte lure på som har med en film eller TV-serie å gjøre. Hvor ofte har det vel ikke hendt at du har sett en skuespiller i en film og lurt på hvor du husker ham eller henne fra? Med IMDb-appen kan du enkelt finne det ut. Eller hvilket år filmen ble vist på kino. Eller hvilken score de mange andre brukerne har gitt filmen på en skala fra 1-10. Følger du med på amerikanske TV-serier, kan du enkelt sjekke når det har kommet nye episoder. Appen byr også på "trailere" og nyheter om kommende filmer.

Dette er et særdeles nyttig opplagsverk for alle film- og TV-interesserte, men samtidig må vi nevne at IMDb er ganske dårlig på norsk innhold. De fleste brukerne er amerikanske, og det gir utslag på karaktergivning og topplister.

Last ned IMDb.com til Windows Phone, iPhone eller Android

SoundHound eller Shazam

Med SoundHound eller Shazam kan du få mobilen til å gjenkjenne hvilken låt som spilles i filmen eller TV-programmet. Med et enkelt tastetrykk tar du opp et kort lydklipp og får – som oftest – vite navnet på både artist, låt og album. Søkene dine lagres i appen, slik at du kan sjekke dem senere. De to appene er etter vår erfaring omtrent like bra, men det hender at den ene finner en låt som den andre ikke fant, og omvendt.

I USA får du for øvrig ekstra info om TV-showene hvis du bruker Shazam, og kommer disse funksjonene til Norge blir denne appen selvsagt enda bedre egnet til bruk foran TV-en.

Last ned Shazam til Android, iPhone eller Windows Phone

Last ned SoundHound til Android, iPhone eller Windows Phone

Neste side: Viamo, GetGlue, Xbox SmartGlass