Tek.no

Guide

Bruk nettet som virussjekker

9 Nov 2009 18:00

Virus kan være skumle saker, og det er mye tid og penger som går med til å forhindre storstilte virusangrep. Men antivirusjegerne er ikke alltid på riktig spor. For kort tid siden slapp for eksempel den kjente aktøren McAfee en oppdatering til sitt antivirusprogram som falt uheldig ut for musikktjenesten Spotify og deres mange brukere. McAfee antivirus bestemte seg nemlig etter denne oppdateringen for at Spotify-klienten var virusinfisert og satt den i karantene.

Aldri 100% sikkert

Programvare som skal forhindre virus har stort sett to måter å identifisere virus på. Den ene er å overvåke hvordan programvare som kjøres på maskinen oppfører seg, ettersom virus ofte virker etter et bestemt mønster. Den andre er å sammenligne programmer og filer mot allerede kjente virus - basert på såkalte signaturdefinisjoner. De fleste antivirus oppdaterer sin liste over disse definisjonene på daglig basis.


Men som det kommer frem i eksempelet med Spotify og McAfee hender det at definisjonene ikke er nøyaktige nok til å skille gull fra møkk. Et slikt feilaktig varsel er i denne bransjen kjent som en false positive.
Siden du altså ikke stole 100% på ett antiviusprogram, vil det kanskje virke logisk å kjøre flere antivirus samtidig for å være på den sikre siden. Dette er likevel vanligvis ingen god ide. Ikke bare fordi dette binder opp ekstra systemressurser, men fordi programmene typisk kjører kontinuerlig i bakgrunnen og virker mot samme mål, og lett kan ende opp med å jobbe mot hverandre i stedet for med hverandre. Det er den gamle greia med kokker og søl.

Sjekk på nett

Har du en mistanke om virus er det derfor langt smartere å hente litt hjelp på Internett. Flere kjente antivirustilbydere har nemlig tilbud om gratis online skanning, eksempelvis Kaspersky, Panda SecurityTrend Micro og BitDefender.
Men typisk er det en spesiell fil som gir hodebry. Du kan ha fått den fra en usikker kilde og bare ønsker bekreftelse på at ditt antivirusprogram gjør jobben. Eller som i eksempelet med McAfee, der du har fått beskjed om muffens i et program du faktisk stoler på. Og da finnes det andre muligheter. I stedet for å gjøre virussjekken lokalt kan du nemlig laste opp mistenkelige filer til en server der den kontrolleres for det som er kjent av styggedom. Også her finnes det flere tilbydere, men spesielt praktisk er multiskannerne.


Det fine med multiskannerne er muligheten til å kunne kjapt luke ut de nevnte false positives. Dersom kun ett eller to antivius melder om en mistenksom fil er det liten sjanse for trøbbel, med mindre du skulle ha ramlet borti et helt ukjent virus. Hvis det blir rødt over hele linja kan du på den annen side være nokså sikker på at det er trøbbel.
En de beste og mest populære tjenestene er VirusTotal, som tilbyr gratis skanning med nærmere 40 forskjellige antivirus. Filen kan sendes over via nettleseren eller med en e-postklient, og virusdefinisjonene oppdateres mange ganger i døgnet. Et annet godt alternativ er VirScan.org.
Men merk at disse skannerne ikke er noen direkte erstatter for vanlig antivirusprogramvare. For det første er det er en begrensning på hvor store filer de vil ta imot -  for de to overnevnte er dette for tiden 20 MB. Det andre er at lokal programvare som nevnt også kan identifisere ukjente virus basert på hvordan programvaren oppfører seg, mens nettbaserte skannere kun sjekker filer mot virusdefinisjoner.
Artikkelen ble publisert første gang i mai 2009.

Les også
Kjempefiks for Windows
Les også
20 antivirus testet
Les også
Ny antivirus på 1-2-3
Les også
Hjemmeserver - del 1
Les også
Alle må tenke sikkerhet
Les også
Antivirus uten oppdateringer
Les også
Vinn sikkerhetspakke
Les også
Slik er Microsofts antivirus
Les også
10 trinn for sikrere databruk
Les også
Apple anbefaler antivirus
annonse

Les også