Til hovedinnhold

10 trinn for sikrere databruk

Mange av oss blir mer og mer avhengig av nettet og måten vi bruker det på, både i arbeidssammenheng og på fritiden. Men i takt med at bruken, tilgjengeligheten og behovet øker, gjør det oss også mer sårbare. Det er derfor ingen tilfeldighet at det legges mye penger og ressurser i det å gjøre nettbruken så sikker som mulig.

Men det viktiste er faktisk ofte brukeren av PC-en, som til en viss grad kan betraktes som sin egen sikkerhetstrussel. Det man gjør, eller i noen tilfeller lar være å gjøre, er avgjørende for hvor tygg data- og nettbruken blir.

Vi har her listet opp ti viktige sikkerhetspunkter. De fire første retter seg mest mot Windows-brukerne, siden de fleste dataangrep er rettet mot dette operativsystemet, men resten av punktene gjelder for alle.

1. Antivirus

Virusangrep er en del av hverdagen for aktive nettbrukere, og antivirusprogrammer likeså. Det har riktignok en god stund vært klart at antivirus alene ikke lenger er nok, men det er fremdeles sterkt anbefalt å ha en anstendig løsning på plass. Og det finnes nå en liten haug med gode og gratis alternativer for deg som bare er en stakkars hjemmebruker. Vi nevner kjapt fire som begynner på A: AVG, a-squared, avast! og Avira.
Les også: Bruk nettet som virussjekker

2. Antispionvare

Nei, antivirus fanger ikke lenger opp alt som finnes av ondsinnet kode, og det er grunnen til at du også bør bruke en annen type anti-programvare. Spionvare (eller spyware) er programmer som skiller seg fra virus ved at de ikke infiserer datamaskinen for å ødelegge, men heller vil stele data og samle informasjon. Så vi har derfor antispionvare for dette, som Spybot Search & Destroy og SpywareBlaster. Eller du kan satse på nevnte Avira eller a-squared, som er komboløsninger.
3. Brannmur
Før data fra det store Internettet når din PC har som regel allerede mye av den mindre sunne trafikken blitt fjernet. Først grovt hos nettleverandøren din, og deretter når den når ruteren din (om du har noen). Dette gjøres med firewalls, eller brannmurer, som er program- og/eller maskinvare som passer på og filtrerer datatrafikken.
 
I Windows XP, Vista og Windows 7 er brannmur innebygd, og dette vil holde for de aller fleste. Har du en eldre Windows-versjon, eller om du bare vil ha bedre kontroll, kan du sjekke ut ZoneAlarm Free.

4. Oppdater, oppdater, oppdater

Hackere rundt om på kloden finner stadig nye sikkerhetshull de kan bruke, mens andre jobber på spreng for å tette disse hullene etter hvert som de oppdages. Alt av programvare bør derfor oppdateres jevnlig. Spesielt viktig er dette for selve operativsystemet, sikkerhetsprogramvare (antivirus, antispionvare og brannmur), nettlesere og eventuelle e-postprogrammer. En del av dette går gjerne mer eller mindre av seg selv, mens du i andre tilfeller aktivt må hente ned oppdateringer.
Det er derfor kjekt med programvare som sjekker PC-en din og finner ut om du har utdatert programvare - sjekk for eksempel ut Secunia PSI (Personal Software Inspector).

5. Trådløst nett?

Livet er ikke det samme uten nettverksforbindelse, og spesielt har trådløse nettverk virkelig tatt av de siste årene. I tillegg til bærbare PC-er har vi nå mobiltelefoner, spillkonsoller og den nye Blu-ray-spilleren på nett. For ikke å glemme badevekta.


Men husk at trådløse nett også er de mest sårbare, i tillegg til at de er mer kompliserte og byr på dårligere ytelse enn kablede nettverk. Så det kan være et smart trekk å sikre hjemmenettverket ditt. Kjappe tips til dette får du i denne artikkelen.
Les også: Surf sikrere på åpne nettverk

6. Passord

Vi får stadig nye nettjenester som krever innlogging, og for å gjøre det enkelt bruker mange det samme brukernavn og pingle-passord på flere steder. Det gjør det også enklere for svindlere å få tak i kredittkortnummer og/eller personlig informasjon (som de ikke bruker til filantropisk virksomhet) dersom de først får tilgang på ett sted.
Bruk derfor for det første sterke passord (lange passord med blanding av tall, tegn og store/små bokstaver), og ikke bruk det samme overalt. Er du en av mange som virkelig er håpløs på passord bør du sjekke ut lastpass, som både genererer sterke passord og husker dem for deg.
7. Smartere surfing
At det finnes mer og mindre sikre nettsteder vet de fleste, og det bør derfor ikke komme som noen overraskelse at PC-en lettere kan bli infisert dersom du surfer på sider med tvilsomt innhold.

Det er mange feller en litt blåøyd cybernaut kan gå i når han beveger seg på nettets skyggeside. Det kan være å ukritisk klikke på lenker i popup-vinduer, laste ned og installere programvare for å bli kvitt fiktive problemer (falsk antispionvare) eller installere lugubre verktøylinjer. Alt du egentlig trenger gjøre er å bruke hodet, og selvfølgelig kun velrenommert programvare.

Oppgi heller ikke e-postadressen din i hytt og vær, med mindre du liker mye rar e-post. Bruk en alternativ nettbasert e-postadresse dersom du er usikker på hvordan mottageren kommer til å bruke den.

8. Du har ny e-post

Alle liker vi å få gode nyheter i innboksen, men for å vinne en millon euro i det spanske internasjonale kveglotteriet krever at du kjøper lodd. Tommelfingerregelen er at dersom det høres for godt ut til å være sant, så er det nettopp det. Og får du e-post med vedlegg, spesielt fra en ukjent mottaker uten æ, ø eller å på tastaturet, er det beste å slette hele e-posten.


 
Med mer eller mindre jevne mellomrom vil du også få mail fra svindlere som forklarer deg at det er et problem med en eller annen konto du kanskje eller kanskje ikke har. For å fikse opp i problemet trenger du bare trykke på lenken de har vært greie nok til å legge med, oppgi personalia og kortnummeret ditt. Heldigvis går du ikke på en så opplagt felle.
Les også: Fem tips mot phishing
9. Shop till you drop
Netthandel kan være moro, men siden handel betyr penger betyr det også at noen uærlige sjeler vil forsøke å loppe deg dersom du ikke er litt på vakt. For det første, ikke kjøp fra spam-tilbud som du ubedt får i e-posten din. Slik søppelpost er en skikkelig uting, og noe vi hadde sluppet dersom ingen faktisk hadde handlet fra den gjengen.
Det andre er å bruke sunt bondevett når det dreier seg om betalingen. Korthandel er kjapt og enkelt, men pass på at du da handler fra reletivt kjente og etablerte butikker, og at de har en sikker betalingsløsning. Send aldri kortinformasjon som e-post eller over en ukryptert nettside.
Handler du på auksjoner eller bruktannonser, se an selgeren (karakterer fra andre brukere, at adresse og telefonnummer stemmer og så videre) før du går med på forhåndsbetaling.


10. Backup
Til slutt minner vi på at uansett hvor forsiktig du er finnes det ingen garantier for at du slipper unna, og du vet aldri hvordan det rammer deg eller datamaskinen din. Det er altså ikke bare fordi harddisker dør at vi stadig maser om at du jevnlig må sikkerhetskopiere alle viktige filer. Vår guide om dette har du her.

Les også
Slik lures du på Facebook
Les også
Fem tips mot phishing
Les også
Se opp for falsk Microsoft-antivirus
Les også
Slik sikrer du minnepinnen
Les også
10 programmer alle må kjenne
Les også
Spar tusener på gratis programvare
Les også
Ny antivirus på 1-2-3
Les også
Slik finner du passordene dine
Les også
Dette sier e-postadressen om deg
Les også
Programmene du må ha til Windows
Les også
Det er 123456
Les også
Bruk nettet som virussjekker
Les også
16 antivirus testet
Les også
Brikken som manglet
Les også
Bærbar PC - CULV på testbenken
Les også
Nå får du antivirus fra Microsoft
annonse