Til hovedinnhold

Hjemmeserver - del 1

Hjemmeserver - del 1

(Artikkelen ble første gang publisert 26. oktober)

Det er som regel ikke lenge snakk om en husholdning har en PC eller ikke, men hvor mange datamaskiner som faktisk finnes i huset. Samtidig har vi blitt storforbrukere av digitalt innhold - enorme mengder musikk, film, bilder finnes i dag som filer på datamaskinen. Og i arbeidet vårt, det være seg på skolen eller i arbeidslivet, går det også helt klart mot en papirløs hverdag.

Siden flere i husstanden gjerne bruker av de samme mediefilene, er det ikke noe poeng i at de skal ligge på flere datamaskiner. Det er også kjekt å ha en sentral løsning for automatisert backup, for tross alt er mange av oss ennå ikke spesielt flinke der.

Flere og flere husstander ser derfor fordelen av en ekstra PC i huset for å hjelpe til med å holde orden på dataene.

Hjemmeserver?

Ordet server kommer fra det engelske "to serve", som betyr å tjene. Servere kan derfor også kalles for tjenere. Vanlige datamaskiner i samme nettverk kalles klienter.

En server består grovt sett av to ting. Det ene er maskinvaren, som er til dels avhengig av hvilke oppgaver den skal utføre. For en server som kun skal brukes til noen få klienter holder det med det vi tenker på som en "vanlig" PC.


Det andre som gjør en server til en server er operativsystem, programvare og innstillinger. Du trenger strengt tatt ikke noe "spesialisert" operativsystem, men det kan for eksempel lette på jobben med innstillinger og nettverk.
En hjemmeserver er altså i hovedsak en vanlig PC med litt spesielle oppgaver. Nøyaktig hva disse er bestemmes selvfølgelig av eieren, men for en hjemmeserver er den typiske hovedoppgaven å være et sentralt lager for filer som så kan deles mellom og streames til flere klienter. Andre typiske oppgaver kan være å la den ta seg av backup i nettverket, bruke den til nedlasting og deling av filer på internett, og deling av skrivere mellom alle klientene.
Det er fullt mulig å bygge sin egen server for hjemmebruk, og siden du som regel ikke trenger spesielt kraftig maskinvare i en server som kun skal betjene et hjemmemiljø, vil det være naturlig å bruke en eldre PC til dette. Andre igjen velger en av ferdigløsningene som finnes i handelen, og i den anledning skal vi her se på en slik sak fra HP. Den kjører Windows Home Server, og som navnet hinter til er det et operativsystem som er spesielt tilrettelagt for hjemmebruk.
Liten og nett
Mange tenker store kabinetter og når de hører ordet "server", men når vi kikker på HP MediaSmart Server EX490 er det ganske langt unna sannheten. I hvert fall om vi tenker størrelse - den lille kassa måler kun omtrent 14 x 25 x 25 cm. Slett ikke verst når vi tenker på at den har plass til fire harddisker internt.
Kabinettet har en finish i blank plast, og det meste av fronten er en hengslet dør i perforert metall. Dette gjør at den sipper gjennom luft for kjøling av harddiskene og resten av maskinvaren. Under døra finner vi en USB-port og statuslys. Det er også ett statuslys for hver enkelt harddisk.

Bak har vi av/på-knapp, 3 x USB, gigabit LAN, eSATA, plass for kensingtonlås og selvfølgelig strøminntak. Bak gitteret har vi også to vanlige vifter som sørger for luftgjennomstrømming. Det er også en liten vifte helt nederst, hovedsaklig for å sikre kjøling av strømforsyningen. De tre viftene gjør at den ikke akkurat kan beskrives som lydløs, men serveren plasseres jo normalt sett ikke framme uansett.

Av innvendig maskinvare noterer vi oss 2 GB minne, og prosessoren er en Intel Celeron 450 på 2,2 GHz. Serveren kommer med en harddisk på 1TB, og du kan som nevnt utvide med ytterligere tre harddisker internt. I tillegg er det mulig å koble på eksterne harddisker med eSATA og USB.

Den som nå har fulgt med i timen vil merke seg at det er noen forskjeller her fra en vanlig PC - og da spesielt at hjemmeserveren mangler muligheter for mus, tastatur, skjerm og høyttalere. Dette holder plassbehov og kostnader nede, og betyr at alt som skal gjøres med serveren må skje via en annen PC på det samme nettverket.

I neste del skal vi skal se på hvordan dette foregår, og ta en nærmere kikk på serverens operativsystem og hva den kan gjøre.

Artikkelen er første gang publisert i oktober 2009.

Hjemmeserver - del 2

Har du ikke lest del 1 finner du den her.
Før vi ser litt på hva som eventuelt skiller en boks som HP MediaSmart Server EX490 (som vi omtalte på forrige side) fra en hjemmesnekret server, må vi vite hvilken grunnfunksjonalitet som ligger i selve operativsystemet. Kort sagt trenger vi en innføring iMicrosofts operativsystem for hjemmeservere.
Windows Home Server (heretter kjent som WHS) er basert på Windows Server 2003, men da den ble sluppet på markedet mot slutten av 2007 var den plaget med en rekke barnesykdommer. Den mest alvorlige av disse var at den i noen spesielle tilfeller kunne ødelegge filer som lå på serveren om de ble skrevet til, noe som selvsagt la en stor demper på kjøpelysten. Feilen ble ikke rettet før sommeren 2008.
Andre ting som manglet var en mulighet for WHS til å vekke klientene (wake-on-LAN) for backup, det var ingen støtte for 64-bit klienter og det å sikkerhetskopiere filer som lå på selve serveren var det ikke noen automatikk i.
Alt dette har dog blitt rettet med såkalte Power Packs (i praksis et annet navn på Service Pack). Power Pack 3 skal komme før årsskiftet.

Enkelt oppsett
Dersom du hovedsaklig har et Windows-miljø i heimen er det egentlig nokså ukomplisert å komme i gang med en hjemmeserver med WHS, i det minste dersom du har planer om å kjøpe en ferdigløsning. Med HP EX490 trenger du bare å koble den til nettverket (ruteren) på samme måte som en hvilken som helst annen PC. (For ordens skyld nevner vi at det også er andre aktører som leverer ferdige hjemmeservere. Acer har sin Easy Store, og Fujitsu (Siemens) slapp en modell for halvannet år siden.)

Deretter må du installere en egen programvare på hver av klientene som skal ha tilgang på hjemmeserverens tjenester. Denne klientprogramvaren har flere funksjoner, herunder å administrere serveren (så lenge du kan passordet, naturligvis). Du også fjernstyre serveren via Remote Desktop, men det er anbefalt å kun styre den via WHS-konsollen.

Om plass og lagring

Hvis du har mer enn en harddisk (eller partisjon) i din vanlige datamaskin, er du vant til å operere med flere forskjellige stasjonsbokstaver, som sier noe om hvilke disker data er lagret på. WHS opererer etter et annet system der vi ikke har stasjonsbokstaver i det hele tatt. Alle harddisker - de være seg interne eller eksterne - legges til en total "pott" , og alt du har å forholde deg til er mapper. Disse mappene er virtuelle, altså ikke låst til en bestemt disk, så i praksis kan filer i samme mappe fysisk ligge på forskjellige harddisker. Du har ingen kontroll over hvilke data som ligger hvor.
Grunnen til at det er gjort slik er å gjøre det enklere for brukerne å utvide med flere harddisker uten å måtte flytte på mapper og data for å holde ting samlet. I praksis betyr det at WHS først henter inn data til systemdisken (der operativsystemet ligger) og så fordeler ut disse dataene til de andre diskene etter hvert.

HP MediaSmart Server EX490 kommer med kun en harddisk installert. Selv om dette skulle være nok plass for deg anbefaler vi likevel å utvide med en harddisk til på grunn av dupliserte mapper. Vi kommer straks tilbake til dette.

Datamaskiner, brukere og mapper

Når du først har installert konsollen på en av klientene kan du gå i gang med å sette opp kontoer og mapper. Dette er ganske så rett frem dersom du har litt erfaring med å sette opp datamaskiner for flere brukere, men er du ny på dette skal vi gi deg noen kjappe tips her.

Brukernavn og passord til hver bruker på serveren bør matche brukernavnet og passordet på klienten(e) han eller hun bruker. På den måten slipper vedkommende å skrive inn brukernavn og passord for å få tilgang til sine mapper på serveren etter å ha logget seg på en av klientene. WHS takler forresten opp til 10 forskjellige klienter og det samme antallet brukerkontoer (ettersom en bruker kan ha flere PC-er, eller en PC kan ha flere brukere), noe som burde være nok for en gjennomsnittlig husholdning.


Hver bruker på serveren får automatisk sin egen private mappe, og ellers finnes det en rekke ferdige mapper beregnet på musikk, film, bilder, TV-opptak, programvare og så videre. I tillegg kan det selvfølgelig opprettes egne mapper etter behov. Alle mappene kan tilpasses hvilke brukere som ikke skal eller skal ha tilgang til dem. Det er også mulig å gi kun kun-lese-status, slik at lillesøster kan høre på musikksamlingen din uten at du skal være redd for at hun sletter den.


En siste ting vi må ta med her er dupliserte mapper, som kun er mulig dersom du har to eller flere harddisker. Innholdet i mappene som er satt til å være dupliserte legger seg fysisk på to forskjellige disker, noe som minner litt om RAID 1. Poenget her er å sørge for at data du er spesielt redd for vil overleve dersom en av harddiskene plutselig skulle ta kvelden. Men siden dette også betyr at data tar dobbelt med plass kan det lønne seg å være litt smart her - å duplisere bildemappa di kan være et sjakktrekk, samlingen med rippede Blu-ray-filmer kan derimot bli litt vel mye.
 

Backup

Som du skjønner er brukere og deling av filer en viktig del av WHS, men det er selvfølgelig mer å hente. For alle klienter som er tilknyttet serveren vil den også holde et øye med helsetilstanden på datamaskiner og nettverk. Dersom en av PC-ene for eksempel har utdatert antivirus vil den varsle om dette.

I tillegg settes alle klienter opp til å sikkerhetskopieres daglig og helt automatisk, her kan du selv konfigurere når på døgnet det passer. Som standard er det satt til å sikkerhetskopiere hele PC-en, men enkelte mapper kan ekskluderes etter ønske og behov. Det samme gjelder for hele partisjoner eller harddisker. Dersom en av klientene skulle ha behov for å gjenopprettes fra en backup kan dette gjøres direkte over nettverket.

For å unngå at veldig mye plass går med til backup bruker WHS et system som enkelt forklart gjør at den ikke lagrer samme fil to ganger. Å sikkerhetskopiere fire klienter med det samme operativsystemet betyr altså at det ikke blir firedobbel lagring av de filene som er helt like. Etter første gangs backup overføres heller ikke filer som ikke har blitt rørt.

Både helsevarsling og sikkerhetskopiering kan forresten også slås av for alle eller enkelte klienter.

Det er som nevnt også mulig å ta backup av selve serveren, for eksempel til en ekstern harddisk. Ettersom serveren etter hvert kan romme en del data kan du da velge hvilke mapper du vil sikkerhetskopiere.

Ekstern tilgang og Add-ins

En annen ting som absolutt er verd å nevne er at du kan sette opp boksen din (det er jo tross alt en server) slik at du får tilgang på dens filer via nettet. Her kan du velge hvilke brukere som skal gis denne muligheten. Det er dessuten fullt mulig å koble deg opp mot de enkelte PC-ene på nettverket via serveren på denne måten.
I tillegg til grunnfunksjonaliteten i WHS har vi også såkalte Add-ins, små ekstraprogrammer fra tredjeparts utviklere som lar deg skreddersy hjemmeserveren til å dekke akkurat ditt behov. Over 100 forskjellige Add-ins er tilgjengelig, og hjelper deg for eksempelt å enkelt bruke serveren til fildeling, sette den i dvale til bestemte tidspunkt eller få tilgang til filene dine på mobilen. Besøk We Got Served eller Home Server plus for flere eksempler.
EX490 har ekstra HP-programvare som i stor grad fungerer som en rekke Add-ins. Mer om dette skal vi se på i tredje og siste del av vårt hjemmeserverkrasjkurs.
Artikkelen er første gang publisert i oktober 2009.

Hjemmeserver - del 3

I de to foregående delene av denne artikkelen har vi sett på både maskinvare og operativsystemet Windows Home Server. Vi skal avslutte med å kort se på hva mer du får med HP MediaSmart Server EX490.
Som vi nevnte på forrige side finnes det såkalte Add-ins til Windows Home Server, og når det gjelder HPs egen serverprogramvare er den å betrakte som en nokså stor Add-in.
Ekstrafunksjonaliteten finner du på to steder. Det ene er under WHS Settings, der du blant annet kan bestemme hvordan du vil at serveren skal oppføre seg når HP slipper nye oppdateringer, sette styrken på serverens statuslys, sette den i sovemodus og lese av temperaturen på prosessoren.


Men det meste av hva angår bruken finner du under fanen kalt MediaSmart Server, hvor du kan konfigurere programvaren etter dine ønsker og behov.

Streaming av lyd og bilde

Dersom du har en PC og ønsker å se en film eller høre musikk som ligger på hjemmeserveren, kan du naturligvis tenke på serveren som en hvilken som helst nettverksdisk og spille av filene direkte. Men for å sikre at serveren er kompatibel med mer enn vanlige datamaskiner har HP også puttet inn Twonky Media Server i sin løsning.
Twonky sørger for at hjemmeserveren skal kunne fungere på alle DLNA-kompatible enheter. Se forresten vår artikkel om DLNA.
I tillegg er det en serverdel for iTunes inkludert, noe som gjør at serveren automatisk dukker opp som en egen delt stasjon i iTunes.

Rett til iPhone

HP MediaSmart Server iStream er en app som er fritt tilgjengelig på iTunes Store. Med denne har du som bruker iPhone eller iPod touch alltid tilgang på bilder, musikk og film som ligger på hjemmeserveren. For å få dette i gang må du dog sørge for at du har tilgang på serveren fra Internett. En fin guide på hvordan du gjør det finner du forresten på denne siden.


App'en har et touch-vennlig grensesnitt som gjør at brukerne straks vil føle seg kjent med programvaren. Musikk kan sorteres etter kriteriere som mappe, artist, album og sjanger, mens bilder kan roteres og zoomes. Men det virker ikke som om den jobber optimalt mot serveren - av og til kan det ta laaang tid å navigere i den eller bytte sang. I tillegg savner vi ting som rask skrolling (har du mye musikk og vil høre ZZ Top betyr det fingertrim), en søkefunksjon og fullskjermmodus for bildevisning. Vi regner med at HP vil fortsette å jobbe med iStream og forhåpentligvis putte noe av dette inn i neste versjon.
Bedre Mac-støtte
WHS lar selvfølgelig Mac-brukere få tilgang til delte mapper på sedvanlig vis, men den automatiske backup-funksjonaliteten mangler. HP har her lagd sin egen programvare for Mac-klienter som gjør det mulig å sette opp Mac OS X' egen Time Machine (program for sikkerhetskopiering) til å lagre backupen rett på hjemmeserveren.

Videokonvertering

Om du trenger å få konvertert TV-opptak, DVD eller filmer til et annet format - for eksempel for en håndholdt enhet - kan serveren gjøre dette direkte. Alt du trenger gjøre er å spesifisere en mappe den skal holde et øye med, og alle filmer som blir lagt der vil konverteres automatisk. Du kan også opprette flere profiler slik at du får forskjellig resultat ettersom hvilken mappe du sender en film til.


Mer om konvertering kan du forresten lese i artikkelen Film på farten.

Media Collector

En siste ting vi nevner her at du kan sette opp serveren til å følge med på bestemte mapper (eller hele datamaskinen for den saks skyld) hos klientene. Om den oppdager bilder, musikk eller filmer - her er det forresten også mulig å velge for eksempel kun musikk - i disse mappene vil den automatisk laste ned dette til serveren og sortere dem etter ønske.

Må ha det?

Nøyaktig hvordan hjemmeserveren brukes og konfigureres kommer an på hva du ønsker deg av kontroll, og ikke minst hvilke enheter du skal bruke den med.
Noen vil helt klart nyte godt av at HP her har tatt med litt tilleggsfunksjonalitet, mens andre ikke vil ha særlig bruk for det. Det er altså ikke et "must" for å få godt utbytte av en slik hjemmeserver, og om du heller har planer om å bygge din egen server med en "ren" WHS-installasjon vil du - om du da skulle ha behovet - i mange tilfeller kunne bruke Add-ins eller annen programvare for lignende funksjonalitet. For eksempel har vi WHS Mobile for mobilen, Firefly Media Server for iTunes-integrasjon og Mov2Phn som kan ta seg av videokonvertering.
Artikkelen er første gang publisert i oktober 2009.

annonse