Tek.no

Nyhet

Slik er Microsofts antivirus

Vegar Jansen
7 Okt 2009 06:00

Som vi skrev om i forrige uke har Microsoft nettopp sluppet sin antivirusløsning Microsoft Security Essentials, og i denne artikkelen skal vi kort se litt nærmere på dette programmet.
 

For å ta det med en gang – på tross av et nokså fancy navn er ikke dette noen stor og komplett sikkerhetssuite. Her er det kun fokus på å oppdage virus og annen ondsinnet programvare, og dette merkes også på filstørrelsen. Laster du ned programmet til Vista eller Windows 7 er den på knappe fem megabyte, og trenger du XP-versjonen er den på ni.
 

Microsoft Security Essentials er tilgjengelig her (på engelsk), men du kan få visse problemer når du forsøker laste ned fra Norge. Det kan løses ved på flere måter - bruk en annen nettleser (for eksempel Firefox), eller legg til engelsk under språkinnstillinger i Internet Explorer. Og om du lurer kan du fint bruke disse selv om du har norskspråklig operativsystem.
Ellers finnes filene mange andre steder på nettet, for eksempel på FileHippo:
For XP, 32-bit Vista/Windows 7, 64-bit Vista/Windows 7

Hvor bra er det?
Vi har ikke gjort noen test her, men det er det andre som har gjort. I følge amerikanske Computerworld har for eksempel tyske AV-test.org kjørt Security Essentials mot en bunke slemme filer med gode resultater.

 

Ved siden av å søke etter og identifisere virus etter spesielle virussignaturer vil Security Essentials i sanntid overvåke hvordan filer og programmer oppfører seg på datamaskinen (heuristisk virussøk), slik at nye trusler kan stanses. Når du bruker SE vil datamaskinen din også bli med i Microsofts SpyNet, som er en slags sentral for tidlig å oppdage og lage signaturer for nye virus. Oppdager Security Essentials slike mistenkelige programmer vil informasjon om dette sendes automatisk til SpyNet.
 

Enkel i bruk
Ønsker du å teste ut eller bruke Security Essentials må du altså laste ned programmet og installere det, men før installasjonen er det to ting som er verd å merke seg. Den første er at du så avgjort bør avinstallere din nåværende antivirusbeskyttelse. Den andre er at du trenger en gyldig versjon av Windows for å få installert programmet, ettersom den vil validere operativsystemet under installering.

 

Rett etter installasjonen, som går rimelig kjapt, vil SE automatisk koble seg opp mot internett for å laste ned de siste oppdateringene og signaturdefinisjonene for å kjenne igjen kjente virus. Programmet anbefaler deg også å skanne gjennom PC-en for å se etter grimme filer, men det kan du også vente med til du ikke bruker datamaskinen.
 

Microsoft Security Essentials ligger i bakgrunnen og føles nesten sømløst integrert i Windows. Det bruker ikke mye ressurser – på vår Windows 7 er det snakk om mellom tre og fem megabyte minne, og om du fra før brukte Windows Defender vil dette nå skrus av.
 

Brukergrensesnittet er enkelt og lettfattelig med fire faner:
Home – gir deg status og lar deg skanne gjennom PC-en
Update – lar deg oppdatere program og/eller virusdefinisjoner (dette vil også skje automatisk gjennom Windows Update, med mindre du da har denne slått av)
History – lister opp filer som er funnet eller trusler som er stoppet
Settings – lar deg stille inn programmet etter dine ønsker

 

Det aller meste av innstillinger er selvforklarende, og strengt tatt er det kun settings vi trenger å bry oss om. Vi er for eksempel ikke altfor begeistret for at ukentlige søk er satt natt til mandag, ettersom mange har datamaskinen avslått på det tidspunktet. Heldigvis er det lett å gjøre om dette.
 

Lovende
Hvor godt Microsoft Security Essentials faktisk er vil vi få sterkere bevis på etter hvert, men de første indikasjonene tyder på at dette er en sterk kandidat for deg som ikke har behov for en stor og kompleks sikkerhetssuite.
Med dette gratisalternativet setter Microsoft fokus på enkelhet, og kombinert med litt nettvett behøver det strengt tatt ikke være det aller beste alternativet for å være ”godt nok”. En sikkerhetsløsning som tar 100% av uhumsketene finnes jo uansett ikke.

Les også
Spar tusener på gratis programvare
Les også
Sikrere med et par klikk
Les også
Alle må tenke sikkerhet
Les også
Antivirus uten oppdateringer
Les også
Windows 7 under piratangrep
Les også
Bruk nettet som virussjekker
Les også
Bytt språk på Windows
Les også
10 fine ting i Windows 7
Les også
Brikken som manglet
annonse

Les også