TestChromecast Audio

Chromecast Audio kan gi lydanlegget ditt nytt liv

Vi har testet Google-dingsen som skal gjøre gamle høyttalere smarte.

Chromecast har blitt et kjent merkenavn. Også for folk flest. Den billige strømmepluggen har med priser på ned mot tohundrelappen karret seg inn i hjemmene hos folk flest. Da Google for noen dager siden lanserte en oppdatert Chromecast-modell slapp de også en helt ny variant. Chromecast Audio skal bare ta i mot lyd.

Den koster 380 kroner, og det kan virke rart at prisen er den samme som for den mer kapable modellen for tilkobling til skjerm. Men så har Chromecast Audio både andre funksjoner og et litt annet bruksområde. Her er meningen at du skal kunne strømme lyd til eldre høyttalere og forsterkere uten teknologien bygget inn fra før.

Flere typer tilkoblinger

Hvis du har digital lydinngang på anlegget ditt kan du koble til Chromecast audio med optisk kabel. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Designmessig er også dette en liten rund puck av en dings, men her stikker det ikke ut noen kabler fra før. Chromecast Audio leveres med en vanlig minijack-kabel for tilkobling til enkle høyttalere og liknende, men den samme utgangen kan også støtte andre typer utstyr.

Hvis du har et litt voksent anlegg uten digitale tilkoblinger vil nok det mest naturlige være å koble Chromecast Audio til med en kabel som går fra minijack til de klassiske røde og hvite phono-pluggene. Hvis du har optisk digitalinngang på anlegget ditt kan du også bruke dette, ved å plugge i en 3,5 mm optisk tilkobling med vanlig optisk plugg i andre enden.

Siden denne dingsen kun er laget for lyd har den heller ikke noen god måte å vise meldinger og innhold på. I stedet foregår alt på mobilskjermen, og må du feilsøke får du beskjed om å se etter ulike farger på det ene indikatorlyset den har. Den korte introduksjonsvideoen som vises på storskjerm med den vanlige varianten, vises på mobilskjermen når du kobler til Chromecast Audio første gang.

Litt kresen på nettverk

Chromecast Audio gjør bare en brøkdel av det Apple TV kan, men trenger du bare lydstrømming kan den være et utmerket alternativ. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En slags fordel med denne klossen over den andre varianten er at den ikke har digital toveiskommunikasjon med noe mer enn nettverket ditt. Det betyr at det også er mindre som kan gå galt, og færre ting å feilsøke hvis det ikke virker.

Vi hadde til dels store problemer med å få den vanlige Chromecast-modellen til å virke skikkelig, siden den slet med å koble seg opp igjen i nettet etter å ha mistet kontakten. Vi opplevde disse problemene i langt mindre grad med Chromecast Audio. Hva det skyldes vet vi ikke helt sikkert, men det virker som om Googles lydpuck bare kobler ned for å gå i dvale en stund etter siste bruk, mens den vanlige gjør det langt oftere og basert på instruksjoner fra HDMI-kontakten. Bytte av ruter løste til slutt problemet for begge varianter.

Lettvint og portabel

Så fort Chromecast Audio virker er dingsen like herlig ukomplisert som Google forespeilet. Det er som å ha Apples Air Play-løsning i en knøttliten og rimelig boks. Den er relativt enkel å ha med å gjøre, gir god kvalitet og dersom appstøtten ikke strekker til kan du strømme all lyden på telefonen du sender fra.

Nå er ikke enkleste utgave Apple TV veldig dyr heller. Du får den fra rundt 600 kroner, men størrelsen er en helt annen. Chromecast Audio har dessuten en fordel i å kunne drives med bare en enkel MicroUSB-plugg. Dermed kan det være aktuelt å ha en i bilen, eller å ta med seg en til parkfesten sammen med et lite ekstrabatteri.

Kombiner Chromecast Audio med en knøttehøyttaler og et ekstrabatteri, og du har nettverkslyd som kan brukes i parken. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hjelper deg med å finne apper som støttes

Googles Chromecast-app tar seg greit av første gangs oppsett. Chromecast Audio har imidlertid ingen skjerm å hjelpe seg med, så kommunikasjonen når noe går galt kan være kryptisk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Googles egen Chromecast-app hjelper deg med å finne frem til apper som støtter løsningen. Spotify er et nytt tillegg i Chromecast-familien, men for eksempel TuneIn Radio er også støttet. Det er sannsynligvis verdens ledende nettradioapp, der du kan lytte til alt fra NRK og BBC til sære nisjekanaler om alt mellom himmel og jord.

Det er verdt å merke seg at der telefoner og nettbrett i dag får til å synkronisere video med lyd som sendes trådløst via Bluetooth, er ikke Chromcast Audio synkron med noen verdens ting dersom du sender all lyd fra enheten. Det betyr at hvis du skal ha synkron lyd ut av telefonen din, må videoappen eller spillet støtte Chromecast Audio direkte. Enn så lenge virker det som om støtten er forbeholdt musikkapper.

Med tiden skal Chromecast Audio støtte at flere samtidige mottakere spiller den samme lyden. Dermed kan man bygge seg en såkalt multiromsløsning ved hjelp av de små dingsene. Det vil også bli mulig for flere å styre samme spilleliste. Disse funksjonene er imidlertid ikke i gang ennå, så vi har ikke fått prøvekjørt dem.

God, men ikke like prisgunstig som den vanlige modellen

Spotify og TuneIn Radio er to av de mer populære appene som støtter Chromecast Audio. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Chromecast Audio er enkel å bruke, gir god lyd og passer i mange slags situasjoner og til ulike typer utstyr. For deg som ikke allerede har en trådløs lydløsning integrert i lydanlegg, TV eller løse høyttalere kan pluggen være en god investering. Den fremstår likevel ikke som like prisgunstig som den vanlige Chromecast-modellen, siden det allerede finnes en rekke mottakere for trådløs lyd på markedet. Rimelige Bluetooth-varianter kan for eksempel ha sammenliknbar pris, men gjerne ikke den samme rekkevidden.

Ønsker du noe som kan gjøre mer enn Chromecast Audio bør du vurdere rimeligste variant Apple TV, eller en vanlig Chromecast-modell. Sistnevnte forutsetter imidlertid at lydanlegget ditt har HDMI-tilkoblinger.

Les mer om Googles andre nyheter fra ukens lansering:

Google Chromecast Audio
7
Bra

Google Chromecast Audio

sitat"Chromecast Audio er en enkel og grei løsning for anlegg som mangler strømmemuligheter"

Fordeler

 • Krysse av
  Enkel og grei i bruk
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Mulighet for optisk tilkobling
 • Krysse av
  Kan strømme all lyd fra mobilenheter
 • Krysse av
  Liten og lett
 • Krysse av
  Relativt rimelig i innkjøp

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt kranglete på nettverksutstyr
 • Bytt
  Ikke synkron med video som spilles av
 • Bytt
  Kommuniserer bare med ett enkelt lys
 • Bytt
  Mangler foreløpig flere annonserte funksjoner
annonse