Til hovedinnhold
GuideBerging av slettede filer med PhotoRec

Slik får du tilbake tapte filer

Vi slettet filene og formaterte disken, men klarte likevel å redde filene.

ShutterStock
PhotoRec kan brukes til å gjenopprette alle typer filer, ikke bare bilder. Foto: CGCSecurity

En stadig større andel av våre liv og vårt arbeid flyttes over til den digitale arena. Vi tar bilder av sjeldne minner, fører regnskap og lagrer digital valuta på diverse lagringsenheter. For å være sikker på at filene er der når du trenger dem, kan du sikkerhetskopiere viktig innhold eller benytte deg av lagring i nettskyen. Men når uhellet først har skjedd og viktige filer har forsvunnet, kan det være skikkelig frustrerende. Kanskje tømte du søppelkurven før du tenkte deg om, formaterte en disk ved et uhell, slettet bilder fra et minnekort eller på en eller annen måte endte opp med en disk uten fungerende partisjonstabell. Heldigvis er ikke alt håp ute, og i denne guiden skal vi vise deg hvordan du kan redde tilbake forsvunne filer.

PhotoRec er redningen

For å gjenopprette filer har vi hatt god erfaring med programmet PhotoRec fra CGSecurity. Til tross for navnet, er ikke programmet begrenset til bilder – det støtter cirka 450 forskjellige filtyper inkludert arkiver, dokumenter, filmer, Photoshop-filer og mye mer. Det er heller ikke begrenset til harddisker, men kan også brukes til å redde filer fra SSD-er, minnekort og internminne i kameraer, Android-telefoner og -nettbrett.

PhotoRec kan lastes ned fra CGSecurity, og kan kjøres på Windows, Linux og Mac OS X. Hvis du har en datamaskin uten fungerende operativsystem, men ønsker å gjenopprette forsvunne filer fra disken, kan du laste ned en oppstartsbar disk med PhotoRec ferdig installert og brenne den på CD eller starte den fra minnepenn. Vi har allerede guidet deg gjennom denne prosessen, og du kan finne PhotoRec ferdig installert på blant annet SystemRescueCD, Ultimate Boot CD og Hirens Boot CD.

Et viktig poeng med PhotoRec er at programmet kun krever leseaksess til diskene. Dette betyr at selv om du ikke finner filene du leter etter, havner du ikke i en verre posisjon enn den du startet i. Disken og dataene på den forblir uendret. Hvis du har mistet filer på en disk, er det svært kritisk at du ikke kopierer inn nye filer på disken. Selv om en fil blir slettet, ligger informasjonen som oftest fortsatt intakt på disken, men hvis du kopierer inn nye filer kan de gamle bli skrevet over. PhotoRec ignorerer filsystemet og partisjonstabellen og søker direkte i informasjonen som ligger på disken. Så gjør programmet en sammenligning av informasjonen mot en database med signaturene til diverse filtyper. På denne måten kan den sjekke om informasjonen tilhører for eksempel en .jpg-fil, og gjenopprette alle filer som samstemmer med de valgte filtypene.

For å illustrere hvordan du kan bruke PhotoRec la vi inn tre forskjellige filer på en partisjon: en film, et bilde og et dokument. Deretter tok vi bort filtypen fra filnavnet, slettet filene, tok en kjapp formatering av partisjonen, slettet partisjonen og lagde den på nytt. Dette burde være nok til at PhotoRec får noe å bryne seg på.

Slik går du fram

1: Start opp

Det første du må gjøre er å laste ned den versjonen av PhotoRec som passer til operativsystemet ditt. Vi valgte versjon 6.14 ettersom 7-versjonen per dags dato er i beta-utgave. Pakk ut Zip-filen og finn PhotoRec-programmet. Dette krever administratorrettigheter, så om du bruker Windows må du høyreklikke og kjøre filen som administrator. I Linux krever det root-tilgang, så her må du bruke «sudo»-kommandoen.

2: Velg disk

Når du har startet programmet må du velge disken som inneholder filene du ønsker å gjenopprette. Her må du være på vakt ettersom verken partisjonsnavn eller -bokstav vises i listen. Det enkleste er å finne ut hvor stor disken er og hvor mye plass som er brukt, for å deretter å velge rett disk i listen. Bla opp og ned med piltastene, og trykk Enter-tasten når du har funnet rett disk.

3: Velg partisjon

I dette steget velger du partisjonen som inneholder de forsvunnede filene. Her ser du navnet på partisjonen helt til høyre. Hvis du er tvil om hvilken partisjon som er rett, kan du velge det øverste valget som søker gjennom hele disken.

Det er også verdt å legge merke til at du kan bruke piltastene og bla deg til høyre på «[File Opt]». På standard innstilling gjenoppretter PhotoRec alle filene den kan finne – men ønsker du for eksempel kun å gjenopprette dokumenter, kan du velge bort alle filtyper bortsett fra typen du leter etter. Dette begrenser dermed hvilke filtyper som gjenopprettes av programmet.

4: Velg partisjonstype

Nå må du velge partisjonstypen. Velg «[ ext2/ ext3 ]» for Linux, inkludert ext4-partisjoner, og «[ Other ]» for Windows og Mac.

5: Velg søkerom

Hvis du leter etter filer du slettet ved et uhell, velger du «[ Free ]». Hvis partisjonen er korrupt, eller et tidligere søk ikke gav deg filene du prøvde å gjenopprette, kan du velge «[ Whole ]».

6: Velg hvor du vil lagre de gjenopprettede filene

Helt til slutt må du bla deg frem til hvor du vil lagre filene som blir gjenopprettet av programmet. Du må ikke velge samme partisjon som filene skal reddes fra, og om du mistenker at disken har fysiske problemer bør ikke velge samme disk.

Til høyre ser du navnet til partisjoner og mapper, og trykker du Enter-tasten på « .. » kan du navigere deg oppover i mappestrukturen. Når du har funnet riktig lokasjon trykker du c-tasten på tastaturet, og venter i spenning.

Våre forsvunne filer, nå trygt tilbake!

Nå starter programmet og gjør resten av magien av seg selv, og filene som blir funnet dukker opp i en mappe navngitt «recup_dir» i mappen du valgte tidligere.

I vårt tilfelle klarte ikke programmet å å gjennopprette bildet, men de to andre filene kom trygt på plass, tross flere advarsler fra Windows om at våre tidligere handlinger kom til å resultere i at filene ble tapt for alltid. Det er også verdt å nevne at filene mister sine originale navn – dette kan ikke unngås, men vi er allikevel mektigt imponert. Etter både full sletting og kjapp formatering var filene fortsatt å finne, og PhotoRec har allerede hjulpet oss mange ganger med eksterne harddisker som har falt i bakken.

Filene har mistet sine navn fordi metainformasjon som navn og dato til filene forsvinner når de blir slettet. Har du gjenopprettet en haug med bilde- eller musikkfiler, kan du bruke programmer som EasyTag eller Advanced Renamer for å hente ut tags fra filene og gi dem nye navn basert på disse.

Har du selv gjenopprettet filer du trodde hadde forsvunnet for godt? Del gjerne dine erfaringer med PhotoRec eller andre programmer i forumtråden under.

(Kilder og mer informasjon: PhotoRec FAQ, Use PhotoRec on iPhone, PhotoRec forum)

annonse