Til hovedinnhold
TestNettsky-tjenester

Velg rett skytjeneste

Gratislagring, sikkerhet og andre funksjoner.

Shutterstock/ Vadim Georgiev / Hardware.no

Den beste nettskytjenesten

«Nettskyen» og «skylagring» er høytsvevende ord som stadig summer forbi oss i disse dager. Begrepene favner mye, men det mest vanlige bruksområdet av nettskyen hittil er lagring av filer og dokumenter.

Du kan for eksempel lagre sikkerhetskopier av alle fotografiene dine på en skytjeneste, slik at du ikke mister dem om noe skulle skje med datamaskinen din eller den eksterne harddisken hvor du oppbevarer sikkerhetskopiene dine. Det flere og flere også får øynene opp for, er hvor behagelig det er å alltid ha tilgang til filene du jobber med, uansett hvor du er. I dag har vi nemlig ikke bare én datamaskin, i tillegg sitter vi kanskje utenfor hjemmet med nettbrettet eller telefonen vår når vi skal jobbe med filene våre.

Så, hva er egentlig en nettsky, hva er en «cloud»-tjeneste, og hvordan fungerer nettlagring? Som sluttbruker er det enklest forklart ved å se på det som områder på nettet hvor du kan lagre filene dine. Filene du laster opp kan du få tilgang til fra hvor som helst, enten du er på mobil, nettbrett eller datamaskin.

I flere tilfeller trenger du ikke engang å gjøre noe aktivt for å få det ut i nettskyen, og filer kan synkroniseres direkte fra forhåndsbestemte mapper på datamaskinen din.

Dette gjør at du kan ha automatisk sikkerhetskopiering av viktige mapper og dokumenter du ikke vil miste, eller dele områder på maskinene dine med enten deg selv eller med andre.

Valgets kval

Nettskylagring har i dag blitt et gode de aller fleste både kan og bør benytte seg av, men med så mange ulike tjenester og aktører er det ikke lett å bestemme seg for hvilken tjeneste man skal hoppe på.

Vi har tatt for oss de mest populære tjenestene som er tilgjengelige for norske kunder. Vi har sett på hvilke funksjoner de har, hvor enkle de er i bruk og hvor mye du får for pengene.

Under ser du en sammenligningstabell med de seks nettsky-tjenestene vi har testet.

For deg som vil ha alt: Google Disk

Hver tjeneste har sine svakheter og styrker, og det er ikke bare-bare å erklære en vinner. På mange måter er Google Disk likevel blandt de absolutt sterkeste kandidatene til beste nettsky-tjeneste, ved å tilby alt av funksjoner man skulle trenge, svært god integrering med øvrige Google-tjenester og en strålende kontorpakke i skyen. I tillegg får du godt med gratis lagringsplass. Gå til Google Disk »

Les mer om Google Disk »

For deg som vil ha uendelig lagring: Jottacloud

Er du ute etter en solid backup-løsning og en tjeneste som tilbyr deg nærmest ubegrenset lagringsplass for en femtilapp i måneden, er norske Jottacloud et godt alternativ. Serverne står dessuten plantet trygt på norsk jord, så du vet hvor dine private data lagres. Gå til Jottacloud »

Les mer om Jottacloud »

Google Disk, Dropbox og iCloud

Google Disk

 • Mye gratislagring
 • En kjekk og enkel kontorpakke
 • Mange brukere
 • Godt integrert med andre Google-tjenester
 • Disk burde kunne knyttes opp til flere epost-kontoer samtidig

Google hadde lenge en rekke nettjenester som gjorde det godt hver for seg, men det var ikke før Google Disk ble lansert og de ble sydd skikkelig sammen at resultatet ble fantastisk. Uansett hvilke av Googles tjenester du bruker, være seg Gmail, Picasa, Google Docs eller Google Disk, vises vedlegg, bilder, dokumenter og videoer samlet på ett sted slik det burde være.

Fordeler

En av de største fordelene til Google Disk (Drive på engelsk) er den supre kontorpakken, Google Docs, som du får med på lasset. Her får du mulighet til å samarbeide i både regneark, tekstdokumenter og lysbildepresentasjoner med flere andre personer i sanntid. Om du bruker Gmail til å sende e-post kan du dessuten sende så store vedlegg du vil så lenge du henter dem fra Disken din, og når du mottar vedlegg kan du importere dem rett til skyen i stedet for å laste dem ned først.

Det at du kan åpne over 30 ulike filtyper direkte i nettleseren hjelper også på å gjøre Google Disk til en solid skytjeneste-pakke. For eksempel kan du åpne Photoshop-filer, selv om du ikke har Photoshop installert på datamaskinen din. Alle filene du lagrer i Google Disk blir vist i et oversiktlig format i mapper du selv kan lage. Det gjør det lekende lett å bla igjennom alle filene dine.

Enten så kan du laste opp filer ved å dra dem rett inn nettleserversjonen av Google Disk, eller så kan bruke en klient som integrerer seg med operativsystemet ditt. Da får du en egen Google Disk-mappe du kan dra filer til og fra, akkurat som du ville gjort med en vanlig mappe på datamaskinen.

Selv om Google Disk er rik på funksjoner er det flere ting du kan gjøre for å få en enda bedre tjeneste – som for eksempel å lese våre tips og se hvilke utvidelser du må ha for å få maksimalt ut av din Google Disk-lagringsplass (Ekstra) »

Ulemper

Det største problemet til Google Disk er at du ikke kan velge hvilken mappe på datamaskinen din du vil synkronisere med. Vil du for eksempel sikkerhetskopiere filene du har lagret i «Mine Bilder»-mappen, må du hele tiden dra de over til Google Drive-mappen slik at de blir lastet opp. Dette er imidlertid ikke noe særegent for Google Disk.

Siden Gmail, og dermed også Google Disk, er så utbredt kan et desto større «problem» heller være at du stadig må logge inn på tjenesten igjen fordi du logges ut om du vil sjekke en av dine andre epost-kontoer, eller om du har familiemedlemmer som vil inn på sine. For skrivebordsklienten er dette uansett ikke noe å tenke på og alt i alt fremstår Google Disk som et solid skylagringsalternativ med bred større for operativsystemer. Vi savner likevel Linux-støtte, noe Google stadig hevder de har på gjøremålslisten sin, men som vi aldri ser noe til.

Pris

Google Disk gir deg 15 GB gratis lagringsplass. Vil du ha mer, må du betale 2 dollar i måneden for 100 GB ekstra lagring eller 10 dollar i måneden for 1 TB ekstra lagring. Om du virkelig er en storforbruker av lagringsplass, og har økonomien i orden, kan du dessuten kjøpe fra 10 – 30 TB for henholdsvis 100 – 300 dollar i måneden.

Prøv Google Disk »

Dropbox

 • Enkel å bruke
 • Støtter alle plattformer
 • Svært utbredt
 • Enkle triks lar deg få mer gratisplass
 • Mange utvidelser
 • Lite gratisplass som standard
 • Ingen kontorpake

Dropbox har lenge vært synonymt med skylagring og har blitt en virkelig kjempe på markedet. Helt siden tjenesten ble lansert i 2008 har den vokst, og den kan i dag skryte av å være den eneste skytjenesten som har en synkroniseringsklient for alle de store operativsystemene. Enten du bruker Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS eller Windows Phone kan du dermed være trygg på at skyfilene dine alltid er med deg.

Fordeler

Dropbox har blitt kjent for å tilby en svært solid og pålitelig tjeneste, og både overføringshastigheter og synkronisering er alltid på toppnivå. I tillegg har de vært med så lenge at mange andre applikasjoner har implementert Dropbox-lagring, slik at filer du lagrer i en applikasjon kan dukke opp i Dropboxen din helt automatisk. Det finnes også en rekke nyttige tjenester som utvider bruksområdet dens. For eksempel kan du motta filer fra venner som ennå ikke bruker en skytjeneste, redigere enkle tekstfiler i nettleseren, eller synkronisere mapper som ligger andre steder enn i Dropbox-mappen din, som progresjon i spill.

Det er utrolig hvor mye du kan bruke den blå boksen til:
Bli genierklært med disse smarte Dropbox-triksene (Ekstra) »

Dropbox lar deg bla igjennom filene du laster opp både i nettleseren og i en egen Dropbox-mappe på datamaskinen din. Akkurat som Google Disk må du legge filene du vil skal synkroniseres direkte i mappen. Så fort de er der vil de synkroniseres likt på alle enheter, og oppdateringer av filer vil skje på alle plattformer.

Du kan spille av videoer og musikkfiler direkte i nettleseren fra Dropbox, og et lekkert grensesnitt gjør det enkelt å navigere seg rundt i mappene. Dropbox er også den eneste av synkroniseringstjenestene som omfavner Linux-brukerne der ute.

Ulemper

Dropbox var en av de første til å tilby en fullverdig synkroniseringstjeneste på nett, og har dermed også tatt seg godt betalt. Av alle tjenestene vi har kikket på har Dropbox minst gratis lagringsplass, og om du vil oppgradere river det godt i lommeboka.

En annen ulempe er at du bare kan synkronisere Dropbox-mappen, og ikke valgfrie mapper – i alle fall ikke uten en utvidelse (Ekstra). Dermed blir det vanskelig å bruke det som noen solid form for sikkerhetskopiering, men som synkroniseringstjeneste for å få tilgang til arbeidet ditt fra flere enheter eller steder fungerer det bra.

Pris

Dropbox er svært knipne med gratisplassen og gir deg bare 2 GB lagring som standard. Vil du ha mer må du betale 10 dollar i måneden, eller 99 dollar i året, for 1 TB. Dette er et godt tilbud og du får mye skylagring for pengene, men vi skulle helst sett at vi kunne velge en mellomting. 2 GB blir raskt lite, men hva skal vi bruke en hel terabyte til? Heldigvis er sjansen liten for at den jevne bruker trenger å hente lommeboka. Det finnes nemlig en rekke smarte og raske triks som lar deg tjene deg opp flerfoldige gigabyte med ekstra gratisplass.

Prøv Dropbox »

Apple iCloud

 • Enkel å bruke
 • God kontorpakke
 • Vel integrert i mange programmer og apper
 • Har liten verdi for andre enn Mac, iPhone eller iPad-brukere

Apples iCloud er en særdeles godt integrert synkroniseringstjeneste på kryss av alle Apple-dingser, men som likevel fremstår som litt begrenset i forhold til konkurrentene.

Fordeler

Selv om iCloud kanskje ikke kan gjøre like mye som konkurrentene, gjør den til gjengjeld noen funksjoner veldig godt. Så fort du har satt opp iCloud på både datamaskinen din og for eksempel en iPhone, vil bilder og dokumenter du lager synkroniseres umiddelbart via iCloud. Tar du et bilde med mobilen dukker det etter få strakser opp i iPhone-biblioteket ditt på Mac-en, og redigerer du en Keynote-presentasjon vil hvert eneste tastetrykk lagres og oppdateres på alle enheter.

Sømløsheten og det at alt skjer umiddelbart er blant de sterkeste kortene til Apples iCloud, og kan for mange være en fin inngangsportal til nettskylagring. De 5 gigabytene Apple deler ut gratis kan bli brukt av både Apple-programmer og tredjepartsprogrammer for lagring og synkronisering, forutsatt at programmet du bruker støtter det.

Ulemper

I neste versjon av Apples operativsystem, Yosemite, har selskapet virkelig gitt sin skytjeneste en overhaling (Ekstra). Dermed er også mange av ulempene som har hjemsøkt Apple-brukere i mange år forsvunnet. Én stor ulempe gjenstår likevel, for hva er egentlig en skylagringstjeneste i 2014 som ikke har mulighet for å dele filer og mapper med venner? Apples iCloud Drive fungerer nemlig supert alene, men så snart du vil invitere andre inn i varmen møter du en stengt dør. Det hører slettes ikke hjemme, og vi håper Apple vil fortsette å oppdatere tjenesten sin slik at det blir støttet i fremtiden.

Priser

Apples iCloud gir deg 5 GB gratis lagringsplass. For ytterligere 20 GB må du betale 96 kroner i året. For å øke til 200 GB koster det deg 348 kroner i året, men du kan også gå for 500 GB eller 1 TB lagring for den ikke riktig så nette sum av henholdsvis 948 og 1788 kroner per år. Å utvide iCloud-lagringen noe særlig utover 500 gigabyte blir dermed en dyr affære, i alle fall om vi sammenligner med overnevnte tjenester, hvor du får dobbelt så mye plass for omtrent halve prisen.

Prøv Apple iCloud »

OneDrive, Jottacloud, MEGA og alternativer

Microsoft OneDrive

 • Godt integrert med Windows
 • Mye gratis lagring
 • En kraftig og enkel kontorpakke
 • Kan hente filer du har glemt å laste opp fra hjemmemaskinen
 • Bruker Microsoft ID
 • Tungvinn deling av mapper

OneDrive, som tidligere gikk under navnet SkyDrive, er Microsofts løsning for nettsky-synkronisering. Tjenesten har vært tilgjengelig siden før Dropbox kom på banen, men Microsoft har slitt med å promotere den og gjøre den populær. Den siste tiden har imidlertid mange flere fått øynene opp for OneDrives store gratis lagringsbank på 15 gigabyte og den gode integrasjonen med Windows 8.

Har du lyst til å prøve OneDrive?
Tjenesten kan ting som andre ikke kan (Ekstra) »

Fordeler

Det er ingen overdrivelse når vi sier at Microsofts nettskytjeneste kan by på det aller meste. Her får du synkronisering av mapper på harddisken din, og du kan lagre og synkronisere dokumenter direkte via kontorprogrammene Word, Excel og PowerPoint.

Fra nettleseren får du også tilgang til en litt enklere, men svært kraftfull, utgave av Microsofts kontorprogrammer, noe som gjør OneDrive til en sterk konkurrent for Googles Docs og Apples iCloud. Det at du kjenner deg igjen fra Office-pakken teller positivt, og det er bra at flere kan arbeide på samme dokument samtidig.

Med OneDrive kan du laste opp filer på mange forskjellige måter. Du kan enten gå til OneDrive-hjemmesiden hvor du kan laste opp og bla i filene dine direkte i nettleseren, eller du kan dra filerne dine over i OneDrive-mappen på datamaskinen. I Windows 8 vil også flere «flis-applikasjoner» ha direkte tilgang til ting du lagrer i OneDrive, som blant annet bildeapplikasjonen.

OneDrive lar deg, i likhet med Dropbox, dele innhold du har lagret i nettskyen din med andre ved å sende dem en enkel nettadresse som de klikker seg inn på. Du kan også gjøre filer og mapper tilgjengelig bare for deg, for alle på Internett, eller for utvalgte gjester som du inviterer med epost-adressen din.

En nyttig funksjon som ingen av de andre konkurrentene kan skryte av, er den såkalte «Fetch»-funksjonen. Hvis du for eksempel har glemt å legge inn det du vil synkronisere i OneDrive-mappen før du drar på jobb, kan du fjernkontrollere hjemmemaskinen din via tjenesten, forutsatt at datamaskinen fortsatt står på – og at det er en Windows-maskin selvsagt. Da kan du bla igjennom hele mappestrukturen din på den andre datamaskinen, rett fra nettleseren, og hente ut de filene du trenger.

Microsoft OneDrive kommer med 15 GB gratis lagringsplass, noe som burde holde for de fleste behov.

Ulemper

Selv om OneDrive er et veldig godt produkt er det alltid ting som kan forbedres. Det er for eksempel ingen lett måte å bruke OneDrive som en fullverdig backup-løsning, da filer bare blir synkronisert i OneDrive-mappen. Her er dermed Jottacloud, som vi kommer til straks, bedre.

OneDrive har også testens merkeligste mappedelingsfunksjon. Om en venn ønsker å dele en mappe med deg vi du nemlig kun se denne delte mappen i nettapplikasjonen og ikke i OneDrive-mappen din lokalt på maskinen.

Applikasjonen man laster ned til Mac-plattformen er en smule begrenset, da man for eksempel ikke kan dele filer til andre direkte fra applikasjoner som på Windows. Et irritasjonsmoment for mange er kanskje også at tjenesten er knyttet opp til Microsoft ID-en din, som for mange er en nedstøvet Hotmail-epost som har blitt glemt for lengst. Når du først er logget inn har dette likevel ikke så mye å si.

Pris

Microsoft OneDrive gir deg 15 GB gratis lagringsplass. For ytterligere plass må du betale 14 kroner i måneden for 100 GB, eller 28 kroner i måneden for 200 GB ekstra lagringsplass. Om du også abonnerer på Office 365, som er Microsofts fullverdige kontorpakkeløsning for skyen, får du en helt terabyte med lagring per bruker på kjøpet. Office 356 kommer med lisenser for opptil fem personer, så om du er litt smart kan du altså få totalt fem terabyte med lagring for de 80 kronene i måneden Microsoft ber om.

Prøv Microsoft OneDrive »

Jottacloud

 • Best på sikkerhetskopiering
 • Nærmest ubegrenset lagring er rimelig
 • Ikke åpnet for tredjeparts-utviklere

Jottacloud har eksistert helt siden 2008 og har sakte, men sikkert vokst opp til å bli en virkelig solid tjeneste. Jottacloud er helnorsk, og kan skryte av både konkurransedyktige priser, servere på norsk jord og nærmest ubegrenset lagringsplass til en rimelig hyggelig pris.

Vi besøkte Jottacloud:
– Det hele startet med latskap, nå mottar vi 4 500 000 nye filer i døgnet (Ekstra) »

Fordeler

I røttene er Jottacloud en full backuptjeneste. Derfor kan du velge ut så mange mapper du vil på datamaskinen din, og så fort du legger til, fjerner eller endrer en fil, vil endringene bli lastet opp til Jotta-skyen din og bli tatt godt vare på i opptil 25 revisjoner.

Alle datamaskinene du vil synkronisere med Jottacloud-kontoen din må ha en egen klient installert for å kunne laste opp filer. Programmet er svært oversiktlig og greit å forstå seg på. Du får oversikt over hvilke mapper og filer du deler, status på synkronisering, og du kan velge ting som opp- og nedlastningshastigheter, samt varslingsalternativer.

Det herlige med å ikke ha en dedikert synkroniseringsmappe du drar filer over til på datamaskinen din, er at du ikke trenger å huske en verdens ting for å laste opp filer. Du kan imidlertid opprette din egen statiske synkroniseringsmappe, akkurat som mange kjenner fra Dropbox og de andre tjenestene, om du for eksempel ønsker å dele filer med venner eller bare dele utvalgte filer fra dag til dag.

Synkroniseringshastighet er også noe Jottacloud utmerker seg på, her går det nemlig unna og vi makser stadig ut nettlinjen vår når mange filer skal lastes opp til serverne deres.

Ulemper

I motsetning til de andre konkurrentene har ikke Jotta åpnet opp programmeringskoden sin for tredjeparter, slik at man kan bruke den som en opplastningstjeneste via ting som mobilapper og andre programmer. Ser man for eksempel på iCloud har mange applikasjoner i App Store lagt inn iCloud-støtte for å huske hvor du befinner deg i et spill hvis du bytter fra en iPhone til en iPad, eller for å huske hvilken side du er på i en bok.

Pris

Jotta er den eneste tjenesten som tilbyr så godt som ubegrenset lagringsplass på serverne sine. Jotta gir deg 5 GB gratis lagringsplass for å teste ut tjenesten. Vil du ha mer koster det 59 kroner i måneden, eller 590 kroner i året. Da får du det Jottacloud selv kaller ubegrenset lagringsplass på deres servere, men vær obs på at selskapet tilskriver seg retten til å begrense lagringen din om du går helt bananas med plassen.

Prøv Jottacloud her »

Mega

 • MYE gratislagring
 • Ende-til-ende-kryptering
 • Lekkert og enkelt grensesnitt
 • Kan synkronisere flere mapper
 • Ingen kontorpakke
 • Ingen versjonskontroll

Mega stammer fra den noe kontroversielle skylagringstjenesten Megaupload og er hjertebarnet til Kim Dotcom, mannen som fikk huset sitt stormet av FBI for bare få år siden etter anklager om å ha deltatt i organisert kriminell virksomhet. Tjenesten ble likefullt en umiddelbar suksess da den ble lansert for knappe to år siden, og fikk over tre milioner brukere innen den første uken var omme.

Fordeler

Alle skytjenestene vi har testet krypterer filene dine når de lagres på serverene deres. Mega skiller seg likevel svært positivt ut her, da de er alene om å beskytte filene dine også under transporten til serverne sine. Alle filer du sender til tjenesten vil bli kryptert med en 2048-bits RSA-nøkkel – som i teorien vil holde filene trygge fra tjuvtittende myndigheter. Du vil dermed være den eneste som vet hva du lagrer, og slik være ansvarlige for hvem du deler innholdet ditt med. Mega er med andre ord testens sikreste alternativ.

All synkronisering av filer, enten du drar dem inn i nettleseren eller bruker den tilhørende klienten for Linux, Mac OS X eller Windows, går dessuten lynraskt unna.

Brukeropplevelsen blir også godt ivaretatt. Grensesnittet er lett forståelig og oversiktelig, der du kan vise filene dine på flere ulike måter og i tillegg se aktiviteten med filer som laster opp eller ned.

Om du ønsker å dele enkelte mapper med venner eller kollegaer er dette en smal sak som kan ordnes med en raskt epost-invitasjon.

Ulemper

Selv om du vasser i lagringsplass kan du ikke bruke alt på én gang. Du må nemlig holde deg under en grense på 10 GB som sakte men sikkert frigjøres igjen når den er fylt opp. Mega tar ikke vare på tidligere versjoner av dokumenter, så om du overskriver et tekstdokument kan du ikke angre, noe du kan med OneDrive, iCloud og Jottacloud.

Du får heller ikke noen kontorpakke som lar deg redigere dokumenter direkte i nettleseren uten å laste det ned lokalt. Videofiler du laster opp til tjenesten må du dessuten laste ned i sin helthet før du kan nyte innholdet. Selv om det er mulig å laste ned tredjeparts strømmeapper ønsker vi oss en offisiell løsning.

Pris

Mega gir deg massive 50 GB med gratis lagring, noe som gjør tjenesten til den ubestridte vinneren i lagringskategorien. Om du klarer å fylle opp kontoen din kan du imidlertid oppgradere til enten 500 GB, 2 TB eller 4 TB for henholdsvis 100, 200 eller 300 dollar i året.

Prøv Mega her »

Alternative nettskytjenester

Vi har tatt for oss seks av de mest populære nettskytjenestene. Dette er likevel bare et lite utvalg av alle alternativene som finnes der ute, så under har vi samlet en liste med tjenester du kan utforske og prøve om du vil.

Gjør det selv

Skylagringstjenester fungerer veldig bra og dekker behovene for de fleste av oss. Men, om du ikke liker å sende de private filene dine ut til ukjente servere på Internett, ikke er tilfreds med farten du får, eller tenker langsiktig økonomi, da kan det faktisk være at du bør vurdere ett av to andre alternativer.

1. Den enkle og helt private nettskyen:

Selv om det krever litt mer arbeid enn å åpne en konto hos en nettskyleverandør, trenger det absolutt ikke å være vanskelig å sette opp sin egen nettsky. Alt du trenger for å komme i gang er en nettverksboks, eller en såkalt NAS og en harddisk eller to. Vi har akkurat testet NAS-en My Cloud fra Western Digital, og med denne i hus kan hvem som helst sette opp sin egne private sky på noen få minutter. Selv med innkjøpskostnaden og de ytterst beskjedne strømutgiftene kan et litt større lagringsabonnement tjenes inn relativt raskt, og du har alltid kontroll på filene dine.

Hva skal jeg med en NAS hjemme, og hva er det egentlig?
Få alt av bilder, musikk, filmer og dokumenter lagret på ett sted (Ekstra) »

Så enkelt fikser du din egen NAS-nettsky:
Du trenger ikke være «dataflinkis» for å få det til (Ekstra) »

2. For endeløse muligheter:

Om du liker å ha muligheten til å bestemme alt selv og har tenkt å lagre virkelige store mengder med data, kan du like så godt ta steget først som sist: Bygg din egen server fra grunnen av.

En server, som i praksis er din egen sky, trenger ikke å bli proppet full av siste års datanyheter heller. Kanskje gjør faktisk den gamle kasserte datamaskinen du har liggende på boden nytten vel så godt som noe annet når du skal snekre sammen din egen hjemmeserver.

Husk bare at om du har den egenlagde nettskyen din stående hjemme hos deg risikrer å miste både bilder, videoer og annet innhold du har sikkerhetskopiert om for eksempel huset skulle brenne du får en vannlekkasje eller et komponent skylle gå i stykker.
Her viser vi deg hvordan du lager din egen nettsky (Ekstra) »

annonse