Tek.no

Test Nettsky-tjenester

Velg rett skytjeneste

Gratislagring, sikkerhet og andre funksjoner.

Shutterstock/ Vadim Georgiev / Hardware.no

Den beste nettskytjenesten

«Nettskyen» og «skylagring» er høytsvevende ord som stadig summer forbi oss i disse dager. Begrepene favner mye, men det mest vanlige bruksområdet av nettskyen hittil er lagring av filer og dokumenter.

Du kan for eksempel lagre sikkerhetskopier av alle fotografiene dine på en skytjeneste, slik at du ikke mister dem om noe skulle skje med datamaskinen din eller den eksterne harddisken hvor du oppbevarer sikkerhetskopiene dine. Det flere og flere også får øynene opp for, er hvor behagelig det er å alltid ha tilgang til filene du jobber med, uansett hvor du er. I dag har vi nemlig ikke bare én datamaskin, i tillegg sitter vi kanskje utenfor hjemmet med nettbrettet eller telefonen vår når vi skal jobbe med filene våre.

Så, hva er egentlig en nettsky, hva er en «cloud»-tjeneste, og hvordan fungerer nettlagring? Som sluttbruker er det enklest forklart ved å se på det som områder på nettet hvor du kan lagre filene dine. Filene du laster opp kan du få tilgang til fra hvor som helst, enten du er på mobil, nettbrett eller datamaskin.

I flere tilfeller trenger du ikke engang å gjøre noe aktivt for å få det ut i nettskyen, og filer kan synkroniseres direkte fra forhåndsbestemte mapper på datamaskinen din.

Dette gjør at du kan ha automatisk sikkerhetskopiering av viktige mapper og dokumenter du ikke vil miste, eller dele områder på maskinene dine med enten deg selv eller med andre.

Valgets kval

Nettskylagring har i dag blitt et gode de aller fleste både kan og bør benytte seg av, men med så mange ulike tjenester og aktører er det ikke lett å bestemme seg for hvilken tjeneste man skal hoppe på.

Vi har tatt for oss de mest populære tjenestene som er tilgjengelige for norske kunder. Vi har sett på hvilke funksjoner de har, hvor enkle de er i bruk og hvor mye du får for pengene.

Under ser du en sammenligningstabell med de seks nettsky-tjenestene vi har testet.

For deg som vil ha alt: Google Disk

Hver tjeneste har sine svakheter og styrker, og det er ikke bare-bare å erklære en vinner. På mange måter er Google Disk likevel blandt de absolutt sterkeste kandidatene til beste nettsky-tjeneste, ved å tilby alt av funksjoner man skulle trenge, svært god integrering med øvrige Google-tjenester og en strålende kontorpakke i skyen. I tillegg får du godt med gratis lagringsplass. Gå til Google Disk »

Les mer om Google Disk »

For deg som vil ha uendelig lagring: Jottacloud

Er du ute etter en solid backup-løsning og en tjeneste som tilbyr deg nærmest ubegrenset lagringsplass for en femtilapp i måneden, er norske Jottacloud et godt alternativ. Serverne står dessuten plantet trygt på norsk jord, så du vet hvor dine private data lagres. Gå til Jottacloud »

Les mer om Jottacloud »

Les også