Dette er programvaren du må ha for å redde PC-en din
9 nyttige programmer får plass på én minnepinne.
Innhold
Introduksjon
Datafrelste flest havner ofte i PC-trøbbel, og problemene kan variere i stor grad. Noen ganger kan det enkelt løses med en omstart, men av og til er det nødvendig å fikse problemene utenfor det installerte operativsystemet, gjerne fordi dette ikke fungerer eller er infisert av ondsinnet programvare.
Til slike jobber er det vanlig å bruke samlinger med reparasjonsverktøy som kan brennes på disk, som inneholder nettopp det verktøyet du trenger for å få gang på datamaskinen igjen. Noe av bruken til slike disker er:
- Gjennoppretting av tapte filer
- Partisjonering av harddisker
- Fiksing av korrupte partisjoner og partisjonstabeller
- Fjerning av ondsinnet programvare
- Identifikasjon og feilsøking av datamaskinens komponenter
- Sikkerhetskopiering og gjennoppretting av filer
- Kryptering og dekryptering av harddisker
De mer erfarne hobbyreparatørene sitter gjerne på bunker av disker som hjelper deg med disse problemene, mens andre enda ikke har tatt dem i bruk.
Vi skal vise hvordan vi samler ni av våre favorittverktøy på én minnepenn, slik at redningen er klar om katastrofen skulle inntreffe.
Trykk deg videre, for å se hvilken programvare som kan redde dagen »
Dette er programvaren
Hirens Boot CD
HBCD har nok reddet mange dataentusiaster ut av uttallige kniper, og inneholder strengt tatt det meste du trenger, alt fra en test av minnet ditt til en funksjon som sletter alt på harddisken. Det kan absolutt være en lur idé å bli godt kjent med denne disken.
System Rescue CD
SRCD er også en gammel traver, og byr på et grafisk grensesnitt med mange nyttige Linux-verktøy. Til partisjonering er GParted nyttig, og PartedImage kan brukes til sikkerhetskopiering og gjennoppretting av hele disker. CD-en inneholder også TestDisk og PhotoRec, som er svært gode til gjennoppretting av henholdsvis ødelagte partisjoner og forsvunnede eller korrupte filer.
Ultimate Boot CD
Ultimate Boot CD ligner mye på Hirens Boot CD, men byr på alternative verktøy som kan brukes om de to foregående ikke strekker til. I likhet med Hirens Boot CD har heller ikke denne disken grafisk grensesnitt, men grensesnittet den har er foretrukket av mange og kan ofte gjøre jobben enklere.
Trinity Rescue Kit
Trinity ligner mye på System Rescue CD, men byr på litt alternative verktøy i tillegg til mulighet for å sette opp fil- og SSH-server, samt andre nettverksverktøy. Den har til motsetning ikke et grafisk grensesnitt, men er veldig grei å ha i bakhånd.
Recovery Is Possible Linux
RIPLinux er en Slackware-basert Linux-distribusjon med grafisk grensesnitt og byr på lite som de foregående reparasjonsdiskene ikke har, men er veldig oversiktelig og enkel å forholde seg til.
Hardware Detection Tool
HDT er en liten diamant som gjør det griseenkelt å finne ut hvilke komponenter som sitter i maskinen.
Parted Magic
Dette Linux-operativsystemet er hovedsakelig beregnet til partisjonering ved hjelp av programmet GParted. Til tross for at tidligere disker også inneholder dette programmet, foretrekker vi denne til akkurat denne oppgaven. Det er godt gjennomført og støtter praktisk talt alle typer partisjoner, inkludert HFS(+) fra Apple.
Kaspersky Rescue Disk
Denne disken er ypperlig til fjerning av virus og annen ondsinnet programvare, og gjør det enkelt å oppdatere til nyeste virusdatabase.
Lucid Puppy Linux
Puppy Linux er et veldig populært mini-operativsystem, og i motsetning til resten av diskene i guiden er ikke dette beregnet til reparasjon og feilsøking. Vi synes allikevel det er greit å ha med oss, om vi trenger å bruke en datamaskin uten å laste det interne operativsystemet.
Trykk deg videre på neste side, for å se hvordan disse kan installeres på én og samme minnepenn »
Slik gjør du det
Det første du bør sørge for er at minnepinnen er formatert til FAT32. Dette er da noen av diskene ikke klarer å laste fra andre filsystemer. Du kan typisk velge dette mens du formaterer den i Windows, ved å høyreklikke på enheten og velge «formater»
1: Last ned diskene
Du kan selv velge hvilke av diskene på forrige side du ønsker, men da alle passer inn på en 4 GB minnepenn kan det være greit å skaffe seg alle alternativene.
2: Last ned YUMI
Vi bruker programmet Your Universal Multiboot Installer til å legge diskene inn på minnepennen. Last ned filen og dobbeltklikk på den.
3: Velg minnepinnen din
Finn først ut i Min Datamaskin hvilken partisjonsbokstav minnepennen din har, og velg deretter denne i YUMI-programmet.
Ønsker du å legge reparasjonsdiskene inn på en ekstern harddisk kan du hake av på «Show ALL Drives», men pass på at du innstallerer på rett harddisk.
4: Velg rett distribusjon
Bla gjennom listen over støttede distrubusjoner, og velg det navnet som støtter det du skal installere. Som du ser støtter programmet drøssevis av forskjellige disker, så her står du fritt til å laste ned andre programmer enn det vi har nevnt i guiden.
Vi anbefaler ikke å bruke nedlastningsfunksjonen i programmet, da denne ofte linker til eldre versjoner.
5: Velg bildefil
Trykk deretter på «Browse»-knappen, og velg bildefilen som passer til distrubusjonen du har valgt. Legg merke til at den automatisk søker etter passende navn, og at om du har lastet ned ISO-versjonen av Hardware Detection Tool-programmet må du velge «Try an Unlisted ISO».
6: Godta advarsel
Nå skal du få opp et lite advarselsvindu. Før du godkjenner dette kan det være lurt å dobbeltsjekke at du ikke har valgt feil minnepinne, eller minnekortet med feriebildene. Minnepinnen blir ikke formatert i dette steget, men den vil endre på oppstartskoden til den.
7: Gjenta
Nå kan du smøre deg med en liten dose tolmodighet, og vente på at programmet jobber seg ferdig. Deretter kan du gjenta prosedyren ved å trykke «Yes», og å gå tilbake til steg 4. Dette gjør du helt til du har fått inn alle ønskelige programmer, og så er du ferdig!
For å bruke minnepinnen er det ikke værre enn å stappe den inn i maskinen og velge den som foretrukket oppstartsenhet. Dette kan gjøres i BIOS eller i en egen oppstartsmeny, som du aktiverer ved å trykke på knappen som er anvist på skjermen under oppstartsprosedyren. Denne varierer fra maskin til maskin, men er ofte «Del», «Esc», «Enter» eller en av knappene på tastaturets F-rad.
Hvordan du bruker programvaren er opp til deg, men med en slik minnepenn i baklommen er det mulig å løse alskens av dataproblemer!
For å styre unna mange problemer er det lurt å ta forhåndsregler:
Slik utsetter du dødsdagen til SSD-en din »