Slik tar du vare på mobilbatteriet ditt
Innhold
Hvilke laderåd du får har en tendens til å variere. De drøyeste laderådene påstår at et mishandlet mobilbatteri bare vil vare i rundt ett år.
Men et batteri vil nesten uansett hvor hardt du mishandler det vare lenger enn ett år, for det er ikke slik at det plutselig slutter helt å virke.
Man regner vanligvis ikke et batteri som betydelig degradert før kapasiteten har gått ned med rundt 20 prosent. Det er en ting som har pleid å skje en plass mellom 300 og 500 ladesykluser.
Liker ikke å være fulladet
Batteriteknologien har også blitt gradvis, nesten umerkelig, bedre år for år. Så selv om navnet - litiumion - er det samme, har både kapasitet og antall ladesykluser batteriene tåler økt. Noen av de beste batteriene i dag tåler rundt 1500 ladesykluser.
Batterier liker ikke å være ved 100 prosent hele tiden. De liker heller ikke varme.
Du har kanskje vært borti laptoper som holder i fem minutter når du trekker ut kabelen. Dette har ofte vært typiske «stuelaptoper» som har stått tilkoblet hele sitt liv. Mange av dem relativt billige, og med dårlige kjøleløsninger som pøser varmluft ut rett ved batteriet. Det er en oppskrift på kort levetid.
Mobilprodusenter hevder ofte likevel at telefonene ikke ligger og stanger i 100 prosent hele tiden når de er koblet til lader. I stedet slippes ladenivået ned en del i bakgrunnen uten at du gjøres oppmerksom på det, før lading starter når nivået blir for lavt igjen.
De siste prosentene i hver ende sliter mest
At mobilene ikke stanger i 100 prosent hele tiden er vel og bra. Men ved konstant tilkobling til lader er det uansett snakk om utlading og lading i de siste prosentene av kapasiteten - et sted mellom 80 og 100 prosent.
Det er disse siste prosentene i hver ende som sliter mest på batteriet. Men å passe på at batteriet alltid holder seg en plass i umiddelbar nærhet av 50 prosent - der det trives best - er vanskelig gjennomførbart.
For telefoner flest snakker vi da om en time eller to skjermtid i slengen, og kanskje en halv dags bruk. I hvert fall hvis du alltid skal lade opp før telefonen varsler 20 prosent gjenværende kapasitet. Du vil med en sånn strategi gå tomt for batteri nær konstant.
Slik tar du vare på dem
En del batteritips anbefaler å ikke hurtiglade. Dette er sannsynligvis utdaterte antakelser - i hvert fall på sitt vis. Det har vært gjort forsøk med elbiler som hurtiglader der det er knapt merkbar økt forringelse av batteriet ved hurtiglading.
Men - varme er batteriets fiende nummer én, og hurtiglading skaper ofte en del varme. I elbiler har man teknikker for å holde batteritemperaturen stabil.
Dermed går rådene omtrent som følger:
- Ikke la mobilen din ligge tilkoblet lader veldig lenge etter at den er fulladet.
- Hvis du vet du er i nærheten av ladere dagen gjennom - topp opp nå og da, fremfor å lade helt fullt.
- Ikke lad mobilen mens du bruker den hardt, eller skjermen står på.
- Ikke lad mobilen i sola. Ikke la den ligge i solkarmen.
- Bruk hurtigladeren som følger med, men tenk på at hurtiglading skaper varme, så mye bruk samtidig med lading forsterker dette fenomenet.
- Hvis du skal lagre telefonen - lad den (opp eller ut) til 50 prosent og legg den på et sted som ikke blir for varmt.
- Ha en nødlader tilgjengelig for fleksibel lading etter behov. Det er som regel billigere å bytte nødlader enn å bytte batteri i en mobiltelefon.
Reklamasjonsrett også på batterier
En langt bedre strategi enn å drive fininnstilt batterirøkt er å stole på reklamasjonsretten i Norge. For batterier er det avgjørende hvordan de slutter å virke. De er ikke forventet å vare like lenge som mobilen eller datamaskinen de er bygget inn i, og en gradvis forringing vil som regel regnes som slitasje.
Men hvis kapasiteten går veldig fort ned - herunder også at batteriet er tilnærmet helt dødt etter et par år, er det sannsynligvis en produksjonsfeil i batteriet.
Normalt skal du ikke klare å nå 1000 ladesykluser i løpet av de første par årene med mindre du lader batteriet mer enn én gang om dagen. Så det er god grunn til å reklamere også på eldre batterier hvis kapasiteten oppleves som ekstremt dårlig.
PS! Hvis mobilen har fått uvante utbulinger på baksiden eller langs sidene bør du kutte ut bruken umiddelbart. Da har batteriet begynt å ekspandere, og det kan være i ferd med å bli brannfarlig. Dette er ikke en feil som skyldes hvordan du lader det, men en defekt i enkelte batterier, og vil vanligvis gå på reklamasjon.
Noen ganger er det ikke batteriet
Apper og funksjoner som skal synkronisere seg eller bruke stedsdata i bakgrunnen spiser batteritid. Det samme kan programvare som har hengt seg opp gjøre.
Dette er noe alle telefoner kan støte på, og hvis en telefon blir varm i lommen på tilfeldige tidspunkt er det sannsynlig at det er programvare som tvinger opp aktivitetsnivået.
Da kan det være lurt å ta et overblikk over programvaren som er installert på telefonen. Kutt bakgrunnstilgangen på data for apper som kanskje ikke trenger det. Må du ha varslinger på alle tjenestene dine? Snapchat, Facebook, Messenger, Instagram, TikTok og Whatsapp?
Sannsynligvis bruker du en eller noen få av tjenestene dine mer aktivt enn de andre. Det kan være lurt å skru av varslinger for appene du sjekker ofte eller hele tiden. Apper du aldri bruker kan det være lurt å begrense aktivitetsnivået til, i den grad mobilen din tillater det. Men uten varslinger kan disse lettere bli helt glemt.
Start med (nesten) blanke ark
Sjekker du batteriinformasjonen i innstillingsmenyen din vil du antakeligvis se hva som har spist mest strøm der. I hvert fall hvis telefonen virker som den skal. Vurder om appen kan brukes mindre, få begrensede rettigheter til stedsdata eller bakgrunnsaktivitet, eller fjernes helt.
For telefoner som blir varme uten at du har en haug tjenester installert og uten at det er synlige syndere i batterioversikten kan det være selve telefonprogramvaren som har hengt seg opp.
I så fall er det lurt å ta en backup av det du har på telefonen, før du nullstiller den helt. Ofte vil det som har hengt seg opp løsne når du gjør dette. Etterpå legger du innholdet ditt tilbake. Til backup finnes det løsninger fra mobilprodusentene og i Google Play. For iPhone har Apple sine egne verktøy - for øyeblikket iTunes.
Hvis ingenting av dette virker og du likevel bare får klemt en time eller to skjermtid ut av telefonen er det sannsynlig at batteriet ditt har blitt dårligere.
Finn den beste nødladeren i vår store samletest »