Ta på meg!

Introduksjon

Det er én teknologi som blir integrert i stadig flere digitale duppedingser. MP3-spillerne har det, mobiltelefonene har det – og navigeringsutstyret kommer aldri uten.

Vi snakker om berøringsfølsomme skjermer, eller trykkfølsomme om du vil. De har vært tilstede helt siden slutten av 60-tallet, men det er først de siste årene at de virkelig har fått sitt gjennombrudd i forbrukermarkedet.

Denne artikkelen tar deg gjennom de teknologiene som er aktuelle for det generelle forbrukermarkedet. Vi går ikke alt for dypt inn i det tekniske, men forklarer mer overordnet hvordan de ulike teknologiene fungerer, hva som er fordelene med dem og hva vi kan forvente oss i fremtiden.

Hvorfor berøring?

For de fleste er nok både tastaturer og musepekere meget enkle og lettfattelige navigeringsmidler. Allikevel er det å kunne fysisk ta på det du vil gjøre, definitivt det mest naturlige for mennesket. Muligheten til å faktisk fysisk trykke på valget du ønsker å gjøre er noe alle og en hver kan skjønne. Motsetningen er musepekeren, der beveger du på en enhet, noe som får pekeren på skjermen til å gjøre den samme bevegelsen.

Fordelene ved berøringsskjermer er mange. Hovedpoenget er fortsatt det at de naturlige sansene dine blir fult utnyttet. Samtidig vil en berøringsskjerm være tilpasset akkurat det du skal gjøre der og da, og den vil kontinuerlig gi deg mye valgmuligheter. Skal du på skjermen velge mellom for eksempel bokstavene "Y" og "N", har du kun disse to mulighetene. Et tastatur derimot, har over hundre valgmuligheter.

Berøringsskjermer sparer også plass. Ser vi på en vanlig datamaskin kan en slik skjerm erstatte både mus og tastatur i flere tilfeller. Når det kommer til mer portable enheter, slik som mediaavspillere og mobiltelefoner er fordelene mer synlige. Her kan man utnytte lille plassen man har, ved å bruke en berøringsskjerm fremfor mange knapper som tar opp unødvendig plass

I dag finnes det et hav av forskjellige teknologier bak de berøringsfølsomme overflatene. Noen brukes kun i industrien, andre har kun vært prosjekter for å bevise at teknologien fungerer. I denne guiden vil vi konsentrere oss om de fire hovedtypene resistiv, kapasitiv, infrarød, og SAW.