Diodene kommer!
Innhold
Den siste tiden har flere LED LCD-baserte skjermer kommet på markedet - og flere skal det bli. LED LCD er nemlig bedre enn de tradisjonelle LCD-skjermene på flere områder.
Merk forresten først som sist at vi konsekvent bruker "LED LCD", og ikke "LED-TV", selv om enkelte PR-avdelinger foretrekker sistnevnte. LED LCD-TV-ene er nemlig helt avhengige av en LCD-skjerm i front – det er ikke mulig per i dag å konstruere en skjerm i normal størrelse med én lysdiode pr piksel.
Lyset der bak...
Alle LCD-skjermer, LED-baserte eller ikke, er avhengige av et baklys for å fungere. Dette baklyset definerer kontrast, lysstyrke og flere andre parametre.
Tradisjonelle LCD-skjermer benytter et CCFL (cold cathode fluorescent lamp)-basert baklys. Det vil si at LCD-skjermen i praksis er stor lampe med en flate foran seg. Denne flaten inneholder enkelt forklart massevis av små "dører" – som enten slipper igjennom lys eller ikke.
Ulempen med CCFL-baklyset er at det lyser opp hele skjermen. Det gjør det vanskelig å på en presis måte styre hvor mye lys som slipper igjennom disse "dørene" i skjermflaten. Resultatet er for eksempel at sort ikke blir helt sort.
LED til unnsetning!
De nyere LED LCD-skjermene må også ha en form for baklys, men her erstatter diode-baserte klynger av lys CCFL-lysskilden. Det betyr at man i større grad kan kontrollere baklyset – for enkelte deler av skjermen kan f.eks. baklyset slås helt av.
Det betyr bedre fargegjengivelse – det lyse blir lysere og det sorte blir sortere. LED LCD har også andre fordeler, som vi kommer tilbake til nedenfor.
Men også innenfor LED LCD-teknologien er det store forskjeller. Det er for det første to ulike former for LED-baklys, såkalt kant-LED ("edge-lit") og lokal dimming.
Kant-LED
LED LCD-TV-er med baklys av typen kant-LED har diodene plassert langs kantene av skjermen. Disse lyskildene "skyter" så lys inn mot midten av skjermen, der lyset trengs. Det gir bedre kontroll over lyset enn for CCFL-baserte skjermer – og dermed bedre kontrast.
Andre fordeler med disse skjermene er at de kan gjøres svært tynne, de bruker lite energi og er til dels rimeligere å produsere.
Ulempen med kant-LED er at bildekvaliteten ikke blir så voldsomt mye bedre enn på vanlige CCFL-baserte LCD-skjermer. Siden lyset "skytes" ut over et større område, blir det fortsatt vanskelig å gjengi et virkelig godt sortnivå.
Lokal dimming
LED LCD-skjermer med lokal dimming gjør det bedre her. Disse skjermene har diodene plassert i et mønster bak skjermen. Dermed kan baklyset kontrolleres mer nøyaktig og enkelte deler av skjermen kan f.eks. gjøres HELT sort.
Jo flere dioder en skjerm benytter, jo bedre vil bildekvaliteten bli. 1000 dioder er med andre ord bedre enn 70. Disse diodene er imildertid ikke direkte billige. Dermed vil vi også se LED LCD-TV-er i ulike prisklasser. De rimeligste vil ha noen få dioder for en marginal bedring i bildekvalitet, lavere energiforbruk og en overkommelig pris.
De dyrere LED LCD-TV-ene har på sin side lokal dimming med hundrevis av dioder. Et eksempel på en slik skjerm er Sony XBR8. Også Samsungs kommende 8500- og 9000-serier benytter LED-baklys av typen lokal dimming, men det er foreløpig uvisst hvor mange dioder det er snakk om.
LED i ulike farger
Men som ikke det var nok, finnes det også dioder med ulike farger. De fleste LED LCD-skjermer benytter hvite dioder. Noen få benytter trippelfargede dioder i et RGB-oppsett. Disse skjermene presterer kanskje den aller beste fargegjengivelsen, iallfall i teorien, men koster til gjengjeld mer å produsere.
Grunnet prisaspektet vil nok hvite dioder være standarden fremover. Et eksempel på en skjerm med trippelfargede dioder er igjen Sony XBR8. Se også denne siden med videosnutter fra Sony, som forklarer teknologien bak nevnte skjerm.
Hva med OLED?
LED LCD må ikke forveksles med OLED. OLED er en helt annen teknologi enn LCD, som ikke er avhengig av baklys overhodet. I OLED-skjermer er hver piksel i seg selv sin egen lille lysskilde. Det gir mulighet for langt bedre fargegjengivelse og sortnivå enn skjermer med LCD-teknologien. OLED-skjermer ventes å bli artageren til LED LCD, men vi må fortsatt smøre oss med tålmodighet. Slike skjermer på 40 tommer og større er fortsatt minst ett år unna å bli kommersielt tilgjengelige.
Verdt å oppgradere?
Mange lurer sikkert på om de skal handle en LED LCD-TV eller ikke. Foreløpig koster disse en del mer enn de tradisjonelle LCD-TV-ene, så pris blir et moment.
Det er vanskelig å gi et veldig konkret tips her, utenom å ta skjermene nærmere i øyesyn selv. Men ha i bakhodet at et sterkt opplyst butikklokale gjerne ikke er det beste miljøet å betrakte TV-skjermer i – du har det typisk langt mørkere i din egen stue.
Har du en relativt oppegående LCD-TV per i dag er det kanskje liten vits i å bytte den ut med en LED LCD-modell, men folk har ulike behov. Noen ønsker seg best mulig bildekvalitet, nærmest koste hva det koste vil, og da er selv en liten forbedring verdt pengene.
Planlegger du å bruke 10 000 kroner og mer på en flat-TV nå. bør du definitivt vurdere en LED LCD-modell. For eksempel ser 40-tommeren i Samsungs 7000-serie (UE40B7xxx) ut til å gjøre det bra i tester – og koster heller ikke fletta.
Det som er sikkert er at utvalget innen LED LCD-TV-er bare vil øke kraftig fremover, og prisene dertil synke. Og i horisonten lurer OLED. Vi går spennende TV-tider i møte!
Ikke glem å sjekke ut TV-delen i forumet, hvor du finner massevis av spennende diskusjoner rundt LED LCD og andre relaterte temaer.
(Kilder: Gizmodo [1], [2], Hometheatermag, Wikipedia)