Til hovedinnhold

Gratisprogrammer for Windows

Introduksjon

I denne guiden finner du en oversikt over en del nyttige gratisprogrammer for Windows. Totalt har vi samlet sammen rundt 100 programmer som vi mener er blant de bedre alternativene der ute.

Gratis er ikke alltid best

Det vil nok overraske mange at såpass mange gode programmer faktisk er helt gratis, men noen ganger kan det være farlig å la seg friste.

Enkelte gratisprogrammer kan inneholde mer enn du setter pris på, eksempelvis spionprogrammer. Dette kan for eksempel medføre at du får reklame på PC-en, eller at PC-en din blir tregere.

En mulighet er å teste en nettside med McAfee SiteAdvisor – dette er et tilleggsprogram for nettlesere som sjekker om en aktuell nettside innebærer risiko i forhold til skadelige programmer.

En annen ting er risikoen for uønsket e-post (spam). Hvis du må registrere deg med en e-postadresse for å installerer et gratisprogram, bør du vurdere å bruke en alternativ e-postadresse slik at du ikke risikerer å bli bombardert med spam.

Programgrupper

Vi har organisert guiden i følgende programgrupper:

Optimalisering

Optimalisering av Windows

Her finner du programmer som kan brukes til å optimalisere Windows. Dette er gjerne programmer som tilbyr utvidet kontrollpanel i forhold til det som er innebygget i Windows. Det er også programmer som rydder opp på ulike måter slik at Windows blir raskere.

Vær oppmerksom på at optimalisering innebærer endringer i Windows, og dette vil alltid innebære en viss risiko. Du bruker derfor disse programmene på eget ansvar. Ta alltid en sikkerhetskopi av viktige data før du rydder opp på PC-en. Les vår guide som omhandler sikkerhetskopiering under Windows.

Det kan også være lurt å opprette et gjenopprettingspunkt i Windows før du eventuelt setter i gang med optimalisering, fordi det kan alltid skje uhell. Du kan opprette gjenopprettingspunkt i Windows 7 via Kontrollpanel, System og sikkerhet, System, Systembeskyttelse, Oprett.

Det er en del programmer å velge mellom, men du bør ikke installere for mange av dem – med mange programmer kan du rett og slett miste oversikten, og det kan også overbelaste systemet – installer kun programmer som dekker ditt behov.

For Windows generelt

CCleaner
Kan blant annet brukes til å rydde opp i midlertidige Internettfiler, surfehistorie, informasjonskapsler (cookies), papirkurven, registeret og mye mer. Dette programmet er noe vi absolutt anbefaler.

WinPatrol
Gir deg oversikt og kontroll over programmer som kjører på PC-en din.

Sysinternals Suite
Dette er en samling av programmer som kan brukes til å feilsøke Windows. Her finner du blant annet programmer som Autoruns, Process Explorer og Process Monitor – over 40 programmer. Vær klar over at en del av disse programmene krever god teknisk kompetanse, og for å kunne dra nytte av dem bør man setter seg inn i det som foregår bak kulissene i Windows.

Vi kan også nevne at programmet Sysinternals Updater kan brukes til å oppdatere alle programmene i Sysinternals-pakken - les mer.

Startup Control Panel
Kontroller hvilke programmer som starter opp når Windows starter. Dette programmet er enkelt og brukervennlig.

Whats Running
Gir deg detaljert informasjon om prosesser, tjeneste og programmer i Windows.

Advanced Systemcare
Et program som kan brukes til å beskytte PC-en mot angrep fra nettet, pluss reparere og optimalisere Windows.

Fresh UI
Et alternativ til det innebygde kontrollpanelet i Windows.

For spesifikke Windows-versjoner

Vi deler opp programmer i kategorier for ulike Windows-versjoner, men denne inndelingen er ikke helt skarp, det vil si mange av programmene kan brukes for andre Windows-versjoner også.

 • For eldre Windows-versjoner
  PowerToys for Windows XP
  Samling av en rekke programmer fra Microsoft som kan brukes til å optimalisere Windows XP. Du finner programmer under fanen «Powertoys» på denne siden.
  Mmm Free
  Med dette programmet kan du redigere høyreklikkmenyen i Windows slik at menyen blir mer oversiktlig.
  XP-Antispy
  Dette er ikke et antispionprogram, til tross for navnet, men et program som gjør at du kan slå av diverse innebygde oppdateringer og autentiseringer i Windows XP. Programmet støtter også Vista og Windows 7.
  TaskswitchXP
  Synes du vanlig Alt-Tab-skifting mellom programmer er for kjedelig? Da kan det være at TaskSwitchXP er et program for deg.
 • For Windows Vista
  Vlite
  Kan brukes til å fjerne uønskede komponenter i Windows Vista.
  Vispa
  Kan brukes til å deaktivere ulike programmer og tjenester i Vista, og på andre måter konfigurere Windows slik du ønsker.
  Vista4experts
  Gjør det enkelt å slå av en rekke funksjoner som er innebygd i Vista, men som du av en eller annen grunn ikke ønsker.
  Vistatweaker
  Gir enkel tilgang til flere innstillinger i Windows Vista – alt samlet på ett sted.
  TweakIV
  Kan brukes til å skreddersy og optimere Windows Vista.
 • For Windows 7
  Winbubbles
  Samling av innstillinger som er kategorisert i faner. Her kan du blant annet fjerne innlegg i kontekstmenyer, justere visuelle effekter og foreta endringer som kan føre til økt ytelse. Programmet gir tilgang til over 200 innstillinger.
  Windows 7 Little Tweaker
  Et lite program som blant annet kan brukes til å deaktivere brukerkontokontrollen, og legge til kommandoer i kontekstmenyen.
  Ultimate Windows Tweaker
  Mange funksjoner med et grensesnitt som ligner på det som allerede finnes i Windows 7. Har kategorier som personifisering, ytelse, nettverk og Internet Explorer. Hver side (kategori) har egen knapp med mulighet for å eventuelt opprette gjenopprettingspunkt.
  EnhanceMySe7en
  Dette programmet krever installasjon, og det finnes i både gratis- og pro-versjon. I tillegg til optimaliseringsfunksjoner som eksempelvis mulighet til å deaktivere tjenester og prosesser, tilbyr programmet også oppryddingsfunksjon for harddisken og for registeret i Windows.
  TweakNow PowerPack
  Gir tilgang til mange funksjoner som kan brukes til å finjustere Windows. Dette inkluderer oppryddingsfunksjon for harddisken og for registeret i Windows.

Multimedia

Her finner du programmer for bilder, lyd og video.

Video/lyd

VLC Media Player
Et program til avspilling av musikk og visning av film. Dette er et av de beste multimediaprogrammene som er tilgjengelige i dag, blant annet fordi det er lite ressurskrevende og det støtter mange formater.

Apple iTunes
Et program til avspilling av musikk.

Mediamonkey
Organisering av musikkfiler og mulighet for å synkronisere musikkspor med en iPod-enhet.

Divx Player
Divx Player gjør det mulig å spille av filer som er komprimert som Divx.

Winamp
Et program til avspilling av musikk- og videofiler.

Real Alternativ
Et alternativ til Real Player.

Quicktime Alternativ
Et alternativ til QuickTime.

Quintessential Player
MP3- og CD-spiller.

Windows Media Player
Et multimedieprogram fra Microsoft.

Bildebehandling

GIMP
Opprinnelig et grafisk program for Linux, men er nå tilgjengelig for Windows. Dette er et program med massevis av funksjoner og muligheter, men det kan ta tid å bli vant til på grunn av annerledes grensesnitt. Grensesnittet er blitt litt mer tradisjonelt i neste versjon av programmet.

Paint.NET
Et bildebehandlingsprogram for Windows basert på åpen kildekode. Programmet er ikke like avansert som eksempelvis GIMP, men har et mer tradisjonelt brukergrensesnitt og derfor tar det ikke like lang tid å sette seg inn i.

FastStone Image Viewer
Et brukervennlig program som kan brukes til å vise digitale bilder, konvertere bildeformater og redigere bilder.

Picasa – brukes til å organisere, redigere og dele ut dine digitale bilder. Hver gang du kjører Picasa skanner programmet hele PC-en, og finner frem alle bildene dine, og sorterer dem i album etter dato.

Sketchup
Et brukervennlig tegneprogram som kan brukes til å tegne hus og andre 3D-modeller.

Blender
Et 3D-program som blant annet inneholder animasjonsverktøy, spillmotor, videoredigeringsverktøy, bildebehandling og simuleringer av ulike slag.

Radio/TV

Se vår oversikt over Radio/TV på nett.

Nettlesere

Her finner du en oversikt over nettlesere for Windows. Internet Explorer har tidligere vært standardnettleser i Windows, men i februar/mars 2010 bestemte Microsoft seg for å aktivere nettleservalg i Windows. Dette innebærer at brukere som installerer Windows, eller de som har definert Internet Explorer som standardnettleser, kan velge en alternativ standardnettleser under installasjonsprosessen. Vi vil på denne siden komme med flere alternativer.

Firefox
En nettleser fra Mozilla Foundation. Et god alternativ til Internet Explorer.

Mozbackup
Dette er ikke en nettleser, men et program som kan brukes til å ta sikkerhetskopi av profiler som brukes av Firefox. Med dette programmet får du med deg alle innstillingene og andre ting – det er du selv som velger hva som skal kopieres.

Opera
En norskutviklet nettleser. Les mer om innstillinger i Opera i vår guide.

Google Chrome
Nettleser fra søkegiganten Google. Programmet har et ganske minimalistisk brukergrensesnitt, for brukere som setter pris på slikt.

Avant Browser
En nettleser som er basert på Internet Explorer, men har mange flere funksjoner.

Maxthon
En nettleser basert på Internet Explorer.

Flock
En nettleser som setter fokus på interaktivitet og sosiale nettsider. Programmet er tilrettelagt for Facebook og lignende tjenester.

Netscape
En gammel traver blant nettlesere, men er nå blitt historie, og er kun tilgjengelig i eldre versjon, blant annet på oldversion.com, men den bør ikke brukes som en standardnettleser, fordi den er ikke lenger oppdatert. Det er versjon 9 som ble den siste.

Rockmelt
Bruker du Facebook mye er dette nettleseren for deg. Rockmelt er nemlig en nettleser som har Facebook innebygd i grensesnittet.

Delicious
Legg ut favorittene dine på nettet, de blir tilgjengelige uansett hvor du befinner deg og kan deles med venner og kjente.

Xmarks
Xmarks er et program som kan brukes til å synkronisere innstillinger mellom nettleserinstallasjoner.

Meldinger

E-post, lynmeldinger og usenet

E-post

Her finner du programmer som kan brukes til å lese e-postmeldinger og nyhetsgrupper.

Thunderbird
Et e-postprogram fra Mozilla Foundation.

Mozbackup
Dette er ikke et e-postprogram, men et program som kan brukes til å ta sikkerhetskopi av profiler som brukes av Thunderbird. Med dette programmet får du med deg alle innstillinger og e-postmeldinger – det er du selv som velger hva som skal kopieres.

Opera
Den norskproduserte Opera-nettleseren har et innebygget e-postprogram. Du kan konfigurere programmet via menyvalget E-post-og nettpratkontoer.

Gmail
Webbasert e-postprogram fra Google. Les mer om Gmail i vår guide.

Eudora
En gammel traver som fortatt går an å laste ned, men når dette er skrevet er det fire år siden siste versjon (7.1) ble oppdatert, og derfor er programmet ikke lenger like aktuelt, dessverre.

Lynmeldinger

Lynmeldinger og annen kommunikasjon i sanntid.

Windows Live Messenger
Et populært lynmeldingsprogram fra Microsoft – oppgradert fra MSN Messenger.

Messenger Plus Live
Messenger Plus er et tilleggsprogram til Windows Live Messenger, med en rekke nyttige funksjoner.

Google Talk
Lynmeldingstjeneste fra Google.

Pidgin
Et populært lynmeldingsprogram som hadde tidligere navnet Gaim.

Trillian
Trillian fungerer på samme måte som Gaim, det er en klient for å sende lynmeldinger. Trillian er kompatibel med AIM, ICQ, MSN, Yahoo Messenger og IRC.

Skype
Skype er et program som kan brukes til å ringe gratis fra PC til PC. Du kan også ringe til fasttelefoner og mobiltelefoner. Den norske versjonen finner du på skype.com/intl/no.

Jajah
En tjeneste som gjør at du kan ringe direkte i selve nettlesere. Prisene i Norge ligger i utgangspunktet på 4 cents (rundt 22 norske øre) per minutt til fasttelefoner og mobiltelefoner, mens det er gratis å ringe andre Jajah-brukere.

Nyhetsgrupper

Nyhetsgrupper har i utgangspunktet ingenting med nyheter å gjøre. Nyhetsgrupper en stor oppslagstavle på Internett. Nettverket som distribuerer meldingene kalles usenet. Det er grupper som ligner på e-postmeldinger, men i motsetning til e-post er nyhetsgrupper åpne grupper som alle kan lese.

E-postprogrammer tilbyr som regel visning av nyhetsgrupper i tillegg til e-postmeldinger. Det finnes også egne programmer for dette, eksempelvis Xnews. Nyhetsgrupper konfigureres med et servernavn, noe du skal få informasjon om ved å besøke nettsiden til din internett-leverandør.

Andre

Her finner du diverse programmer som ikke passer i de andre kategoriene. Vi starter med kontorprogrammer.

Kontorprogrammer

Openoffice
Et kontorprogram som er kompatibelt med Microsoft Office. OpenOffice finnes også som en norsk versjon.

OOoLight er en forenklet utgave av Openoffice.org for voksne. Norsk presentasjon finner du på educoo.no.

OOo4Kids er en utgave av Openoffice.org som er tilpasset barn mellom 7 og 12 år. Norsk presentasjon finner du på educoo.no.

LibreOffice er en kontorpakke som er videreutvikling av OpenOffice.org. De norske utgaven finner du på no.libreoffice.org. Bakgrunnen for dette prosjektet er at flere utviklere bestemte seg for å løsrive OpenOffice.org-prosjektet fra Oracle. Det ble opprettet en uavhengig gruppe (The Document Foundation) som fortsetter prosjektet under et annet navn, nemlig LibreOffice.

Pakkeprogrammer (komprimering)

7-Zip
Et komprimeringsprogram som støtter 29 komprimeringsformater, nemlig 7z, arj, bz2, bzip2, cab, cpio, deb, dmg, gz, gzip, hfs, iso, lha, lzh, lzma, rar, rpm, split, swm, tar, taz, tbz, tbz2, tgz, tpz, wim, xar, z og zip. Programmet kommer i flere språkversjoner, inkludert norsk. Støtter både 32-bit og 64-bit Windows.

Zipgenius
Et komprimeringsprogram som støtter over 20 komprimeringsformater. Støtter foreløpig kun 32-bit Windows.

Gjenoppretting/sletting

PC Inspector File Recovery
Gjenoppretter filer som du har slettet.

Eraser
Program som kan brukes til å slette data på en sikker måte.

Brenneprogrammer

CDBurnerXP Pro
Et brennerprogram.

Deepburner
Et brennerprogram.

Ultimate Boot CD
Oppstart-CD for Windows med mange diagnoseverktøy.

Sikkerhetskopiering

Cobian Backup
Et program for sikkerhetskopiering av filer og mapper. Programmet støtter Windows NT, 2000, XP, Vista og Server 2003, Server 2008 og Windows 7.

Comodo Backup er et program som støtter automatisk kopiering til planlagte tider til ulike lagringsplasser. Programmet har egen modus for synkronisering av filer. Støtter Windows XP, Windows 2003 Server, Windows 2008 Server, Vista og Windows 7, og både 32-og 64-bit-versjoner av Windows.

Easeus Todo Backup Home er et program som kan brukes til å sikkerhetskopiere og gjenopprette filer. Det kan også brukes til å ta bildefil av hele partisjoner. Støtter Windows 2000, XP, Vista og Windows 7.

Synctoy er et program som gjør det mulig å synkronisere filer fra en lagringsplass til en annen. Programmet støtter både énveis- og toveissynkronisering, og har mange innstillingsmuligheter. Det støtter Windows XP, Vista og Windows 7

Goodsync er et program som støtter både manuell og automatisk kopiering. Det støtter både Windows og Mac, og finnes i egen versjon for minnepinner.

Virtualisering

Microsoft Virtual PC 2007
Et program for å installere et operativsystem virtuelt. Dette programmet passer godt til å installerer Windows virtuelt, men har erfaringsmessig problemer med Linux.

Windows Virtual PC
Et ekstraprogram for Windows 7 for å kjøre Windows XP-modus. Det fungerer kun med Windows 7 Professional og Ultimate.

VMware Player
Et program som kan brukes til å opprette og kjøre virtuelle maskiner.

Virtualbox
Et program som kan brukes til å opprette og kjøre virtuelle maskiner.

Diverse

Her finner du diverse nyttige programmer.

Core FTP LE
Et FTP-program som blant annet har SFTP-støtte.

Easybcd
Et program som gjør det enkelt å konfigurere en oppstartmeny i forbindelse med installasjon av flere enn ett operativsystem på samme PC.

Freecommander
Et alternativ til Windows Utforsker. Programmet har et todelt vindu som gjøre det enkelt å kopiere eller flytte filer fra ett sted til et annet.

Gmail Drive
Et program som gjør det mulig å bruk en Gmail-konto som en lagringsplass.

Gspace
Gspace er en utvidelse for Firefox som gjør det enklere å bruke e-posttjenesten Gmail som en nettlagringsplass, i tillegg til en vanlig e-posttjeneste.

Gparted
Et program som gjør det enkelt å dele opp en harddisk. Programmet er riktignok i utgangspunktet et Linux-program, men det kan under Windows lastes ned som en ISO-fil og brennes på en CD slik at den blir oppstartsbar.

Revo Uninstaller
Revo Uninstaller er et gratis, men avansert program som blant annet kan brukes til å fjerne programmer.

Flere nyttige programmer

I tillegg har vi fra før av lagd guide med oversikt over nytteprogrammer i ulike kategorier:

Oppsummering

Vi har listet opp mange gode gratisprogrammer som kan være nyttige for Windows-brukere, i følgende kategorier:

Andre guider

Se også andre nyttige guider her på Hardware.no:

annonse