Guide

Kan du fikse ødelagt PC-utstyr i ovnen?

Endelig fikk vi klarhet i om denne påstanden har rot i virkeligheten

Har du problemer med skjermkortet ditt? Stek det i stekeovnen på 200 grader i noen minutter og kortet fungerer igjen. Dette er påstanden som har dukket opp på flere forum rundt omkring på nettet. Blant annet skriver brukeren antipesto93 på forumet overclockers.com, at han hadde gitt opp skjermkortet sitt, men puttet det i ovnen som et siste forsøk – og utrolig nok startet det, og det fungerte igjen etterpå. Han lister opp en rekker personer som har hatt suksess med samme fremgangsmåte.

Begrunnelsen for hvorfor dette fungerer skal være at elektronikk ofte feiler på grunn av loddepunkter som løsner. Loddepunkter er punktene der komponentene festes til selve kretskortet, med smeltet loddetinn, for å skape elektrisk kontakt. Ved å varme opp disse punktene på nytt, blir loddetinnet flytende og smelter på plass loddepunktet slik at elektronikken fungerer igjen.

Vi bestemte oss for å undersøke om dette er en myte eller en potensiell god løsning for å få liv i gammel elektronikk igjen.

Bak på 200 grader i 8 til 12 minutter

Fremgangsmåten som beskrives er nesten som tatt ut av en kokebok, men resultatet blir langt fra spiselig. Slik beskrives prosessen i grove trekk:

  1. Varm opp ovnen til ca 200 grader.
  2. Fjern vifter, kjøleribber, kjølepasta og eventuelle plastdeler.
  3. Plasser kortet på aluminiumsfolie, og lag 4 klumper av aluminiumsfolie som du bruker til å holde kortet hevet slik at undersiden ikke er i kontakt med folien i bunn.
  4. Plasser i ovnen og bak den i 5 til 10 minutter.
  5. Skru av varmen og åpne døren til ovnen. La kortet kjøles ned før du rører på det. Dersom du rører på kortet før det har kjølt seg ned, risikerer du at komponenter flytter på seg og kortet blir ødelagt.

Når du har bakt ferdig er det på tide å teste kortet. Og er du heldig, skal nå elektronikken fungere igjen. Linus Sebastian fra NCIX Tech Tips testet prosessen og beskriver hvert steg i videoen under. Dessverre ble ikke resultatet helt som han hadde håpet.

Hvordan lages moderne elektronikk?

Hvis vi ser på hvordan moderne elektronikk lages, så gjøre det faktisk ganske likt som i prosessen beskrevet over. Elektronikk lages ved å lodde komponenter på et kort. Kortet kalles et kretskort, siden det består av elektroniske kretser. Det er kretskortet som holder komponentene på plass og kobler de sammen på riktig måte.

I moderne elektronikk brukes ofte noe som kalles overflatemonterte komponenter. Det er komponenter som loddes på overflaten av kretskortet – i motsetning til komponenter som festes i hull gjennom kretskortet, som var mest brukt før.

Et halvferdig kretskort med overflatemonterte komponenter. Foto: Øyvind N. Dahl

For å lodde overflatemonterte komponenter, påføres loddetinn på små flater av kobber – også kalt loddeland – som er designet for å passe til de forskjellige komponentene rundt omkring på kretskortet. Deretter plasseres komponentene på loddelandene. Til slutt plasserer man kortet inn i en ovn som varmer opp og smelter loddetinnet. Når kortet kjøles ned igjen, stivner loddetinnet og komponentene blir sittende fast, sammenkoblet til de andre komponentene.

Vil det fungere?

For å finne ut om teorien holder vann, spurte vi Bent Furevik, utviklingsingeniør ved Data Respons:

Bent Furevik.

– Teorien er i utgangspunktet god. Ved tilstrekkelig høy temperatur vil tinnet smelte og du har da en ny loddeprosess. Loddetinnet i eldre elektronikk inneholder bly, og smeltetemperaturen ligger på 183 grader. Når man lodder opp dette, er temperaturen i ovnen gjerne 215 grader eller høyere på topp. Men tiden hvor temperaturen er over 183 grader er bare 20 til 60 sekunder. På nyere produkter brukes en annen type loddetinn, uten bly. Her kan du regne med at den normale smeltetemperaturen ligger på 220 til 240 grader, avhengig av type. Ovnen vil da som regel være 240 til 250 grader på topp, hvorav ca 40 til 80 sekunder er over 220.

Men Furevik legger til at i en kjøkkenovn vil sannsynligvis temperaturen være mye mindre jevn sammenlignet med en industriell ovn for lodding, så det blir litt vanskeligere å si hvor jevn loddingen blir – noe som kan by på problemer.

Så langt virker det som teorien holder, men for at det skal være noe poeng å fikse elektronikk ved hjelp av denne metoden, så må det være noe å fikse i første omgang. Så da er spørsmålet – er det ofte at loddepunkter ødelegges med tiden?

– Det kan jeg bekrefte, sier Furevik.

Vi har for eksempel noe som heter tørrlodding. Det er når et loddepunkt «sprekker opp» på grunn av uttørking etter en viss tid. Dette oppstår gjerne på grunn av varme over lang tid, så for eksempel et skjermkort vil være spesielt utsatt for dette.

Ødelagte loddepunkter. Foto: MyName/Wikimedia Commons

Ikke helt risikofritt

Selv om teorien har hold, så er det ikke nødvendigvis en god idé å begynne å steke all elektronikk du har problemer med. Det er nemlig en god del ting som kan gå galt, forteller Furevik:

– I utgangspunktet øker du også sannsynligheten for andre feil i kortet ved å bake det flere ganger, blant annet fordi de forskjellige materialene på elektronikkortet ikke utvider seg likt når de varmes opp. Dette fører til en høyere belastning på kortet og øker sannsynligheten for brudd på baner og hull.

Noen komponenter kan også bli ødelagt eller få redusert levetid ved at de blir for varme når de varmes opp igjen på ny. Man kan også risikere at komponenter flytter på seg og havner ut av posisjon. Dersom det er et tosidig kretskort er det smart å plassere kortet slik at tunge komponenter med få pinner plasseres opp, for å redusere sjansen for at komponenter på undersiden faller av.

I tillegg er det utfordringer som for eksempel at plastikk kan smelte og at det kan oppstå skadelige gasser – så du vil helst ikke lage mat i den samme ovnen, iallefall ikke uten å lufte godt.

Konklusjon

Så, det er altså mulig å fikse ødelagt elektronikk ved å bake det i ovnen. Betyr dette at du skal løpe ned på kjøkkenet og putte all elektronikk som ikke fungere optimalt inn i ovnen?

Nei. For det første, så kan feil komme for eksempel av programvarefeil. Å putte elektronikk i ovnen bør være absolutt siste utvei, når du egentlig har gitt opp kortet. Er du heldig så fungerer det igjen. Men det er også en sjanse for at du ødelegger kortet mer ved at komponenter flytter på seg og at de blir utsatt for for mye varme.

På spørsmål om han ville ha fikset sin egen elektronikk i stekeovnen, svarer Furevik:

– Kanskje, det kommer an på hva slags elektronikk. Men det ville nok vært det aller siste jeg hadde forsøkt.

Har du en datamaskin som har begynt å fuske?
Slik fikser du en datamaskin som ikke virker som den skal » (Tek Ekstra)

(Kilder: Lifehacker, Overclockers.com)

Les også
Blås nytt liv i skjermkortet
Les også
Ny, norskutviklet metode for silisiumproduksjon kan gi batterier med dobbel levetid
Les også
Her får du mobilen fikset på timen
Les også
Når datamaskinen ikke virker
annonse